Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Üzembe helyezték a térfigyelő kamerarendszer harmadik ütemét

Rate this item
(1 Vote)

Üzembe helyezték a kőbányai térfigyelő kamerarendszer harmadik ütemét, amely fejlesztésnek köszönhetően a kerület közbiztonságának és közrendjének védelmét immár 71 kamera szolgálja.

Dolgoznak a kamerák

 

A rendszer harmadik ütemének átadására május 23-án került sor a kerületi Rendőrkapitányságon, amelyen Dr. Gyetvai Tibor, a kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy további fejlesztéseket is terveznek és folyamatosan elemzik, melyik pontokon lenne szükség kamerákra. A most a rendszerbe kapcsolt, Üllői út - Zágrábi út - Balkán utca - Száva utca területet figyelő kameráktól elsősorban a prostitúció visszaszorulását várják.

A kép jobb oldalán Dr. Gyetvai Tibor kapitányságvezető, mellette Kovács Róbert polgármester, a bal oldalon Dr. György István országgyűlési képviselő

Dr. György István főpolgármester-helyettes, kőbányai országgyűlési képviselő kiemelte, hogy egy település lakosságmegtartó képességét a templom és a iskola mellett ma már a közszolgáltatások és a közbiztonság növeli. Hozzátette: az önkormányzat évente 200 millió forintot fordít a térfigyelő kamerák működtetésére, s a Zágrábi úti térség rendszerbe kapcsolása jelentős lépés az élhető környezet megteremtésében. Szólt arról, hogy a VIII. kerület jeleskedett abban, hogy a teljes városrészt bekamerázta, rendkívül jók az ottani tapasztalatok, visszaszorult a prostitúció és az utcai rablások is csökkentek. Kőbánya 32 négyzetkilométeres területét nem lehet százszázalékosan lefedni, de törekednek arra, hogy a frekventált területeket bekapcsolják.

Kovács Róbert polgármester arról számolt be, hogy a lakossági felmérések szerint magas a közbiztonság iránti igény, ezért az önkormányzatnak mindent meg kell tennie, hogy növelje a biztonságérzetet. Hozzátette, hogy a kerület lakhatási támogatást, eszközöket, jutalmakat ad az ott szolgáló rendőröknek, és biztosítja a túlórára a fedezetet.

Az átadáson megjelent - többek között - Marksteinné Molnár Julianna, a Környezetvédelmi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke, valamint Radványi Gábor és Dr. Pap Sándor alpolgármesterek

Kőbánya városvezetése kiemelt kérdésként kezeli és egyik legfontosabb céljának tekinti a kerület közbiztonságának javítását és a kőbányai polgárok, családok biztonságának, nyugalmának megóvását. A Kőbányai Önkormányzat a kerületi kamerás térfigyelő rendszer első ütemét  2010 áprilisában adta át, ekkor az Újhegyi lakótelepen, a kőbányai városközpontban és a Venyige utcai Büntetés-végrehajtási Intézetnél telepített, összesen 37 darab közterületi kamera és a BRFK X. kerületi Rendőrkapitánysága épületében kialakított központ kiépítése és üzembe helyezése történt meg.

A térfigyelő rendszer első ütemének üzembe helyezését követően, rövid időn belül jelentős mértékben javult a bekamerázott területek közrendje és közbiztonsága, de a bűnmegelőzés terén is pozitív eredmények mutatkoztak. A Kőbányai Önkormányzat még az átadás  évében, 2010-ben döntött a térfigyelő rendszer bővítéséről, a második ütem megvalósításáról. A második ütem keretében a Gyakorló utcai lakótelepen és környezetében helyeztek üzembe összesen 16 darab közterületi kamerát. A bővített rendszer az első ütemben kiépített központba került bekötésre. A fejlesztés átadása és üzembe helyezése 2011 áprilisában történt meg.

A rendőrségi elemző-értékelő kimutatások alapján megállapítást nyert, hogy az első két ütem térfigyelő kamerákkal telepített kerületrészein egyértelműen javultak a közbiztonsági és bűnügyi adatok, így a Kőbányai Önkormányzat még ez évben, 2011-ben döntött a további folytatásról.

Belátott területek

A kőbányai térfigyelő rendszer bővítésének, harmadik ütemének célterülete az Üllői út - Zágrábi út - Balkán utca - Száva utca térsége 18 darab közterületi kamera elhelyezésével. Az eszközök telepítése 2013 áprilisában megtörtént, az újonnan működésbe lépett kamerák elsődlegesen a prostitúcióval fertőzött területeken, a főbb közlekedési utakon és csomópontokban, továbbá nevelési és oktatási intézmények és játszóterek környezetében került telepítésre. A kamerák által közvetített képet - a korábbi két ütemhez hasonlóan - a X. kerületi Rendőrkapitányságon a nap 24 órájában rendőrök figyelik és teszik meg a szükséges helyszíni intézkedéseket.

A fejlesztésnek köszönhetően és a térfigyelő rendszer harmadik ütemének üzembe helyezésével Kőbánya közbiztonságának és közrendjének védelmét immár 71 darab kamera szolgálja. A térfigyelő rendszer működtetésének minden költségét a Kőbányai Önkormányzat biztosítja, a működtetés minden évben közel 200 millió forintba kerül az Önkormányzatnak. A térfigyelő rendszert a Kőbányai Önkormányzat - a közbeszerzési pályázat nyertesétől - bérli és együttműködési megállapodás keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak adta át használatra.

A kőbányai térfigyelő rendszer kameráinak címlistája és térképi ábrázolása megtekinthető EZEN a  linken és az önkormányzati weboldalon, az Önkormányzat honlapján.

Forrás: MTI, Kőbányai Önkormányzat

Last modified on Friday, 24 May 2013 08:52

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Dolgozik a daru
Építik a tavat
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
Régi kép
Épül a Mély tó
Áll a szobor
Árkok és házak
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia