Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Tűzszerészek merültek a sörgyár alá

Rate this item
(1 Vote)

Zárt téri merülésen vettek részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárai: a február 3-án végrehajtott gyakorlásnak igazán különleges helyszín, a kőbányai sörgyár pincéje adott otthont - számolt be a Honvédelem.huA portál cikkében leírja, hogy a sörgyár területén - ahogy a neve is mutatja - valaha kőbánya üzemelt, és számos budapesti látványosság – mint például a Lánchíd, Margit-híd és a Halászbástya - kőelemei származnak innen. 

A sziklába vájt helyiségeket az 1800-as években alakították át sörgyártáshoz és érleléshez. A huszadik század során új felhasználást találtak az itt-ott labirintusnak tetsző folyosórendszernek. Részben óvóhelyiségként üzemelt, részben pedig számos Messerschmitt repülőgép motort itt szereltek össze. Legutolsó felhasználása során gombatermesztésre használták az egyre kietlenebbé váló pincerendszert. 

Manapság leginkább a búvárturizmus veszi hasznát a magára hagyott gyárnak. Alsóbb szintjeit ugyanis teljesen ellepte a talajvíz, számos gyártósori kellékkel és molnárkocsival együtt. A vízfelszín alá merülve mintha csak egy hatalmas hajóroncsban találnánk magunkat. Éppen ezért tökéletes terepet nyújt a zárt térben történő búvárkodás gyakorlására, különös tekintettel az akadálymentes mozgásra és tájékozódásra.

Általában téli időszakra időzítünk egy zárt téri merülést, amit jó esetben sikerül természetes vizeinkben, jég alatt végrehajtani. Most azonban az időjárás ezt nem tette lehetővé” – mondta Török László zászlós, tűzszerészbúvár-rajparancsnok a Honvédelem.hu portálnak. A kiképzés vezetője hozzátette: „Ez a hely azért is különleges, mert zárt téri merülést is, illetve védett vízi merülést is végre lehet hajtani. Utóbbi olyan, mintha egy medencében gyakorolnánk, mégis akár 12 méteres mélységben, 13 fokos vízhőmérséklettel.” 

A szűkös környezetben való haladás gyakorlása mellett a búvárok olyan élethelyzeteket is rekonstruáltak, amikor nehezen hozzáférhető helyekről kell tudni különböző robbanószerkezeteket kiemelni, biztonságban vízfelszínre hozni. 

Az gyakorlatról készült videó-összefoglaló a cikk alatt, illetve EZEN a linken tekinthető meg, míg a képgaléria IDE kattintva érhető el.

Forrás: Honvédelem.hu, fotó: Rácz Tünde

Last modified on Sunday, 07 February 2016 19:05

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Részből egész
A Mély tó
Épül és szépül
Árkok és házak
Dolgozik a daru
Régi újhegyi kép
Az iskola
Dolgos kezek
Még nincs kész
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia