Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Vigyázat! Elszaporodott Kőbányán az álpostás módszer! Featured

Rate this item
(0 votes)

A kerületben elszaporodó álpostás módszer lényege, hogy az elkövetők női tagja telefonon felhívja a kiszemelt idős embert azzal, hogy a posta központjának magas beosztású tisztségviselője, pl.: igazgatója és azért telefonál, mert a körzetükben dolgozó postai kézbesítő pénzhamisítási ügybe keveredett, amelyben már a rendőrség is nyomoz. A postástól - akinek gyakran a nevét is bemondják a még hitelesebb történet érdekében-  a nyugdíjkifizetéskor a hamis bankjegyeket kaptak. A telefonáló közli a nyugdíjassal, hogy a Magyar Postának kellemetlen lenne, ha ez nyilvánosságra kerülne, ezért folyik a belső vizsgálat, amelyet a rendőrség is igazolni fog telefonon.


Az elkövető ezek után azt kéri, hogy a nyugdíjas közölje az otthon tartott pénzek (20, 10, 5 ezer forintosok) sorszámát, betűjelét és mennyiségét, ellenkező esetben a rendőrség orgazdaság címén eljárást fog kezdeményezni ellenük is. Arra is volt példa, hogy amikor a többszöri rábeszélés ellenére sem volt együttműködő a felhívott, azzal fenyegették meg, hogy nem kapja meg a következő havi nyugdíját. Természetesen a bemondott jelzésű bankjegyek minden esetben hamisaknak tűnnek, melyet a telefonáló ígérete szerint a megvizsgálás után a posta kicserél valódira. Ennek érdekében pár percen belül fel fogja keresni a sértettet egy megadott nevű és tiszti számú (pl.: Szigethalmi Péter, száma: 1108) postatiszt, akinek az összekészített készpénzt át kell adni megvizsgálásra. A telefonbeszélgetés közben megérkezik a telefonáló társa, vagy társai, általában férfiak, akik a telefonáló által hivatkozott néven és számon mutatkoznak be. Kérik a pénzt megvizsgálásra, melyet azzal vesznek át, hogy le kell menniük az autójukhoz, mert a technikai berendezés nagysága miatt a vizsgálatot csak ott tudják elvégezni. A nyugdíjasok által gyanútlanul, elismervény nélkül átadott összegekkel pedig az elkövetők eltűnnek. Az ilyen módszerrel elkövetett bűncselekmények során kicsalt összegek nagysága a pár százezer és a több millió forint között mozog.
Az ilyen típusú bűncselekmények áldozatává válása könnyen elkerülhető, megelőzhető. Az elkövetők könnyen lebuktathatóak, csupán óvatosabbaknak kell lennünk. Ennek érdekében több csatornán keresztül is visszaellenőrizhetjük az ismeretlen személy által kérteket. Lehetőség szerint kérjünk segítséget szomszédunktól, ismerőseinktől, hozzátartozóinktól, a lakhelyszerinti hivatalos szervektől mielőtt bármit is teszünk.

 

Last modified on Wednesday, 18 November 2009 23:54

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Elkészült a lakótelep
Már állnak a házak
Építik a tavat
Épül a lakótelep
Dolgos kezek
Minden a helyére kerül
Építési terv
Áll a szobor
A Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia