Kőbányai Közösségi Hírlap

Halottak napi ideiglenes közlekedési- és parkolási rend az Új köztemetőnél

Rate this item
(1 Vote)

Az Új köztemető környékén október 29. és november 1. között megnövekedett forgalomra lehet számítani, a halottak napja miatt. A közlekedési változásokról, a temető nyitva tartásáról, a BKK járatainak menetrendjéről, a temetőben közlekedő buszok forgalmáról és a parkolási rendről részletes információkat a továbbiakban olvashatnak.

Idén a halottak napi ünnepkör több napra oszlik, így várhatóan a legforgalmasabb napok a következők lesznek: október 29. (szombat), október 30 (vasárnap), október 31. (hétfő), november 1. (kedd). A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. idén is gondoskodik arról, hogy a hozzátartozók méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről, ezért tartja meg ismét az Újköztemetőben is a világi és ökumenikus megemlékezését. Az Újköztemető 53-as „szóró” parcellájában a megemlékezésekre október 31-én 17:00 órakor kerül sor.

Temetési rend és ügyelet: Az ünnepekre való tekintettel a temetések október 29-től november 2-ig szünetelnek. A budapesti temetőkben október 29. és november 1. között ügyeletet lesz, az ügyfélszolgálati irodák ezen a napokon 8.00 és 18.00 óra között tartanak nyitva.

Temető nyitvatartása: A temető október 29-től november 2-ig 7.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az Újköztemető október 23-án, és november 4.-én is 7.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. November 3-tól visszaáll a szokásos nyitvatartási rend: 7.30 – 17.00 óráig.

Kisbuszok: A kiemelt temetők belső forgalmának segítése érdekében az Újköztemetőben október 23-án 16.00 óráig egy, október 29-től november 2-ig három mikrobusz segíti ingyenesen a közlekedést. A mikrobuszok 8.00 és 17.00 óra között közlekednek.

Közúti közlekedés és forgalmi változások a köztemető környékén

Az Újköztemetőben október 23-án, valamint október 29-én nyitástól november 2-án temetőzárásig díjmentes a gépkocsi behajtás. A forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőkben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon. A várhatóan leglátogatottabb napokon, tehát október 29-től november 1-ig, mentőautó is vigyázza a látogatók biztonságát az Újköztemetőben.

Az Új köztemető környékén október 29-én (szombaton) 0 órától november 1-jén (kedden) 24 óráig ideiglenes forgalmi rend lép életbe:
- A temetőt gépjárművel megközelíteni csak a Maglódi út és a Felsőcsatári út felől lehetséges. A temetőbe személyautóval bejutni a Maglódi út-Korányi Frigyes utca–Kozma utca útvonalon a főbejáraton és a Maglódi út–Korányi Frigyes utcai mellékbejáraton lehet, továbbá a Felsőcsatári út–Kozma utca útvonalon.
- A Jászberényi út felől érkezők terelőúton, csak a Jászberényi út—Indóház utca—Maglódi út—Korányi Frigyes utca terelőútvonalon keresztül juthatnak el a temetőig. A kerülőutat ideiglenes forgalomtechnikai jelzések is mutatják.
- Gépjárművel leparkolni csak a temetőn belül lehet, ami ezeken a napokon ingyenes.
- Megállási tilalmat rendelnek el a Sírkert út mindkét oldalán a Maglódi út és a Kozma utca között, valamint a Kozma utca mindkét oldalán az Álmos utca és a körforgalom között.
- A temetőt gépjárművel elhagyni csak a főbejáraton keresztül lehetséges az ezeken a napokon egyirányú Sírkert úton (amely ideiglenesen egyirányú a Maglódi út felé) vagy az Újhegyi úton.
- A Kozma utca Jászberényi út—körforgalom közötti szakaszát mindkét irányban, valamint az Újhegyi utat a Maglódi úttól a temető bejárata felé a közösségi közlekedésnek tartják fenn.
- A forgalmat a fenti időszakban rendőrök és polgárőrök irányítják, egyúttal segítik a Kozma utca lezárt szakaszán az ott lakó célforgalom beengedését.

A 2016. évi Mindenszentek Ünnepéhez és Halottak Napjához kapcsolódóan a temetői forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi változások lépnek érvénybe:
- Tilos megállni 2016. október 29-én 00.00 órától 2016. november 01-jén 24.00 óráig az Új Köztemetőhöz vezető Sírkert út mindkét oldalán a Maglódi út és a Kozma u. között, valamint a Kozma utca mindkét oldalán az Álmos u. és a körforgalom között.
- Lezárásra kerül (csak BKK behajtással) 2016. október 29-én 00.00 órától 2016. november 01-jén 24.00 óráig a Kozma utca a Jászberényi út és a körforgalmi csomópont között,
- Egyirányú forgalmi rendet alakítanak ki (ellenkező irányból csak BKK behajtással) 2016. október 29-én 00.00 órától 2016. november 01-jén 24.00 óráig az Újhegyi út Maglódi út és az Újköztemető előtti körforgalom közötti szakaszára, a Maglódi út felől csak a közösségi közlekedés járművei hajthatnak be. A temetőtől távolodó irányban nincs korlátozás, Sírkert utcában a körforgalmi csomópont felől a Maglódi út irányába, Korányi Frigyes u. egyirányú a temető felé, a temetőbe behajtani a főbejáraton és a Korányi Frigyes utcai mellékbejáraton lehet, utóbbinál csak behajtás van.

Közösségi közlekedés

November 1-jén (kedd), Mindenszentek napján, valamint az ezt megelőző napokon – a korábbi évek tapasztalatai alapján – megnövekedett forgalom várható a fővárosi temetők környékén. A sírkerteket érintő közösségi közlekedési járatok az október 22-23-i hétvégén, valamint október 27-e (csütörtök) és november 1-je (kedd) között a szokásosnál sűrűbben indulnak, emellett 27-étől rendkívüli járatok is közlekednek a fővárosban a temetők gyorsabb és kényelmesebb elérése érdekében. Az Új köztemetőhöz 28B jelzéssel indul villamos idén is. Az Új köztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér M-től induló 28-as, 37-es, valamint a rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar M és az Új köztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as, valamint a rendkívüli járatként indított 68B autóbuszt ajánlja. Az Új köztemetőtől a 28-as és a 28B villamos október 29-től november 1-ig 6 perces közös követési idővel indul a Blaha Lujza tér M illetve Keleti pályaudvar M felé. A rendkívüli 68B buszjárat Kőbánya-Kispest és az Új köztemető között segíti a 68-as busz forgalmát.

Igénybe vehető közösségi közlekedési járatok:
- 3-as villamos: A 3-as villamos november-1-jén (kedden) napközben a megszokottnál sűrűbben, 7-8 percenként közlekedik.
- 28-as villamos és 28B rendkívüli villamosjárat: Október 29-étől (szombattól) november 1-ig (keddig) az Új köztemető érintésével az Izraelita temetőhöz közlekedő 28-as villamos a szokásosnál sűrűbben indul. A Keleti pályaudvar M és az Új köztemető között emellett 28B jelzéssel rendkívüli villamosjárat biztosít kényelmesebb, gyorsabb eljutási lehetőséget ugyanebben az időszakban. A két villamosjárat gyakori közös követési idejével 6 percenként indul egy-egy villamos a sírkerthez.
- 37-es villamos: A 37-es villamos október22-én (szombaton), 23-án (vasárnap), valamint 27-étől (csütörtöktől) november 1-jéig (keddig) napközben is közlekedik: 22-23-án 15 percenkénti, 29-étől 1-jéig 6 percenkénti indulással. A 37A villamos ugyanezen a napokon csak hajnalban, reggel és este közlekedik, napközben a 37-es villamossal lehet utazni.
- 68-as autóbusz: A várható nagy forgalomra való tekintettel a 68-as buszon megnövekedhet a menetidő, ezért kérik, ezt vegyék figyelembe az utazásuk megtervezésekor.
- 68B rendkívüli buszjárat: Október 29-étől (szombattól) november 1-jéig (keddig) az Új köztemetőhöz rendkívüli autóbusz indul 68B számjelzéssel. A járat október 29-én (szombaton) és 31-én (hétfőn) délelőtt 10, délután 15 percenként, 30-án (vasárnap), és november 1-jén (kedden) napközben 15 percenként közlekedik Kőbánya-Kispest M és az Új köztemető között.
- 95-ös autóbusz: A 95-ös busz október 29-étől (szombattól) november 1-jéig (keddig) napközben a megszokottnál sűrűbben, 7-8 percenként közlekedik. A Felsőcsatári köz végállomás felé tartó buszok, a Harmat utca – Újhegyi út útvonalon érik el a temetőt, az útvonalváltozás miatt nem érintik a Kada utca/Maglódi út, a Kada utca/Mádi utca, a Bajcsy-Zsilinszky kórház, a Venyige utca és a Sírkert út megállóhelyet.
- 202E autóbusz: A várható nagy forgalomra való tekintettel a 202E buszon megnövekedhet a menetidő, az egyenletes buszközlekedés érdekében az alacsonypadlós járművek indulási időpontjai megváltozhatnak. A vonalon a négynapos hétvége minden napján csuklós buszok közlekednek.

Forrás: Kőbánya.hu, BKK, Budapesti Temetkezési Intézet

Last modified on Thursday, 03 November 2016 10:03

Édua Infomédia

Top Desktop version