Kőbányai Közösségi Hírlap

Társadalmi egyeztetés az M3-as metró-rekonstrukció idejére tervezett forgalmi rendről

Rate this item
(0 votes)

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal - a jelenlegi tervek szerint - 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó,  a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait. A BKK részletesen, térségekre lebontva, interaktív, térképes felületen mutatja be mobilitási javaslatait, amelyekre március 7-ig (keddig) várja az utasok, a fővárosban közlekedők észrevételeit, hozzászólásait a http://bkk.hu/te/m3-del oldalon. 


Az első fő ütemben a déli szakasz lezárásakor az M3-as metró szerelvényei Újpest-Központtól csak a Nagyvárad térig közlekednek. A BKK megvizsgálta, hogy a Kőbánya-Kispest–Nagyvárad tér szakasz felújítása alatt várhatóan hogyan rendeződik át a forgalom az érintett hálózaton, ennek alapján lakótérségekre bontva részletes mobilitási tervet dolgozott ki. A térségenként bemutatott tervek jellemzője, hogy a belváros elérésének érdekében az utasok igénybe vehetik egyrészt a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között közlekedő metrópótló autóbuszokat, másrészt a belváros gyorsabb elérését biztosító alternatív eljutási lehetőségeket. 

A főváros egyik legjelentősebb közlekedési beruházása a napi mintegy 500 ezer utast szállító M3-as metróvonal rekonstrukciója lesz. A munkálatok több ütemben és több évig tartanak, és ez sok százezer utas napi utazási szokásait érinti. 

A metrópótlás a jelenlegi tervek szerint 2017 nyarán kezdődik és három fő ütemben történik:
- Az első fő ütem két részből áll. Elsőként a metróvonal déli szakaszát, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti részt zárják le. Ezt követi a fő ütem második része: az északi – a Lehel tér és Újpest-Központ közötti – és a déli szakasz együttes lezárása, a metró ekkor csak a Nagyvárad tér és a Lehel tér között közlekedik.
- A két külső szakasz elkészülte után, a második fő ütemben a vonal belső részén – a Lehel tér és a Nagyvárad tér között – lesz metrópótlás, a metró a külső szakaszokon, vagyis Újpest-Központ és a Lehel tér, valamint a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között már közlekedik.
- Ezt követi a harmadik fő ütem, amikor az Árpád híd és a Deák Ferenc tér között lesz metrópótlás, a vonal többi részén a metró már közlekedik.

A felújítás ideje alatt bizonyos időszakokban esténként és hétvégente az M3-as metró helyett annak teljes vonalán pótlóbusszal lehet utazni. 

A metrópótlási tervek részletesen a http://bkk.hu/te/m3-del oldalon térségenként, interaktív, térképes felületen ismerhetők meg, ezen az oldalon keresztül véleményezheti bárki a tervezetet március 7-g (keddig). A metrópótlás miatt kényszerűen megnövekedik majd az utazási idő, esetenként több átszállásra lesz szükség, amiért az érintettek türelmét kérjük. A metróvonal infrastruktúra-felújításának célja, hogy elkészültével kényelmesebben, megújult állomásokon és vonalon keresztül, felújított metrószerelvényeken, biztonságosabban utazhassanak.

Budapesti Közlekedési Központ

Last modified on Wednesday, 22 February 2017 09:48

Édua Infomédia

Top Desktop version