Kőbányai Közösségi Hírlap

A kerékpáros turizmus magyarországi lehetőségei - szakmai konferencia Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

A kerékpáros turizmus fejlesztésének lehetőségeiről tartottak szakmai konferenciát a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban június 6-án. A Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által szervezett eseményen Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben 11 milliárd forint áll rendelkezésre a kerékpáros úthálózat fejlesztésére, amely az uniós forrásokkal kiegészülve elérheti a 15-20 milliárd forintot. A kormánybiztos hozzátette: a következő 5-6 évben kerékpárút fejlesztésére 80-100 milliárd forintot fordítanak. 

Révész Máriusz szerint Magyarország ideális helyszín kerékpározásra, a kerékpáros turisták száma a jövőben megtöbbszörözhető, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra és szolgáltatások kialakítása. Kiemelte, hogy egyetlen európai uniós ország sem használt fel akkora összeget uniós forrásból kerékpárút építésére, mint Magyarország.

Révész Máriusz - fotó: Pongrátz Anita

Bodor Ádám, az EuroVelo igazgatója a konferencián elmondta, az Európai Kerékpáros Szövetség konzervatív becslése alapján a kerékpározás éves pozitív gazdasági hatása körülbelül 200 milliárd euró, ebből 44 milliárd euró kapcsolódik a kerékpáros turizmushoz. Az európai lakosság 7-8 százaléka használja fő közlekedési eszközként a kerékpárt, a kerékpározók aránya Európában Hollandiában a legmagasabb, 36 százalék, a második Dánia 23 százalékkal, a harmadik helyen Magyarország áll 22 százalékkal, ahol a listavezetőkkel ellentétben a legtöbben vidéken kerékpároznak - tette hozzá. 

Bodor Ádám - fotó: Pongrátz Anita

A konferencia előadásainak anyagai EZEN a linken érhetőek el.

Forrás: MTI, NFM, Kormány.hu

Last modified on Wednesday, 14 June 2017 13:23

Édua Infomédia

Top Desktop version