Kőbányai Közösségi Hírlap

Mégsem épül óriási mecset Kőbányán

Rate this item
(5 votes)

Tarlós István főpolgármester úgy tudja, egyelőre nincs olyan hely Budapesten, amely a törököknek megfelel az iszlám kulturális központ és mecset számára. A főpolgármestert Rómában érte utol az Index. A portálnak azt mondta, rendszeresek a tárgyalások Törökország budapesti diplomatáival, a megbeszéléseken a mecset ügye is előkerült.

A legfrissebb információk szerint azonban a X. kerületben kinézett fővárosi tulajdonban lévő területtel kapcsolatban meggondolta magát a török fél. Tarlós szerint egyelőre tehát nincs olyan helyszín, ami a török és a magyar félnek is megfelelne a mecset számára” – írja a lap. Hogy a legfrissebb információnak ki a forrása, a portál nem közölte. Annyit árult el, hogy a török nagykövetségnek sem tetszett a kőbányai Fehér úti, régi ipari terület az új mecset kialakításához.

Korábbi sajtóhírek szerint egy isztambuli mecset mását tervezték megépíteni a kőbányai Fehér úton. Az Index írt arról, hogy áprilisban a török vallásügyi minisztérium egyik kulturális-vallási szervezete, a Türkiye Diyanet YouTube-csatornájára feltöltött egy videót, ami egy budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványtervét mutatja be. A lap szerint a Fehér úton épülhet a mecset.

Az ügyről Orbán Viktort is megkérdeztek újságírók. A miniszterelnök akkor azt mondta, Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy hivatalosan még nem tárgyaltak a mecsetről, de foglalkozni kell vele.

A látványterv EZEN a linken vagy a cikk alatt tekinthető meg.

Önnek mi a véleménye? Hozzájárulna-e Kőbánya sokszínűségéhez, ha a kerületben épülne először mecset Budapesten?

Forrás: Index, Privátbankár, MTI, Pestisrácok.hu

Last modified on Tuesday, 19 May 2015 10:43

Media

Édua Infomédia

Top Desktop version