Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Állatvédelmi Járőrszolgálat Kőbányán

Rate this item
(4 votes)

A kőbányai képviselő-testület decemberi utolsó testületi ülésén fogadta el az együttműködési megállapodást a FEMA Állatvédő Egyesülettel az elhagyott állatok mentése és védelme, valamint a kutyatartók és nem kutyatartók jobb együttélésének elősegítése, közöttük a konfliktusok csökkentése érdekében. A megállapodás értelmében az állatvédelmi szervezet közreműködik a kerületi állatvédelmi feladatok ellátásában és az állatellenes cselekmények felderítésében. Segítséget nyújt a megtalált kóbor eb gazdájának felkutatásában, gondoskodik az elkóborolt állatok befogásáról, és átmenetileg biztosítja azok méltó körülmények között tartását. A megállapodás további fontos eleme az állatvédelmi szervezet járőröző tevékenysége a Kőbányai Közterület-felügyelet munkatársaival. A szervezet részt vesz az állattartással kapcsolatos önkormányzati kommunikációban és kampányokban (pl. "kutyapiszok kampány'', kutya-chippelési, oltási, kutya-macska ivartalanítási akciók), illetve az óvodákban, kutyafuttatókban állattartási tájékoztatók, bemutatók és előadások megtartásával elősegíti a kulturált állattartói magatartás kialakítását. Az együttműködés sikeressége esetén a későbbiekben az állatmentő szervezet tevékenysége tovább bővíthető az Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott ingatlanon ebek átmeneti elhelyezésére szolgáló telep, ebrehabilitációs és szocializációs központ, kutyaiskola üzemeltetésével, önálló kerületi állatvédelmi járőrszolgálat fenntartásával, huszonnégy órás állatmentő segélykérő és tanácsadó vonal üzemeltetésével, valamint elektronikus gazdikereső szolgáltatással.

A járőrszolgálat Facebook oldala: facebook.com/allatvedelemxker


FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület

Az egyesület 2010 óta foglalkozik állatvédelemmel. A szervezet együttműködik a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitányságával, a Szentendrei Tűzoltósággal (2013-ban részt vettek az árvízi védekezésben), az Állatmentő Ligával, az Újpesti Polgárőrséggel és az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálattal. Kőbányán már több alkalommal közreműködtek a rendőrséggel ebek megfelelő helyre szállítása érdekében, példa erre a Maglódi úton, valamint a Harmat utcában történt rendőri intézkedést követő kutyaelszállítás és ideiglenes elhelyezés. Jelenleg több, a rendőrség által lefoglalt kutya van gondozásukban, működésük során évente 50-60 állat ellátásáról gondoskodnak. Gyakran segítenek a gazdáknak a viselkedési problémákkal rendelkező kutyák szocializálásában. 

Információk a kerületi állatartásról

Kőbányán nagy hagyománnyal bír a hobbi- és a haszonállat-tartás. A kertvárosias és a telepszerű beépítésű lakóterületeken, valamint a munkahelyi övezetekben is számos helyen találkozhatunk kedvtelésből tartott állatokkal, őrző-, védő, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő és terápiás kutyákkal, esetenként mutatványos vagy bemutatási célra szolgáló állatok is megjelennek. A kertvárosi és a lakótelepi ingatlanokon, illetve a telephelyeken tapasztalható állattartási szokások jelentősen különválnak.

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, melynek része az állat megfelelő és biztonságos elhelyezése, a szakszerű gondozása, a szökésének megakadályozása, továbbá az igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzése. Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni a korára, a nemére és az élettani állapotára. A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét. Az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatokat elkülönítve kell tartani.  Az állandóan zárt körülmények között tartott állat számára az állattartó köteles az állat szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgásteret biztosítani, míg a szabadban tartott állatok számára - azok természetes viselkedését is figyelembe véve - biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak. 

Amennyiben az állattartás szabályosan történik, azt az állatot nem tartóknak is el kell fogadniuk Ennek feltétele azonban az, hogy az állattartók a jogszabályokkal összhangban tartsák állataikat, e tevékenységük során a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarják. Kiemelten fontos, hogy az állatot nem tartó emberek tiszta és egészséges környezethez fűződő jogát az állattartók tiszteletben tartsák és tegyenek érte (pl. az állatok ürülékének eltávolítása a közterületről).

Az Önkormányzat hozzá kíván járulni a kedvtelésből történő állattartásra vonatkozó jogok és kötelezettségek érvényesítéséhez, támogatni kívánja a felelős és szabálykövető állattartói magatartás kialakítását, az állattartás minőségének javítását, elő kívánja továbbá segíteni az állatot nem tartók érdekeinek érvényesülését, nyugalmuk és biztonságuk megteremtését, fenntartását. Cél továbbá az elkóborolt, gazdátlan állatok átmeneti, jogszabálynak megfelelő elhelyezése és a gazdájához történő mielőbbi visszajuttatása vagy számára új állattartó biztosítása. A fenti célok elérése érdekében kötött együttműködési megállapodást az állatmentésre szakosodott és tapasztalattal rendelkező állatmentő szervezettel, amely hatósági eszközökön túl is tud segíteni az állatvédelem területén.

Forrás: Kőbánya.hu, Állatvédelmi Járőrszolgálat - Kőbánya Facebook oldal

Last modified on Monday, 25 January 2016 09:06

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Lakótelep a világ végén
Részből egész
Áll a szobor
Átadó ünnepség
Zajlik az éptkezés
Épül a Mély tó
Látkép
Folyik az építkezés
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia