Logo
Print this page

Szent László-emlékév Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

Kőbányai diákok kezdeményezését karolta fel a Kelet-Pesti Tankerületi Központ, melynek eredményeként a kerületi általános iskolák és gimnáziumok egész évre szóló programsorozattal és valamint internetes weblap (szentlaszloev.hu), Facebook oldal és mobil applikáció megalkotásával készülnek a Szent László-emlékév megünneplésére. A kerületi események kapcsolódnak a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Szent László-emlékévhez.

Programok az eseménysorozatból:
- Szent László nemzetközi történelmi verseny magyarországi fordulójának megrendezése Kőbányán a Nemzetpolitikai Államtitkárság felkérésére
- Utcakoncert a Kőbányai Szent László Plébánia erkélyén
- Donizetti: Parafrasy del Christus opera ősbemutatója a Kőbányai Szent László Templomban az Esterházy Magánalapítvány támogatásával
- Szent László nyomában kerékpártúrák országon belül és határon túl
- Szent Efrém Férfikar nagykoncertje
- „Mindent vagy semmit” műveltségi vetélkedő Szent Lászlóról pedagógusoknak és diákoknak
- Különféle művészeti pályázatok kiírása általános- és középiskolásoknak

A rendezvénysorozat fővédnöke: Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, védnökei: Dunai Mónika országgyűlési képviselő, dr. György István kormánymegbízott, valamint Révész Máriusz kormánybiztos.

A kép forrása: Szentlászlóév.hu

Emlékévnyitó sajtótájékoztató

A programsorozat elindulását dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgató jelentette be a Kőbányai Szent László Gimnázium dísztermében március 17-én, az alkalomból megtartott eseményen. A tankerület igazgatója a résztvevők üdvözölése után felolvasta Balog Zoltán miniszter köszöntő levelét, aki szerint harcolnunk kell azért, hogy életünk "szent" legyen a szó eredeti értelmében, azaz, hogy az ember teljesítse azt a küldetését, amit életcélként kapott. Balog Zoltán miniszter úgy látja, az emlékév kiváló alkalom arra, hogy összekapcsolja a közép-európai nemzeteket, hiszen Szent László személye egyszerre szimbolizálja a Kárpát-medencei népek összetartozását és annak is jelképe, hogy a kereszténység összeköti őket.

Dunai Mónika országgyűlési képviselő a programsorozat védnökeként modell értékűnek nevezte a programsorozatot. Mint fogalmazott, az alulról jövő kezdeményezés a diákok ötletéből indult, melyet tanáraik felkaroltak, a szülők és az önkormányzat támogattak, civil szervezetek és egyházak is csatlakoztak hozzá, a tankerület pedig összefogja. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a példa is azt mutatja, hogy egy kezdeményezés akkor lehet igazán sikeres, ha az összes szereplő összefog és egy irányba tart.

Dr. György István budapesti kormánymegbízott személyes hangvételű köszöntőjében visszaemlékezett, hogy egykor ő is a Kőbányai Szent László Gimnázium tanulója volt. Az iskola légkörét kimondatlanul is áthatotta a lovagkirály eszménye, ami meghatározó volt az itt tanuló diákok számára. Felidézte, hogy az 1990-es kerületi polgármesterré választása után az egyik első feladatának érezte a lokálpatriotizmus felerősítését, melynek fontos eleme volt a kerületben régóta meglévő Szent László-kultusz felerősítése. Kőbányán útjára indították a közösségformáló Szent László napokat, amely eseménysorozat a mai napig is tart. Kiemelte az önkormányzat sokat tett azért is, hogy ez a diákkezdeményezés rangos, sokakat megmozgató eseménysorozattá váljon.

A kőbányai emlékév felett szintén védnöki szerepet vállaló Révész Máriusz köszöntőjében rámutatott, a kerületnek nagyon erős kötődése van Szent László királyhoz. Felidézte, korábban komolyan felmerült az is, hogy a kerület felvegye a lovagkirály nevét, és bár ez nem történt meg, de a főtér, az iskolák, és a templom egyaránt Szent László nevét viseli a kerületben. A kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos kitért arra is, fontos mindennapi életünkben a kultúra és a sport összehangolása. Bejelentette, hogy az emlékév folyamán több kerékpáros zarándok utat is szerveznek, melyek egyike Nagyváradra, az Árpád-házi szent végső nyughelyére fog vezetni.

Weeber Tibor kőbányai alpolgármester emlékeztetett, hogy az emlékév tervezése kapcsán az önkormányzat nagy örömmel fogadta a diákok ötletét. Kiemelte: egy kezdeményezés akkor válik igazán sikeressé, ha minél több ember akaratát összefogja és véleményét tükrözi. Rámutatott, hogy az emlékév tovább fogja erősíteni a kerület közösségi életét, hiszen "elődeink célja is az volt, Szent László élete köré építsék fel a közösség életét".

Balogh Attila katolikus atya, a kőbányai Szent László Plébánia irányítója arra hívta fel a figyelmet, hogy "a templom ajtaja nyitva áll mindenki előtt", szimbolikusan és a valóságban is. Mint mondta: egyre többen szeretnék látni belülről is a templomot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy „Kőbányának nagyon sok értéke, kincse van, amit érdemes kibányászni”. Felhívta a figyelmet, hogy ebben az évben is több zarándoklaton vesznek részt, amelyek idén a Szent László-emlékév jegyében a szent király eszménye köré szerveződnek.

Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgató-helyettese elmondta, hogy az Esterházy család egykori Fraknói várának lakótornya a legújabb kutatások alapján éppen Szent László uralkodásának időszakából származik. Azonban nemcsak ezért kapcsolódtak be az emlékévbe, hanem mert az alapítvány zenepártoló tevékenységet is kifejt. Így jöhetett létre Donizetti: Parafrasy del Christus opera ősbemutatója a Kőbányai Szent László Templomban.

A rendezvény alkalmából, az emlékévhez kapcsolódóan gasztronómiai különlegességek is születtek a kerületben, hiszen a Lefi Cukrászda Szent László tortáját, a Torockó Vendéglő a Szent László tálat, míg az Esterházy Magánalapítvány Szent László borát készítette el.

Forrás és képek: Orientpress.hu, Szentlászlóév.hu Kőbánya.hu, Dr. György István Facebook oldala

Last modified on Tuesday, 28 March 2017 11:02
Édua Infomédia