Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Rekord létszám az Isaszegi kerékpáros emléktúrán

Rate this item
(1 Vote)

Április 8-án, szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt, rekord számú, több mint háromszáz kerékpáros teljesen megtöltötte a Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtti teret. A túra apropója, hogy a kerékpárosok Isaszegre tekerve együtt emlékezzenek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának kulcsfontosságú ütközetéről.

A KÖSZI előtt gyülekező bringás sereget szombaton szeles, de igazi tavaszi meleg és napsütés várta. A 9 órás indulás előtt Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat. Elmondta, hogy a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése kiemelten fontos a Kőbányai Önkormányzat számára, és többek között elkészül a Rákos-patak menti kerékpárút még hiányzó, kőbányai szakasza is. A résztvevők között találhattunk családokat, iskolás gyerekeket, versenyzőket, lelkes amatőröket és idősebbeket is, akik nekivágtak idén is a 60 km-es távnak.

Az útvonal, hasonlóan az elmúlt évekhez, változatos környezetben vezetett el a csata helyszínére. Kis utcák, patak menti kerékpárút, országút és még egy szakaszon egy erdei földút is belefért a napi programba. A túrázók Pécelen juthattak frissítőhöz, ezután már csak 8 km-t kellett tekerni, hogy megérkezzenek Isaszegre - ahol egykor huszárok rohamoztak, ott most fáradt kerékpárosok szálltak le a nyeregből.

A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi László a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a magyar katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet.

A pihenő után a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaút is zökkenőmentesen zajlott, hála a fegyelmezett és évről évre egyre felkészültebben érkező bringásoknak, illetve a túrát biztosító X. kerületi Rendőr-kapitányságnak, a X. kerületi közterület felügyeletnek, valamint a Kőkert segítségének. A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya és a Vuelta Sportiroda ezzel a túrával indította a szezont, tavasztól őszig további túrákat és közös edzéseket, bringázásokat szerveznek, ahová várják a jelentkezőket.

A túráról készült képek a KTC honlapján, a www.kobanyabringa.hu címen érhetők el.

Forrás: KTC, Vuelta Sportiroda

Last modified on Monday, 10 April 2017 11:59

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Dolgos kezek
Már állnak a házak
A Gergely-bánya
Minden a helyére kerül
Folyik az építkezés
Zajlik a munka
Részből egész
Lakótelep a világ végén
Átadó ünnepség

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia