Kőbányai Közösségi Hírlap

A művészet beköltözött Újhegyre

Rate this item
(0 votes)

A nyári alkotóműhelyek programjának bemutatásával vette kezdetét a művészeti juniális a nemrégiben átadott Újhegyi Közösségi Házban. Az ünnepélyes avató utáni első hétvégén képzőművészek vették birtokukba a terepet, akik szülőket, gyerekeket ismertettek meg az alkotómunka szépségével, mozzanataival.

A lelkes résztvevők megismerkedhettek az agyaggal mint az egyik legjobban formálható alapanyaggal, domborműveket készíthettek és textilt festettek neves kőbányai művészek irányításával. Már a nyitányon látszott, nagyon is van helye itt, az Újhegyi Lakótelep szívében a kreativitásnak és a művészeteknek. Horváth György szobrászművész, aki óvodásoknak tart órákat, mindennapi munkájában is azt tartja szem előtt: engedjük a gyerekeket kibontakozni, ne szorítsuk őket keretek és szabályok közé, ha a kreativitásról van szó.

„Ha technikai segítség kell, azonnal ott vagyok, de sohasem adok olyan instrukciókat, ami megköti az alkotóvágyat. Örülök ennek a kezdeményezésnek, hiszen nagyon fontos, hogy ebben a felgyorsult világban, ahol az emberek csak elsietnek egymás mellett, az időt tartalmasan töltsük el együtt, miközben értéket is teremtünk. Ebben pedig sokat segíthet a képzőművészet” – mondta a szobrász, akinek alkotásaiból kiállítás is nyílt az új közösségi térben.  A mostani esemény szervezője, a Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesülete egész nyáron várja az érdeklődőket, ingyenes művészeti programokat szervez az Újhegyi Közösségi Házban. Egy-egy technika kiválasztásával, művészeti vezető segítségével ismerhetik meg a résztvevők a speciális technikákat, a közös gondolkodás pedig az alkotás folyamatát teszi sokszínűvé.

A 2000-ben alakult egyesület összefogja a Kőbányán élő képző- és iparművészeket. Tagjai grafikusok, festők, szobrászok, textilművészek, ötvösök, üvegművészek és keramikusok. A pályakezdő fiataltól az életművet felépítő időskorú művészig vannak tagjaik, akik számtalan stílusirányzatot képviselnek, többek között klasszikus portré-, táj- és csendéletfestészetet, szürreális irányzatot, minimal artot. Az alkotók többen is rangos elismerésben részesültek már, van közöttük Munkácsy-, Ferenczy Noémi-, Derkovits-, valamint Europa Nostra-díjas művész, de olyan is, aki Kőbánya Díszpolgára, illetve Kőbánya Kiváló Művésze elismerésben részesült.

Forrás: Kőbánya.hu


A kőbányai Újhegyi sétány komplex megújítása projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg.

Last modified on Friday, 23 June 2017 13:32

Édua Infomédia

Top Desktop version