Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Életrevalók Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

Az Életrevaló Karitatív Egyesület komplex bűnmegelőzési programjának záróeseményére augusztus 24-én került sor az Astoria Hotelben. Az "Életrevaló Prevenció" elnevezésű program keretében az egyesület kortárssegítő képzést, valamint gyógyuló szenvedélybetegek részére jobb agyféltekés tanfolyamot tartott. Készítettek továbbá egy bűnmegelőzési társasjátékot, illetve a rendezvényen mutatták be azt - a mai fiatalok élethelyzetével foglalkozó - kisfilmet, amelyet a BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ Gyerekek Átmeneti Otthonában élő gyerekekkel közösen forgattak a Pongrác Közösségi házban. A program része továbbá egy országos kisfilm-készítő verseny, amely jelenleg is zajlik. 

 

A záróeseményt Kovács Róbert, Kőbánya polgármester nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy "közösen dolgozunk azért, hogy egy életrevalóbb világunk legyen, ahol mindenki megtalálja a helyét, ismeri saját, és elismeri mások értékeit". A polgármester megköszönte a karitatív szervezet kiemelt jelentőségű tevékenységét, amit a fiatalok, köztük hangsúlyozottan a kőbányai fiatalokért kifejt. Mint fogalmazott, „jó olyan emberekkel jó együtt dolgozni, akik jó dolgokért munkálkodnak”. Kovács Róbert kiemelte az egyesület azon sajátosságát, hogy benne több korosztály dolgozik együtt a gyerekektől kezdve az ifjakon át egészen az őket segítő felnőttekig. A polgármester kitért arra is, hogy a kerület és az Életrevaló Egyesület együttműködése már hosszú évekre nyúlik vissza: a drogprevenció témájában elindult közös munka egyre szélesebb körűvé vált.

 

Preszl Éva, a szervezet szakmai vezetője és projektvezetője elmondta, hogy az Életrevaló Karitatív Egyesület már 18 éve működik, az utóbbi 10 évben elsősorban Kőbányán. Az "Életrevaló Prevenció" programmal kapcsolatban kifejtette, hogy olyan bűnmegelőzési társasjátékot készítettek a fiatalok számára, amelyet az ő gondolkodásmódjuk és szóhasználatuk figyelembevételével állítottak össze, és amely az őket érintő problémákra segít helyes választ találni. A 230 példányban előállított társasjátékot fesztiválokon és rendezvényeken fogják eljuttatni az érdeklődőkhöz, illetve közösségeknek ajándékozzák oda. A projektvezető elmondta, hogy Kőbányán a Magyar Gyula kertészeti Szakképző Iskola és a Giorgio Perlasca Szakgimnáziuma és Szakiskolája tanulói részére kortárssegítő képzést tartottak, míg az Emberbarát Alapítvány Rehabilitációs intézményében jobb agyféltekés tanfolyamot szerveztek gyógyuló szenvedélybetegek részére. A kerületen kívül az SOS Krízis Alapítvány Családok Átmeneti Otthonaiban élő gyerekek részére önismereti és kisfilm-készítő műhelyt hoztak létre. A BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ Gyerekek Átmeneti Otthonában élő gyerekekkel a Pongrác Közösségi házban és a BMSZKI XIV. kerületi Családok Átmeneti Szállásán kisfilmeket készítettek, valamint meghirdettek egy országos kisfilm-készítő versenyt is. Preszl Éva hangsúlyozta: munkájukban fontosnak tartják a szülők megszólítását is.

A szakmai nap keretében az Életrevaló Egyesület elnöke, Takács Éva a kisfilm-készítő verseny résztvevőinek díjakat és emléklapokat adott át. 

Az "Életrevaló Prevenció" a Belügyminisztérium támogatásával, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázatkezelői feladatellátása mellett, a BM-16-MI-0095 pályázati azonosítószámon valósult meg.


Az Életrevaló Karitatív Egyesület 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy mentálisan, szociálisan, vagy egyéb okból krízishelyzetbe került veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, családok részére segítséget nyújtson, drogprevenciós tevékenyet végezzen. Az egyesület a névválasztásával azt fejezi ki, hogy a társadalom perifériájára szorult, nehéz élet-helyzetbe családok, fiatalok, gyermekek is életre valók, róluk nem mondhatunk le.

Az egyesület honlapja: eletrevaloegyesulet.jimdo.com, és Facebook oldala

Forrás: Életrevaló Egyesület, Preszl Éva, Orientpress.hu

Last modified on Monday, 28 August 2017 12:19

Hírek

Régi képek, emlékek

Még nincs kész
Részből egész
Az iskola
Elkészült a lakótelep
Régi újhegyi kép
Lakótelep a világ végén
Építési terv
Dolgozik a daru
Folyik az építkezés
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia