Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Ingyenesség, gyorsaság és hatékonyság - az ügyfélbarát közigazgatásért

Rate this item
(1 Vote)

A Kőbánya.hu önkormányzati portál számolt be arról, hogy a közigazgatási tárca benyújtotta a parlamentnek azt a törvénymódosító csomagot, amely számos ponton tovább egyszerűsíti az ügyfelek mindennapi ügyintézését a kormányhivatalokban, valamint segíti a bűncselekmények áldozatait is azzal, hogy az okmányok pótlásának költségeit a jövőben az állam átvállalja.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok igazságügyi szolgálatainál tett bejelentés után  a bűncselekmények áldozatai ingyenesen juthatnak új személyi okmányokhoz a jövőben. A jelenlegi gyakorlat szerint a személyi okmányok pótlása az állampolgárt terheli, aki egyébként is bűncselekmény áldozata, s csak kivételes esetben engedélyezik a költségmentességet.  Annak érdekében, hogy a bűncselekmény áldozatait ne terheljék még további kötelezettségek, a törvényjavaslat szerint a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés következtében elveszett vagy megsemmisült személyazonosító igazolványt, illetve lakcímet igazoló hatósági igazolványt illetékmentesen lehet pótolni, hogy az áldozatot ne terheljék további kötelezettségek. A pótolt okmányt az eltulajdonított okmány érvényességi idejével és annak megegyező adattartalmával állítják ki.

A területi államigazgatás átalakításának utolsó nagy lépéseként 2013 végén megkezdődik a kormányablakok országos hálózatának kialakítása,  az ehhez szükséges törvényi módosításokat szintén tartalmazza a benyújtott javaslat. Több ponton módosul a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény és lehetővé válik, hogy az egyes, az állampolgársági eljárással kapcsolatos beadványokat a kormányablakoknál is be lehet majd nyújtani.  A törvény megfogalmazza, hogy a kormányablak közreműködő hatósági eljárása esetén rövidül az érdemi ügyintézés ideje is.

A benyújtott javaslat módosítja az ingatlan-nyilvántartási törvényt is, így a jövőben a kormányablakban lehetővé válik a hiteles tulajdoni-lap másolat és térképmásolat kiadása.

Forrás és kép: Kőbánya.hu

Last modified on Tuesday, 12 November 2013 11:19

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Épül a lego-ház
Már állnak a házak
Átadó ünnepség
Zajlik az éptkezés
Építik a tavat
Még nincs kész
Elkészült a lakótelep
Minden a helyére kerül
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia