Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Az államtitkár Kőbányán számolt be a bölcsődei férőhelyek számának növeléséről

Rate this item
(1 Vote)

Mintegy 100 milliárd forintból hatvanezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma 2018-ig Magyarországon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a kőbányai Fecskefészek Bölcsődében. Novák Katalin a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években körülbelül 30 milliárd forintból hétezer új férőhelyet hoztak létre, valamint további ötezret újítottak fel, és így csaknem ezer új munkahelyet hoztak létre. Emellett 20-30 százalékkal emelkedett a bölcsődék finanszírozására fordított összeg is - fűzte hozzá.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Az államtitkár beszélt a pedagógus-életpályamodell kiterjesztéséről a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre, ami csaknem 900 dolgozót érint, az ő fizetésük 30-40 százalékkal emelkedett. Hozzátette, hogy akiknek még nincs felsőfokú végzettségük, azoknak szeretnének segíteni ennek megszerzésében, hogy minél többen beléphessenek az életpálya rendszerébe.

Novák Katalin felidézte, bővül a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége, 2017-től már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: az eddig megszokott mellett lesz mini, családi és munkahelyi bölcsőde is. Az államtitkár említette a gyed extra bővülését is, aminek köszönhetően január elseje óta már a gyerek hat hónapos kora után visszatérhet a szülő a munkába, miközben továbbra is jogosult lesz a gyedre. Kiemelte, folyamatosan nő és jelenleg is csúcson van a nők foglalkoztatottsága, így az igény is nő a bölcsődei férőhelyekre.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Novák Katalin a nagycsaládosok gázártámogatásával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a vonatkozó rendelet módosításával a támogatást - az emelt családi pótlékhoz hasonlóan - csak a jogosultsági feltételek fennállása idejéig folyósítsák. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis ha a nagycsaládosok elfelejtik bejelenteni jogosultságuk megszüntetését, akkor azt később a jegybanki alapkamat kétszeresével együtt kell visszafizetniük.

A sajtótájékoztatóról készült videó-összeállítás a cikk alatt, vagy EZEN a linken tekinthető meg.

Forrás: MTI, Kormány.hu

Last modified on Saturday, 23 January 2016 21:17

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Elkészült a lakótelep
Már állnak a házak
Épül a lakótelep
Épül és szépül
Régi újhegyi kép
Építési terv
Régi kép
Dolgozik a daru
Látkép

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia