Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Pont kerülhet a Hortobágyi utcai rémálom végére

Rate this item
(1 Vote)

Példa nélküli rendkívüli lakossági fórumot hirdetett Kovács Róbert polgármester és dr. Pap Sándor alpolgármester, a terület képviselője a Nemes utca-Hortobágyi utca saroknál található áldatlan állapotok megszüntetése érdekében. A találkozóra hivatalos volt valamennyi illetékes hatóság, hogy első kézből kapjanak az itt élők tájékoztatást az ügyben történt lépésekről.

 

Egy tíz hónapja zajló ügynek szeretne a végére járni Kőbánya önkormányzata, ezért rendkívüli lakossági fórumra hívta a kérdésben érintett lakókat és a hatóságok képviselőit. A találkozót a Nemes utca-Hortobágyi utca sarkán található illegális szemétlerakó miatt szervezte dr. Pap Sándor, a Gyakorló, Gépmadár, Hatház utcák, a Keresztúri út mente, valamint a Királydomb önkormányzati képviselője, és hívta meg Kovács Róbert polgármesterrel közösen az érdeklődőket. Elsőként a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályának munkatársa, Tőzsér Róbert számolt be arról, hogyan próbáltak intézkedni az ügyben. Kiderült: a hivatal munkatársai az elmúlt időszakban 22 alkalommal jártak a szóban forgó területen. Megtudhattuk azt is, hogy az első felmérés alkalmával talált 80-100 köbméternyi szemétből mára mindössze 20 köbméternyi építkezési hulladék maradt, a többit, köztük veszélyes hulladékot is, elszállították. A kerítéshulladékkal, az itt tárolt autókkal viszont a hatóság nem tud mit kezdeni.

 

Intézkedett már az önkormányzat építésügyi és hatósági osztálya is, mint Cserteg Imre osztályvezetőtől megtudhatták a résztvevők. Eddig háromszor bírságolták meg a tulajdonost, 400-400 és 500 ezer forintra, aki két esetben fellebbezett, miközben fizetni nem fizetett. Az állatvédőknek is volt dolguk, négy kutya volt ugyanis a telekre zárva, láncra verve. Dr. Gyetvai Tibor rendőrkapitány az ügyben indított büntetőeljárásról számolt be, amit vádemelésre az ügyészségre továbbítottak. A lakók nevében dr. Cseh Tamás ügyvéd, a Nemes utca egyik lakója beszélt az áldatlan körülményekről, a nyakig érő sártengerről, a veszélyes hulladékról, hajnali szemétégetésekről és az oda települt hajléktalantanyáról, valamint az eddigi „szélmalomharcukról”. A területen élők felháborodását jól mutatja, hogy amikor a feljelentéshez aláírásgyűjtést szerveztek, fél óra alatt csaknem 50-en szignálták a papírt és támogatták a hathatós fellépést. Eleddig hiába. Cseh Tamás beszámolója alapján egyértelműen látható: falakba ütköztek, az ügyvéd szerint leginkább a rendszerszintű hiba miatt. Az aktivista elsősorban azt kérte, mondják meg pontosan kihez és milyen beadványt, feljelentést tegyenek ahhoz, hogy véget vethessenek az áldatlan helyzetnek. A helyszínen megjelent a tulajdonos is, aki úgy látja – lehetőségeihez mérten – igyekszik megtenni mindent a helyzet rendezése érdekében. Itt is mindenkinek ígéretet tett, hogy megteszi a szükséges lépéseket, Kovács Róbert polgármester célzott kérdésére pedig megígérte: a roncsautók ügyében is lép, a használhatókat felújítja. 

 

A kis magyar abszurdra emlékeztető történetet végül az önkormányzat egy huszárvágással igyekezett megoldani. Dr. Pap Sándor alpolgármester felajánlotta, hogy szimbolikus összegért megvásárolják a tulajdonostól a területet, a büntetésekkel együtt. A tulajdonos április 30-ig kapott időt a döntésre, ha nem él vele, úgy kötelezik a telek rendbe hozatalára, a büntetések kifizetésére, és folyamatosan, naponta ellenőrzik a tevékenységét.  A témát folytatjuk, a lakók várják a határidőt, nagyon remélik, hogy a tulajdonos jobb belátásra tér, az önkormányzat pedig gyors intézkedést ígért az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében.

Forrás, képek és szerző: Kőbánya.hu

Last modified on Tuesday, 12 April 2016 09:18

Hírek

Régi képek, emlékek

Az iskola
Épül a lego-ház
Részből egész
A Gergely-bánya
Régi újhegyi kép
Már állnak a házak
Látkép
Épül a Mély tó
A Mély tó
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia