Kőbányai Közösségi Hírlap

Újhegyi sétány felújításának folytatása

Rate this item
(1 Vote)

A sétány két vége, vagyis a Harmat utca és Mádi utca, valamint a Bányató utca és Gergely utca közötti szakasz még felújításra vár – mondta, Kovács Róbert polgármester. A fővárosi TÉR_KÖZ pályázaton a Kőbányai Önkormányzat sikeresen pályázott és nyert támogatást – folytatta - melyből 2016-ban felújította az Újhegyi sétány középső szakaszát, pontosabban a Harmat utca és Bányató utca közötti szakaszt. 

A korszerű városközpont kialakítása tehát folytatódik. Ennek egyik első lépéseként október 5-én a felújított Újhegyi Közösségi Házban nyilvános lakossági fórumot tartottak, ahol a tervező cég bemutatta az előzetes terveket. Ott a helyszínen is lehetett azokat véleményezni, illetve a módosításokhoz javaslatot tenni. A tervek több hónapon keresztül láthatóak voltak a közösségi házban, illetve az Újhegy hivatalos Facebook oldalán is. A közösségi házban egy véleményládába kerültek az észrevételek, interneten pedig kérdőív kitöltésével lehetett a terveket értékelni. 

A kérdőívek feldolgozása után a tervező cég (LÉPTÉKTERV) vezető tervezője Szakács Barnabás elmondta, hogy a tervek alapvetően tetszenek a környéken lakóknak. Ugyanakkor néhány konkrét észrevételt és javaslatot is megfogalmaztak. Többek között azt is, hogy az utcabútorok elhelyezése során ügyelni kell arra, ne kerüljenek azok túl közel a lakások ablakaihoz. A másik nagyon fontos kérés, hogy legyen az idősebbeknek több helyen kapaszkodó korlát.

A visszajelzésekből az is kiderült, hogy a Széchenyi István Általános Iskola elé tervezett „suttogó fal” ötlete nem aratott sikert, így az nem kerül megvalósításra. Helyette egy óriás pixelfal lesz, amely a kicsiknek és nagyobbaknak, sőt a felnőtteknek is aktív művészeti szórakozást jelent.

A már elkészült sétányhoz is érkeztek vélemények – mondta a vezető tervező. Ezek egy része felhasználható a későbbi tervezés során, más része pedig orvosolható problémát tartalmaz. Ilyen például, hogy a sétány már elkészült középső szakaszán, az ún. elfogyó lépcsők az idősebbek számára nem jól láthatók legyenek. Ezt fényvisszaverő festékkel fogjuk feltűnőbbé tenni – ismertette a megoldást Szakács Barnabás.

Összességében elmondható, hogy jó ötlet a lakók véleményének összegyűjtése. Ahol lehet a terveket korrigálni, ott az igényeknek megfelelően megtesszük, hiszen ők fogják használni, ők tudják, hogy mi a praktikus számukra. A mi célunk, hogy olyan közösségi tereket tervezzünk, amelyeket megvalósításuk után szívesen használnak – fejezte be Szakács Barnabás vezető tervező.

Az interjú Szakács Barnabás tervezővel EZEN a linken vagy a kép alatt tekinthető meg, míg a terveket részletesen bemutató prezentáció IDE kattintva nyitható meg pdf. formátumban.

Látványterv


A kőbányai Újhegyi sétány komplex megújítása projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg.

Forrás: Pro-koord

Last modified on Friday, 23 June 2017 14:15

Media

Édua Infomédia

Top Desktop version