Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai Kaland: Nyílt nap a 145 éves víztárolóban szeptember 17-én

Rate this item
(2 votes)

Szeptember 17-én, szombaton, a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében nyílt napon várja a látogatókat a Fővárosi Vízművek legrégebbi és egyik leglátványosabb létesítménye, a Kőbányai víztároló medence. Az építészileg is elbűvölő remekművet 10 és 16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Egyedi és különleges látvány tárul majd azok elé, akik szeptember 17-én, szombaton az Ihász utcai víztároló meglátogatását választják programként. A mai napig kifogástalanul működő, 1869 és 1871 között olasz mesteremberek által épített Kőbányai víztároló hatalmas csarnokaival és azok oszlopaival, téglaboltozatos födémével háromhajós templom hatását kelti.

A kép forrása: vizmuvek.hu

Az 1866-ban újfent kitörő, a tiszta ivóvíz hiányának betudható kolerajárvány egy fontos lépésre ösztönözte a városi közgyűlést. Az intézményes vízellátás kialakítása sürgető kérdéssé vált, melynek következtében 1868-ban létrejött a Pesti Vízmű. A megvalósításra a londoni születésű William Lindley kultúrmérnököt kérték fel, aki már korábban is kapcsolatban volt a vízvezetéki bizottmánnyal. A munkálatok áprilisban kezdődtek, és november első felére be is fejeződtek, annak ellenére, hogy csupán kézi erővel, daruk és emelők nélkül zajlott az építkezés. Méghozzá olyan minőségben, hogy a létesítmények máig állják a próbát! Az ideiglenes vízművet a Flotillenplatz-on, a mai Parlament helyén építették. Bár a mérések alapján a város vízigénye a gépház építésekor 58 600 köbláb, azaz 1850 m3/ nap volt, Lindley mégis 9100 m3/nap kapacitással tervezte meg. Ehhez a vízmennyiséghez két, egyenként 11 000 m3-es ellennyomó medencére volt szükség. Ennek biztosításához Kőbányán találták meg a megfelelő szintkülönbséget.

Az összesen kétemeletnyi magas víztárolót 1970-ben négy darab 5000 m3-es medencével bővítették. A patinás épület nyugalmat áraszt, és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően kissé egzotikus hatást vált ki a látogatókban. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

A vízellátás legrégebbi, még ma is működő létesítménye az Ihász utca 29. szám alatt található. A Fővárosi Vízművek munkatársai folyamatos szakmai vezetésének köszönhetően a látogatók nemcsak a medence történetébe, hanem a főváros vízellátásának kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetnek. A programot a Társaság fegyveres biztonsági őrei és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáink bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé. 

A víztárolót tömegközlekedéssel ajánlott megközelíteni, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.

Forrás és kép: Fővárosi Vízművek, vizmuvek.hu

Last modified on Monday, 12 September 2016 08:26

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik a munka
Folyik az építkezés
Építik a tavat
Dolgos kezek
Épül a Mély tó
Már állnak a házak
Építési terv
Régi kép
Látkép
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia