Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Méltó körülmények közé kerül Kőbánya múltja

Rate this item
(2 votes)

Az utolsó simításokat is elvégezték a Füzér utca 32-es szám alatti 135 éves épület felújítása kapcsán, így nemsokára méltó helyére kerülhet a kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény, amely állandó- és időszakos kiállításokkal mutatja majd be a városrész múltjának történetét. A felbecsülhetetlen értékű műkincsekből Verbai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője adott némi ízelítőt a TV10 stábjának. A vele készült interjú a cikk alatt tekinthető meg.

  

Előzmények:

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, 2018 májusában kezdődtek el a munkálatok a Füzér utca 32. szám alatti ingatlanban, ahol az önkormányzat méltó elhelyezést alakított ki a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény számára. A több, mint 100 éves épületrész teljesen megújult, a használaton kívül kissé elvadult volt óvodai játszóudvar szép zöld belsőudvarrá, közösségi területté alakult át. A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje, valamint a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történt. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A mozgáskorlátozottak, valamint a nehezebben járók és a babakocsival közlekedők részére a gyűjtemény és az udvar is egyaránt könnyen megközelíthető, azaz teljesen akadálymentes.

  

Ez a korhű arculatnak megfelelően felújított, de modern épület lesz a közeljövőben a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény új otthona, ahol méltó körülmények között végezheti feladatát az intézmény: gyűjtheti, óvhatja, őrizheti és érdekesen bemutathatja Kőbánya múltjának értékeit.

A Helytörténeti közösségi tér kialakítása a kőbányai Füzér utca 32-ben című projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg. 

Forrás és képek: D. Kovács Róbert Antal polgármester Facebook oldala, centrumtv.hu, kobanya.info

Last modified on Tuesday, 12 March 2019 09:17

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Már állnak a házak
Építési terv
Régi újhegyi kép
Épül a lakótelep
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
Föld út
Lakótelep a világ végén
Épül a lego-ház
Minden a helyére kerül

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia