Kőbányai Közösségi Hírlap

2015. október 08., csütörtök 11:08

Bababörze a Családsegítőben október 10-én

Bababörze lesz a Bárka Kőbányai Családsegítő Szolgálatban 2015. október 10-én, szombaton 9-13:00 óra között.

Időpont: 2015. október 10., szombat 9-13:00 óra között
Helyszín
: Budapest, X. kerület Sibrik Miklós út 76-78. - a helyszín megközelíthető: 85, 68 és 117 buszokkal, valamint a 28 és 37 villamosokkal

 

Kategória: Ajánló

Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott a lengyel katolikus egyháztól a kőbányai lengyel plébánia. Az ereklyét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek helyezte el a lengyel közösség Óhegy utcai templomában vasárnap szentmise keretében.

 

Erdő Péter homíliájában kiemelte: Szent II. János Pál pápa egyetemes pásztor tudott lenni a globális közlekedés és a modern kommunikáció világában. Szava eljutott az egész emberiséghez, életének utolsó napjai és a világ színe előtt vállalt agóniája pedig emberek milliárdjainak lelkét rázta meg. A bíboros úgy fogalmazott: II. János Pál pápának rendkívül erős kisugárzása volt. Még akkor is vigasztalást jelentett, örömöt és erőt adott a találkozás vele, amikor a betegség már láthatóan elhatalmasodott rajta. A bíboros reményét fejezte ki, hogy II. János Pál ereklyéje és közbenjárása erősíteni fogja a magyarországi lengyel közösség életét, és erőforrása lesz a budapesti katolikus közösség "elevenségének és missziós munkájának" is. A lengyel-magyar történelmi barátság olyan jó alap, amelyre a lelki élet, a hitben és a szeretetben való közösség is épülni tud - mondta Erdő Péter a szentmise végén. "Adja Isten, hogy ez a barátság tovább erősödjön, és a különböző történelmi helyzetekben újra és újra bizonyságot tudjunk tenni arról, hogy tudunk együtt gondolkodni, együtt imádkozni és cselekedni Isten akarata szerint" - tette hozzá.

 

A szertartáson mások mellett rész vett Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete és Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere.

A Budapesten letelepedett és főképpen a kőbányai gyárakban dolgozó lengyel katolikusok 1907-ben kérték, hogy az óhegyi fogadalmi kápolnát használatba vehessék. A jelenlegi templom 1930-ban épült Árkay Aladár tervei alapján.

Forrás: MTI

Kategória: Közösség

A nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kőbányai Rendvédelmi Napot az Óhegy parkban augusztus 29-én. Az eseményen színvonalas bemutatók és programok várják az érdeklődőket! További részletekért kattintson a plakátra! 

Kategória: Aktuális
2015. augusztus 02., vasárnap 13:50

Kőbánya Blues Fesztivál augusztus 20-án

Augusztus 20. Kőbányán szól a blues!

Kőbánya zenei múltja, jelene és reménybeli jövője nemcsak arra kötelezi a kerületet, hogy foglalkozzon a fiatal tehetségekkel és nekik lehetőségeket kínáljon, hanem arra is, hogy blues fesztivállal ünnepelje meg az itt élő és az innen elszármazó zenészeket. A korábbi fesztiválok sikere - melynek ötletadói Kovács Róbert polgármester, Póka Egon Kőbánya díszpolgára és Joós Tamás a Kőrösi Kulturális Központ igazgatója voltak - egyértelművé tette, hogy hagyomány született, így minden év augusztus hónapjában zenei program várja az érdeklődőket az Óhegy parkban. 

A program ingyenes!

Időpont: 2015. augusztus 20. 14:00–22:00 óra között
Helyszín: Kőbánya, Óhegy park

III. Kőbanya blues fesztivál:
14.00 Jack Cannon Blues Band
15.15 Varga Janos Projekt
16.30 Pribojszki Blues Band
17.45 Deák Bill Blues Band
19.00 Takáts Tamás Blues Band
20.30 Tátrai Band
22.15 Tűzijáték

Műsorvezető: Abaházi Csaba Class FM
Az esemény Facebook oldala EZEN a linken érhető el.
További információ: www.korosi.org

A tavalyi fesztiválról készült kisfilmet megtekinthetik EZEN a linken, a képgaléria megnyitásához pedig kattintsanak IDE!

Kategória: Aktuális

A Kőbányai Harmat Általános Iskolában 2015. június 6-val zárult a „Hintsetek virágot” című pályázati projekt, melyet a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdetett meg a magyar kulturális örökség megőrzését, a hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatására.

A pályázaton nyert összeget ötven tehetséges tanuló képességfejlesztésére és kibontakoztatására fordították. A programban olyan 6-11 éves gyerekek vettek részt, akik a néptánc, népdal, kézművesség vagy dráma területén mutattak többlet adottságot társaiknál.

Márciustól májusig terjedő időszakban sok oldalról megközelítve, komplex tematikus foglalkozások keretében dolgoztak fel három tavaszváró jeles napot, a kiszézést, a húsvét-komatálazást és a pünkösdöt. Megtanulták az egyes eseményekhez kapcsolódó dalokat, táncokat, szokásokat, játszó és kézműves délutánokon élővé tették ismeretanyagukat.

Kiállításon, bemutatókon az iskola többi tanulóját is bevonva népszerűsítették és varázsolták a hétköznapok gyakorlatába elődeink ősi tapasztalatait, tudását.

A pályázati támogatás lehetővé tette, hogy iskolán kívüli programokra jussanak el a diákok. Egy alkalommal a Magyar Néprajzi Múzeumot látogatták meg, majd a Nemzeti Táncszínház előadásában megnézték a Táncoló tavasz című produkciót, végül pedig a Hagyományok Házában élvezték a pünkösdölő foglalkozást.

Utolsó programjuk az iskola hagyományos, nyitott kapus rendezvényének a „Mesterséges udvara” keretében valósult meg, mely az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is remek hangulatban telt, színes, sok tevékenységi lehetőséget, szórakozást vonultatott fel. Méltán népszerű a környéken lakó családok számára is.

Az iskolában hosszú ideje nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, éltetésére, a nemzeti identitás erősítésére, a népi kultúra hatásának személyiségre kifejtett pozitívumaira. A megnyert pályázat segítette ezt az áldozatos munkát, melynek oroszlánrészét Mátrainé Borbély Lívia, Péczeli Emese és Kovácsné Gajzer Edit tanítók vállalták.

2015. június 30., kedd 14:49

Kőbánya legszebb fáját keresik

A Kőbányai Önkormányzat idén először hirdette meg a “Keressük Kőbánya Legszebb Fáját”  akciót. Minden olyan fát lehetett jelölni a címre, amely Kőbánya területén található, bárki által látható és amelyhez esetleg valamilyen személyes vagy történeti élmény is kapcsolódik. A beérkezett javaslatok közül az öt legszebb – legérdekesebb fára lehet szavazni 2015. augusztus 31-éig. A legtöbb szavazatot kapott fát benevezik a 2016. “Év fája” országos versenybe, és “Kőbánya Legszebb Fája – 2015” emléktáblát kap.

Szavazni az alábbi fákra lehet:
- Üllői út 118. A Janikovszky Éva Általános Iskola Tagintézménye udvarán álló – már nem élő – legalább 80 éves fa. A törzséről már hiányzik a kéreg, a sok gyerekkéz simára “csiszolta”. A fölből kiálló, kacskaringós gyökérzete is szép látványt nyújt.
- Óhegy park – Száraz utcai torkolatnál álló mamutfenyő. Ritka különlegesség egy városi parkban. Magassága meghaladja a 15 métert, koronája szabályos kúp alakú, becsült kora 40 év. A viszonylag száraz időjárás miatt lassúbb növekedésű példány.
- Keresztúri út 11-13. A Tündérkert Óvoda udvarán álló, több, mint 20 éves, fehérvirágú vadgesztenyefa. Szabályos lombkoronája gazdagon virágzik, nyáron hűs árnyat ad. Magassága meghaladja a 15 métert. Ősszel az óvodások kedvencét, a sok vadgesztenye termést bőven ontja.
- Maglódi út 12/a. A Merkapt Sporttelepen álló, egy törzsből  kettéágazó platánfa. Különlegessége, hogy az elágazásnál két külön fajta platán – nyugati platán és keleti szeldelt platán - fejlődött tovább. Becsült kora 130-150 év. Magassága meghaladja a 25 métert.
- Harmat u. 88. A Harmat Általános Iskola kertjében álló fehérnyár fa.  Szabályos lombkoronájának átmérője eléri a 20 métert, nagy területen nyújt árnyékos pihenőhelyet. Törzsének körmérete megközelíti a 3 métert, becsült kora 50 év.

Szavazzon a legszebb fára az Önkormányzat honlapján EZEN a linken!

Forrás: Kőbánya.hu

Befejeződtek a szennyvízberuházáshoz kapcsolódó munkálatok a X. kerület eddig csatornázatlan részein. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében, európai uniós támogatással megépített másfél kilométernyi csatornát az összes érintett szakaszon üzembehelyezték, így a háztartások megkezdhetik a rákötést a korszerű rendszerre. 

A szennyvízcsatornázás eredményeként Kőbányán 13 utca lakosainak nyílik meg a lehetősége, hogy rákössön a fejlesztés során kiépített korszerű szennyvízhálózatra. Az utcai gerincvezetékhez a háztartások a házi bekötőcsatornán keresztül tudnak csatlakozni, de az ingatlant és a bekötőcsatornát összekötő házi szennyvízhálózat megterveztetése, engedélyeztetése és kiépítése már az érintett ingatlantulajdonosok feladata.

Mely utcákban lehet rákötni az új csatornára?

Az új, korszerű szennyvízrendszer műszaki átadása minden szakaszon befejeződött, így – az üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művek engedélyének birtokában – az érintett háztartások megkezdhetik a rákötést a kiépült csatornára. Az ingatlanok tulajdonosai a Fővárosi Csatornázási Művek ügyfélszolgálatától – személyesen a 1087 Budapest, Kerepesi út 19. (bejárat az Asztalos S. u. felől) szám alatti ügyfélszolgálati irodában, illetve telefonon a 06/1 455-4306-os számon, vagy e-mailben az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen kaphatnak bővebb tájékoztatást a rákötéshez szükséges teendőkről. Az alábbiakban tételesen olvasható, hogy mely utcaszakaszok érintettek a beruházásban:

A rákötés egy szigorúan szabályozott folyamat, melynek lépéseiről az alábbiakban olvashatunk részletes tájékoztatást.

A tervezéstől a csatlakozásig

A házi rákötéshez elsőként egy megfelelő végzettséggel és mérnökkamarai tagsággal rendelkező szakemberrel meg kell terveztetni a telken belüli szennyvízhálózatot. 

A terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező – a tervezői névjegyzékben szereplő (http://mmk.hu/kereses/tagok), vízimérnök tervezési (VZ-T), épületgépész-tervezői (G-T), illetve településrendezési víziközmű tervezési (TV-T) – jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el. Az elkészült terveket ellenőrzésre és jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat üzemeltetője, az FCSM részére.

Az FCSM megvizsgálja a házi hálózat kiépítésére beadott terveket. Ha a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, akkor állítja ki az FCSM az érintett lakosok részére a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁST, illetve postázza az érintett lakosoknak a közszolgáltatási szerződéstervezetét is, a SZOLGÁLTATÓI HOZZÁJÁRULÁS kézhezvételével kiépíthetjük házi hálózatunkat.

Ha a telken belüli munkák elkészültek, akkor a HASZNÁLATBAVÉTELI HOZZÁJÁRULÁS-KÉRELEM kitöltésével lehet megkérni az FCSM hozzájárulását a házi csatorna használatbavételéhez. Ennek feltétele, hogy az érintett ingatlantulajdonos aláírja a KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉST, amelyet a kérelem beadásáig el kell küldenie az FCSM részére.

A beruházásról további információ és tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésre:
Projekthonlap: www.bpcsatornazas.hu
Információs e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Zöld szám: 06-80-205-412

Forrás és kép: bpcsatornazas.hu, Double Decker PR & Consulting

2015. máj. 21., csütörtök 09:07

Napközis nyári lovas tábor Óhegyen

Az óhegyi "Nagyi kertjében" napközis nyári lovas tábor várja a 6-12 éves korú gyermekeket  június 22-től augusztus 10-ig. A legfeljebb hat fős csoportok heti öt napon, hétfőtől péntekig ismerkedhetnek a lovakkal és a lovaglással. 

Programok:
- reggeli 8 órakor (Érkezés 7 órától)
- felkészülés a lovaglásra, lovak felnyergelése
- délelőtt napi fél óra lovaglás
- tízórai
- lovaknak csemegeosztás
- ebéd (Gyerek centrikus házias étel)
- délután ismerkedés az állatokkal (lófajták, lóval való helyes bánásmód, szerszámok megismerése)
- kézműves foglalkozás (általában lovakkal kapcsolatos), játék
- uzsonna 16 órakor
- távozás 17 óráig

További információ, kapcsolat:
Telefon: Vas Lászlóné: 06/30-647-32-83, Vas László: 06/20-960-49-26
Weboldal: nagyikertje.mindenkilapja.huFacebook oldal: facebook.com/nagyikertje
Szolgáltatások áráról EZEN a linken tájékozódhat.
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Cím: 1103 Bp. Diósgyőri u. 18/b, Budapest, 1103

Kategória: Aktuális
2015. máj. 10., vasárnap 22:48

Sajáttestsúlyos edzés Kőbányán

Egyedülálló, ingyenes programsorozatot szervezünk, a mozgást és a sportot kedvelők számára. Májustól júniusig 14 alkalommal különböző helyszíneken várjuk az egyre népszerűbb saját testsúlyos edzés híveit akik profi sportolók útmutatásával dolgoztathatják meg izmaikat, tanulhatják meg a különböző fogásokat és edzésformákat. Az elmúlt években sokat tettünk a sportolási lehetőségek bővítéséért: ma már Kőbánya minden pontján elérhetőek az ingyenes, szabadtéri eszközök. Kivilágított, korszerű burkolatú futókört építettünk az Óhegy parkban, minden városrészben telepítettünk szabadtéri fitnesz- és saját testsúlyos edzőparkot. Felújítottuk a parkjainkban elérhető pingpong asztalokat és kosárlabda palánkjainkat. 

VÁRJUK A MOZGÁS SZERELMESEIT, VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT! KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST ÉS JÓ SPORTOLÁST KÍVÁNOK!

Kovács Róbert
Kőbánya polgármestere

 

Kategória: Sport
2015. máj. 07., csütörtök 10:41

Majális hallal

Ha május első napja, akkor Halmajális Kőbányán. Ma már ezt Budapest-szerte, sőt, országszerte tudják. Az Óhegy parki rendezvényen megfordult jóval több mint tízezer látogató – bárhonnan is jött – színes programokat várt és úgy tűnt, mindenki remekül érezte magát.

 

Az Óhegy-park ismét remek hátteret adott Kőbánya egyik legnagyobb rendezvényének. A Kovács Róbert polgármester teljes támogatásával és a Kőbányai Önkormányzat anyagi segítségével megvalósult programnak ismét nem nagyon volt párja széles e hazában. Legfőképpen azért, mert itt ismét a kőbányaiak és a vendégek szórakoztatásáról volt szó, nem a május elsején megszokott politizálásról.

  

A Kovács Róbert polgármester által meggyújtott „közös tűzről” sok kis láng lobbant és hamarosan rotyogtak a bográcsokban a finomabbnál finomabb hallevek – mert mi főjön más egy halmajálison? Majdnem negyven csapat indult a halászlé főző versenyen és a délután megtartott díjkiosztón új célt is kitűztek a díjátadók: azt szeretnék, ha jövőre legalább félszáz versengő halas-csapat csapna a halak közé… Apropó, idén a többségében ismert celebekből álló zsűri a Hal-dorádó csapatának ítélte a fődíjat, amely az arany fakanál díjon kívül egy hétvégi pihenés ellátással Arlón, az önkormányzat üdülőjében.

  

A programra visszatérve: a Törekvés táncosainak a közönséget is bevonó májusfa kitáncolása után nem csak a gyerekek élvezhették Korpás Éva, elsősorban nekik összeállított dalait. Ugyanez mondható el a sokak által főleg humoristaként ismert Dolák-Saly Róbertről is, aki a vidámságát Kőbányán ugyancsak a fiatalabb korosztálynak szánta. 

 

A színpadot a gyerekek után a fiatalok foglalták el, a televíziók tehetségkutató műsoraiból ugyancsak jól ismert April Project varázsolta el akrobatikus táncával a közönséget. Majd jött a sok kőbányai által ismert Csepregi trió és Molly, akik a középkorúak slágerigényét elégítették ki – nagyon magas fokon. Nótár Mary és a még mindig pörgő Szandi pedig föltette a koronát a Halmajális színpadi eseményeire. 

 

A kőbányai május elseje persze a színpadon kívül is „dübörgött”, az ide telepített vidám park, illetve játszópark és állatsimogató a gyerekeknek okozott felejthetetlen örömet, míg a különböző szervezetek sátrainál a felnőttek kaphattak élményeket – vagy éppen információt. Megtalálhatták – többek között – a kerületi ifjúsági szervezeteket, az állatvédőket és karitatív szervezetek képviselőit is. 

 

És megtalálhatták a legjobb mesterszakácsok által készített hamisítatlan, szegedi halászlevet, amelyért megérte többet sorban állni. Aki megkóstolta, tudja miről beszélek…

 

Úgy tűnik, az égiek is bábáskodnak a kőbányai Halmajális sikerei fölött, hiszen amíg az országban erős szél, vagy eső keserítette a vigadni vágyók örömét, az Óhegy parkban csak arra kellett ügyelni, hogy hideg maradjon a sör, vagy a bor, amíg a tányérról elfogy a halászlé, vagy épp a diétás csülök könnyű körettel…

 

Szerző és képek: Kőbánya.hu

1. oldal / 35

Édua Infomédia

Top Desktop version