Kőbányai Közösségi Hírlap

2014. november 20., csütörtök 09:27

Óvjuk meg az Óhegy parki futókört!

Bár még át sem adták, de már nem férhet kétség az első kőbányai futókör népszerűségéhez. Az Óhegy park szintkülönbségei miatt változatos edzési lehetőséget kínáló, és a közvilágításnak köszönhetően az esti órákban is használható pálya hamar kedveltté vált a sportolni vágyók körében, így folyamatos az igénybevétele. 

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a Kőbányai Önkormányzat beruházásában létrehozott 1,4 kilométer hosszúságú futókör sokáig szolgálhassa a kerület lakóit, ami azonban nem valósulhat meg az Óhegy parkba látogatók közreműködése nélkül. A pálya állapota ugyanis úgy óvható meg, ha azt rendeltetésszerűen csak futásra használjuk, és tartózkodunk mindattól, ami a futófelület károsodását okozhatja. Figyelembe kell venni például, hogy arra sem járművel, sem sporteszközzel, sem tűsarkú cipővel nem szabad rámenni, mint ahogy a kutyasétáltatás vagy a dohányzás is kárt tehet benne. 

Az állagmegóvás mellett a balesetveszélyes helyzetek és kellemetlenségek elkerülése szempontjából is fontos, hogy az Óhegy park látogatói ne tartózkodjanak a pályán, mert azzal a gátolják a futókat. Természetesen a sportolóknak is tekintettel kell lenniük futótársaikra, hogy mindenki a saját tempójában, akadályoztatás nélkül róhassa a köröket. 

Figyeljünk oda egymásra és a pályára, hogy sokáig élvezhessük a sport, a mozgás és a friss levegő örömeit!

Kategória: Sport

Tragikusan indult a hétvége kerületünkben: pénteken autó gázolt kerékpárost, szombat hajnalban ember került vonat alá. Az MTI számolt be arról, hogy pénteken elgázolt egy kerékpárost és egy villanyoszlopot is kidöntött egy Honda a Kőér és a Petrőczy utcák kereszteződésében. A kerékpáros állapotáról a távirati iroda nem rendelkezik információval. A Havariapress úgy tudja, hogy a baleset helyszínéről egy embert szállítottak kórházba a mentők. 

 

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte a honlapján, hogy szombat hajnalban egy embert halálra gázolt a vonat a Pongrác út és a Horog utca által határolt vasúti területen.

Forrás és képek: MTI, Hvg.hu, Havariapress, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kategória: Közlekedés

A BKK megkezdte a Gergely utca Kada és Tavas utcák közötti szakaszának felújítását, a munkálatok várhatóan 2014. december 31-éig zajlanak. A beruházásban az elhasználódott útburkolat megerősítését, a kétoldali kiemelt szegély cseréjét, valamint a meglévő buszmegállók pályaszerkezetének és szegélyének átépítését végezik el. A felújítás idején a közúti forgalmat folyamatosan fenntartják, az arra közlekedő 117-es és 217-es autóbuszjárat útvonala kismértékben módosul.

A Gergely utca felújítása három építési szakaszban történik. Az első ütemben a Kada utca és a Noszlopy utca közötti út teljes pályaszerkezetét, a második ütemben pedig a Noszlopy utca és a Sibrik Miklós út közötti szakaszon marással és aszfaltozással a pályaszerkezet felső két rétegét cserélik. A felújítás harmadik részében a Sibrik Miklós út és a Tavas utca közötti szakaszon szintén marással és aszfaltozással a pályaszerkezet felső rétegének cseréjét végezik el.

A már meglévő buszmegállók burkolatát erősített aszfaltburkolattal, azok peronját pedig új aszfaltburkolattal és – a vakok és gyengén látók közlekedésének megkönnyítése érdekében – taktilis kövekkel látják el. A kiemelt szegély helyére új szegélyt helyeznek a buszmegállók teljes hosszában, valamint a Noszlopy utcai csomópontban a buszmegállók mellett azokat lesüllyesztik, majd szintén taktilis jelzésekkel látják el.

A gyalogátkelőhelyekkel ellátott útkereszteződésekben a veszélyre figyelmeztető és a haladás irányát mutató vezetősávot építenek ki. A szegélyek lesüllyesztésén kívül a jelenleg aszfaltborítású járda burkolatának átépítését is elvégezik. A gyalogosátvezetéseknél taktilis jelekkel ellátott betonköveket helyeznek el.

A kerékpárosok közlekedését a Sibrik Miklós úti csomópontban a kerékpárút átvezetését hangsúlyos jelöléssel segítik, valamint az útfelújításhoz igazodva a Sibrik Miklós utca és a Gőzmozdony utca közötti szakaszon a már meglévő kétoldali merőleges parkolók új aszfaltréteget kapnak, és a meglévő kapubehajtókat is a felújított útszakaszhoz igazítják. 

A Sibrik Miklós út és Gergely utca csomópontjában található elavult közúti jelzőberendezést lecserélik. A zöldfelület megőrzése érdekében az útpálya két oldalán a kivitelezéssel érintett felületek füvesítését is elvégezik. A Noszlopy utcai buszmegállóban, valamint a Sibrik Miklós utcai csomópontban és a Gergely utcai buszmegállóban lévő fákat átültetik.

Változás a 117-es és a 217-es autóbusz közlekedésében

A Mélytó utca felé közlekedő 117-es jelzésű autóbusz Noszlopy utca elnevezésű megállóhelyét kb. 50 méterrel hátrébb, a Noszlopy utcába, a Gergely utca kereszteződése elé helyezik. 

A Szarvas Csárda tér felé közlekedő 217-es jelzésű autóbusz a felújítás idején a hétvégi napokon is a hétköznapi útvonalon közlekedik a Gergely utcában a Kada utcáig menetrend szerinti útvonalon, majd a Kada utca–Gyömrői út és a terelést követően a Sibrik Miklós úttól a menetrend szerinti útvonalon, ezért kimarad a Noszlopy utca és a Gergely utca/Sibrik Miklós út megállóhely.

Az autóbuszokra az alábbi ideiglenes megállóhelyeken lehet felszállni:
- Gyömrői út,
- Diósgyőri utca,
- Vasgyár utca,
- Sibrik Miklós út.

Forrás: BKK

Kategória: Közlekedés

Kőbányán egyszerre nyolc szabadtéri helyszínen zendül fel a dal a zene világnapján, október 1-jén 17.00 órakor. Zenekarok és kórusok, kicsik és nagyok viszik el a zenét a kerület városrészeibe, hogy az emberiség "közös nyelvén" ünnepeljenek az alkalomból. 

Helyszínek és fellépők:
- Szent László Templom:  Tutta Forza
- Kőrösi Csoma Sándor sétány, szökőkút: Szent László Általános Iskola Kórusai
- Kőrösi szobor: Kóborzengő
- Újhegyi Közösségi Ház előtt: Zrinyi Miklós Gimnázium Kórusa, Harmat Gyermekkar
- Family Center: Impro zenekar, EGYség zenekar
- Árkád: Kőbányai Zenei Stúdió 3A
- Kőbánya Kertváros játszótér: Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola kórusa, Hárslevelű Csemeték Kórusa - Hárslevelű Óvoda
- Csősztorony: Tamási Áron Székely népdalkör

Forrás: Kőrösi.org

Kategória: Közösség

Az idei évben szeptember 20-21-én szervezik meg a Kulturális Örökség Napjait. Központi téma a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek. A programsorozatban Kőbánya is részt vesz négy helyszínnel, valamint egy föld alatti tematikus sétával. Íme a kínálat:

Kőbányai medence

A Fővárosi Vízművek talán legelbűvölőbb létesítménye, a Kőbányai medence 10 és 16 óra között, a nyílt napon várja a látogatókat. Több mint százéves, olasz mesteremberek által beépített téglákon sétálhatnak végig az érdeklődők. Az első pesti vízmű 1869–71 között épült tárolójának két, egyenként 11 000 m³-es medencéje a mai napig kifogástalanul üzemel. A hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik.

Ingyenes nyitvatartás ideje: 2014.09.20., szombat - 10:00 - 16:00
Épületvezetések indulnak: Folyamatosan, igény szerint
Helyszín: Ihász utca 29.
Elérhetőség: Telefon: +36 1 465 2400, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , honlap: www.vizmuvek.hu

Conti kápolna

A Conti kápolna a kerület egyik legszebb és legrégibb műemléke. Az olasz származású Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége, Drenker Krisztina építette 1739-1740-ben annak emlékére, hogy családjuk az akkor tomboló pestisjárványtól megmenekült. A kápolna barokk stílusú, egy homlokzati toronnyal, négyszögletes kősisakkal, a toronysisakon az apostoli kereszttel.

Ingyenes nyitvatartás ideje: 2014.09.20., szombat - 10:00 - 14:00
Épületvezetések indulnak: A szakrális történeti előadás 10-től félóránként kezdődik, előadó Buzás Dániel.
Helyszín: Kápolna tér 1.
Elérhetőség: Telefon: +36 1 2609959, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , honlap: www.korosi.org

Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény

A gyűjtemény civil kezdeményezésre jött létre, anyaga fotókban, tárgyi emlékekben idézi meg e városrész múltját, amely sokszor az egész ország haladását is szolgálta földrajzi adottságaival, a szőlőműveléssel, állattenyésztésével, kőbányászatával, téglakészítésével, vas, élelmiszer, gyógyszer, porcelán gyártásával és világra szóló sörfőzésével, kéziszerszám, elektronika iparával. A helyszínen várják a vendégeket, mesélnek és szolgálják őket érdekesebbnél érdekesebb történeteinkkel.

Ingyenes nyitvatartás ideje: 2014.09.20., szombat - 10:00 - 17:00
Helyszín: Halom u 37/b
Elérhetőség: telefon: 06 1 261-5569, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , honlap: http://korosi.org

Szent László templom

Kőbánya talán legismertebb műemléke. Színes, mázas cserepei már messziről csalogatják az érdeklődőt. 1894 és 1899 között épült Lechner Ödön tervei alapján, eklektikus-szecessziós stílusban. A tervező a franciaországi korai román és gótika stílusjegyeit ötvözte reneszánsz, barokk, perzsa és magyar népi elemekkel, mesterien egységessé formálva az épületet. A háromhajós, kereszthajós, bazilikás felépítésű templom főhomlokzatán egy hatszög alaprajzú torony ugrik előre, amely látogatható, megmászható.

Ingyenes nyitvatartás ideje: 2014.09.20., szombat - 10:00 - 18:00
Épületvezetések indulnak: félóránként templom bemutatás és toronyjárás.
Helyszín: Szent László tér
Elérhetőség: telefon: +36 1 2609959, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , honlap: www.korosi.org 

Séta a föld alatt

A 2014. évi Kulturális Örökség Napjai keretében újra látogatható lesz a Kőbányai Pincerendszer volt Sörgyár 1-es telepének pincerésze.

A pincerendszer: XVII. századtól intenzív kőbányászat folyt, amit a gyarapodó Pest város építőanyag igénye csak növelt az évszázadok során. A kezdetleges módszerekkel, kissé szervezetlenül végzett kitermelés a múlt század végére veszélyessé tették a bányászatot, ezért 1890-ben rendeletben tiltották meg a további munkát. A hegybe vájt üregek és pincék azonban megmaradtak, és alapot szolgáltak az idetelepülő borászat és a sörfőzés számára. A hatalmas pincerendszer teljes hossza elérheti a 33 km-t is, hisz még ma is vannak feltérképezetlen részei.

A bányában a hőmérséklet 10 celsius fok, meleg ruha szükséges, zárt cipő ajánlott.

A részvételhez regisztráció szükséges! Regisztrálni a www.kvzrt.hu címen, amennyiben a tervezet turnusok megtelnek, továbbiakban nincs lehetőség a regisztrációra!

 

Vezető neve: vagyonkezelő munkatársai
Találkozó helyszíne: 1105 Budapest, Bánya utca 35
Séta időtartama: 30 perc
Elérhetőség: telefon: +36 1 666 2700, honlap: www.kvzrt.hu

Séta indulási ideje:
2014.09.20., szombat - 10:00
2014.09.20., szombat - 10:30
2014.09.20., szombat - 11:00
2014.09.20., szombat - 11:30
2014.09.20., szombat - 12:00
2014.09.20., szombat - 12:30
2014.09.20., szombat - 13:00
2014.09.20., szombat - 13:30
2014.09.20., szombat - 14:00
2014.09.20., szombat - 14:30
2014.09.20., szombat - 15:00
2014.09.20., szombat - 15:30
2014.09.21., vasárnap - 10:00
2014.09.21., vasárnap - 10:30
2014.09.21., vasárnap - 11:00
2014.09.21., vasárnap - 11:30
2014.09.21., vasárnap - 12:00
2014.09.21., vasárnap - 12:30
2014.09.21., vasárnap - 13:00
2014.09.21., vasárnap - 13:30
2014.09.21., vasárnap - 14:00
2014.09.21., vasárnap - 14:30
2014.09.21., vasárnap - 15:00
2014.09.21., vasárnap - 15:30

Forrás: Oroksegnapok.hu

Kategória: Közösség

Szeptember 27-én egyszerre két esemény nyújt színes programkínálatot Óhegyen! Amíg a Csősztoronyban szüreti mulatság, addig a közvetlen szomszédságában lévő Óhegy parkban a kőbányai egyházközösségek családi napja várja a családokat, a kicsit és nagyokat. 

Részletekért kattintson a plakátra!

Kategória: Aktuális
2014. szeptember 15., hétfő 12:22

Véradás a Bajcsy Kórházban szeptember 29-én

A  Magyar Vöröskereszt  szervezésében 2014. szeptember 29-én, 13:30-17:00-ig véradásra van lehetőség  a Bajcsy Kórház  (Bp. 1103 Maglódi út 89.) B. ép. I. em. Tanácstermében. A regisztrációhoz személyi igazolvány, Taj-és lakcím kártya feltétlenül szükséges. Véradás előtt fontos enni és sok folyadékot fogyasztani.

Szeretettel várjuk a jelentkezőket! Adj vért és ment meg 3 életet!

Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete

További információ: Önkéntes véradás - Magyar Vöröskereszt Facebook oldal és Véradás.hu

 

Kategória: Aktuális

Október 12-én önkormányzati választás lesz Magyarországon. Kőbányán is döntenünk kell arról, hogy ki képviselje helyben az érdekeinket, kik legyenek a képviselő-testület tagjai a következő, immáron öt évben. A választás fontos, hiszen döntésünk hatással lesz szűkebb környezetünkre és lakóhelyünkre. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint már minden polgármester- és képviselő-jelölt esetében megtörtént a döntés a nyilvántartásba vételről, illetve elutasításról.

Polgármesterjelöltek:
Kovács Róbert Antal FIDESZ-KDNP
- Élő Norbert DK
- Kerezsi László MUNKÁSPÁRT
- Tokody Marcell Gergely JOBBIK
- Tóth Balázs LMP
- Szabó Antal Független jelölt

Az önkormányzati választáson a 12. kőbányai választókerületben az alábbi jelöltek közül választhatunk majd: 

01. számú választókerület
- Gál Judit FIDESZ-KDNP
- Patay-Papp Judit Vivien MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Fléger István Tamás MUNKÁSPÁRT
- Tóth Szilvia LMP
- Varga Dániel JOBBIK

02. számú választókerület
- Marksteinné Molnár Julianna FIDESZ-KDNP
- Bányai Tibor Péter MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Klabuzai József János MUNKÁSPÁRT
- Zima István LMP
- Takács Dávid Béla JOBBIK

03.számú választókerület
- Kovács Róbert Antal FIDESZ-KDNP
- Tábi Attila MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Kacsó Katalin Melinda MOMA
- Nyitrainé Molnár Gabriella Mária LMP
- Varga Gyula MUNKÁSPÁRT
- Burghardt Edvárd Norman JOBBIK
- Radácsy Tivadar Független jelölt

04.számú választókerület
- Radványi Gábor FIDESZ-KDNP
- Mustó Géza Zoltán MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Németh Lajosné MUNKÁSPÁRT
- Felsznerné Csuhai Ágnes LMP
- Csík Zsolt JOBBIK
- Szabó Antal Független jelölt

05.számú választókerület
- Dr. Pap Sándor FIDESZ-KDNP
- Somlyódy Csaba MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Vermes Zoltán LászlóL MP
- Pomázi Miklós MUNKÁSPÁRT
- Burghardt Dóra JOBBIK

06.számú választókerület
- Gazdag Ferenc FIDESZ-KDNP
- Tasnádi György MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Farkas Szilvia Angéla MOMA
- Tubák István JOBBIK
- Lengéné Tóth Éva LMP
- Fehér András Péter MUNKÁSPÁRT

07.számú választókerület
- Dr. Fejér Tibor Zoltán FIDESZ-KDNP
- Horváth Krisztián MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Megyes Zoltán István MUNKÁSPÁRT
- Dr. Fabinyi Zsolt LMP
- Kacsmarcsik György István JOBBIK

08.számú választókerület
- Varga István FIDESZ-KDNP
- Pilisy Sándor MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Tokody Marcell Gergely JOBBIK
- Tóth Balázs LMP
- Bodnár János MUNKÁSPÁRT

09.számú választókerület
- Weeber Tibor József FIDESZ-KDNP
- Tóth András MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Kerezsi László MUNKÁSPÁRT
- Kacsmarcsik György Istvánné JOBBIK
- Sándor Györgyi LMP

10.számú választókerület
- Mácsik András FIDESZ-KDNP
- Dr. Pénzes Károly Lajos MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Radics Ferencné JOBBIK
- Blázy Judit LMP
- Kovácsné Mezei Erika MUNKÁSPÁRT

11.számú választókerület
- Dr. Mátrai Gábor Imre FIDESZ-KDNP
- Lakatos Béla Lajos MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Fodor István József MUNKÁSPÁRT
- Lapos Péter LMP
- Gregus György JOBBIK

12.számú választókerület
- Agócs Zsolt FIDESZ-KDNP
- Pintér Tibor MSZP-DK-EGYÜTT-PM
- Kormány Sándor JOBBIK
- Suba Éva LMP
- Oravetzné Dr. Kereszturi Mária MUNKÁSPÁRT

Települési kompenzációs listát öt szervezetnek sikerült állítani:
- MUNKÁSPÁRT
- FIDESZ-KDNP
- JOBBIK
- LMP
- MSZP-DK-EGYÜTT-PM

Táncolni szeretnél? Vagy már táncoltál előtte, de kipróbálnád magad egy új helyen? Próbáld ki magad az első órán ingyen!!! Mit veszíthetsz? CSATLAKOZZ HOZZÁNK! Egy olyan egyesülethez, ahol egy célért küzdünk, és mindenkiben a JAMLAND szív dobog! 

Szeptember 9-én kezdődik újból a JAMLAND Kőbányai stúdiójának új tanéve, ahol kezdő és haladó szinten is elsajátíthatod a hip-hop alapjait. A szeptemberi tanév kezdetével fognak indulni az első versenycsoporttal foglalkozó edzések is, valamint a rendes órákon a nagyobb volumenű (SYMA csarnok, BRAVO OTTO, stb.) fellépésekre is készülünk. 

Az első óra mindenkinek ingyenes, mert szeretném, ha először döntenél, hogy tetszik-e a stílusunk, és szeretnél-e a mi csapatunkhoz tartozni.

NYÍLT ÓRA, BEIRATKOZÁS: Ha úgy gondolod, hogy kipróbálnád magad, gyere el, és találkozzunk 17:00 órakor a Harmat Általános Iskola tükrös termében! 

A továbbiakban KEDD és CSÜTÖRTÖK vannak edzések:
- KEZDŐ (4-12 éves korig): 17-18 óráig
- HALADÓ (13 éves kortól bármeddig): 18-19 óráig

Ha szeretnél hozzánk csatlakozni, vagy megnézni az első órát, kérlek dobj rám egy üzenetet, mert a terem létszámstoppos. 

Köszönöm, remélem találkozunk! 

Ha bármi kérdésed van, írj, vagy hívj bizalommal:
Tina (+36 30 636 64 78)

Kategória: Ajánlat
2014. szeptember 05., péntek 11:10

Egyedülálló tornacsarnok épült Kőbányán

A főváros egyik kosárlabda-fellegvára lehet a X. kerület, ahol már az eddig is országos hírnevet szerzett Kőbányai Darazsak mostantól méltó helyet kapnak. A Kada Mihály Általános Iskola mától egy olyan kosárlabdacsarnokkal is büszkélkedhet, amely 538 millió forintos beruházásból épült föl. Ebből 170 milliót a Kőbányai Önkormányzat állt, TAO-támogatásból pedig 368 millió forintot kapott a kerület.

 

Kőbánya legújabb büszkesége nem kisebb egyéniségnek állít emléket, mint az egész magyar kosárlabda-világban népszerű, mára legendás, Európa bajnok Zsíros Tibornak, vagy, ahogy mindenki szólította, Zsizsi bácsinak. A létesítmény reggeltől délutánig a Kada Mihály Általános Iskola sportfoglalkozásainak, este edzéseknek, hétvégen pedig meccseknek ad majd helyet, de kiváló helyszíne lehet a kerületi eseményeknek, sportrendezvényeknek is.

A 100 fős lelátóval ellátott kosárlabdacsarnokban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének versenyszabályzatában szereplő II. kategóriájú fő pálya és keresztben elhelyezett két kispálya, négy öltöző, vizesblokk, kondicionálóterem, edzői és tanári öltöző, valamint akadálymentesített mosdó épült meg. 

 

A tornacsarnok építésével párhuzamosan kosárlabda-akadémiát alapított a Kőbanyai Darazsak csapata, ahol csaknem 300 kőbányai gyerek kosarazik. Ennek célja egy országszerte ismert, a névadójához méltó központ létrehozása, ahol az országos szintű utánpótlás-nevelés mellett minden kosárlabdázni vágyó gyermek igényét is kielégítik és ahol minőségi szabadidős elfoglaltságot biztosítanak. Mindemellett a csarnok lesz a székhelye a Kőbanyai Diákok Sportegyesületének is. Az egyesület és a Kőbányai Önkormányzat szoros együttműködésének köszönhető, hogy a kerületi diákok, felnőttek és profi sportolok igényeit is kielégítő tornacsarnok létesülhetett Kőbányán.

 

Az augusztus 29-ei avatóünnepségen Kovács Róbert polgármester megosztotta emlékeit a csarnok létrejöttéről. Elmondta, hogy 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat egy könnyűszerkezetes csarnok építéséről, amit Révész Máriusz javaslata módosított. Ő kőépület mellett érvelt, amit a TAO (társasági adó és osztalékadó) jogszabályok sportcélú módosítása tett lehetővé. Az új kosárcsarnokban hétköznaponként délelőtt a mindennapos testnevelésé a terep, míg tanítási időn kívül a kosarasoké a pálya. Mivel a kerület egészségmutatói a legrosszabbak között vannak Budapesten, ezért fontosnak tartja azokat a sportcélú beruházásokat, amelyek az elmúlt négy évben megvalósultak Kőbányán. Példaként említette a megépült tucatnyinál több ovifocipályát, valamint kiemelte a Törekvés sportkomplexumának átvételét, amely jelentős mértékbe járul hozzá a kerület sportéletéhez. Beszéde végén személyes véleményének hangot adva kijelentette, hogy nagyon szépre sikerült a csarnok.

Hajdu Péter a Kőbányai Diákok Sportegyesületének elnökétől megtudhattuk, hogy a gyereklétszám rendkívüli mértékben felduzzadt, 120-ról 300-ra nőtt egy év alatt. Az eredmények is jönnek már, országos döntős csapataik vannak, és nemzetközi tornákon is jól teljesítenek. A csarnok nemzetközi versenyek lejátszásához is helyszínül szolgálhat, ami majd elviszi a jó hírét a kerületnek.

Révész Máriusz, az önkormányzat sportbizottságának elnöke kiemelte, hogy az új csarnok világszínvonalú, bármely országban megállná a helyét. A létesítmény nem jöhetett volna létre, ha nincs az széleskörű összefogás, amelyben a kormányzat, valamint a fővárosi és kerületi önkormányzat egyaránt partner volt. Büszkén hívta fel a figyelmet arra, hogy 7-800 millió Forint sportcélú pályázati pénzt nyert a kerület négy év alatt. Végül kitért azon véleményére, miszerint az eredmények fontosak, de fontosabb annál, hogy a gyerekek sportoljanak, mert aki sportol, az egyrészt egészséges, másrészt az élet más területén is sikeres lesz.

Szekeres Pál sportvezető elmesélte, hogy a minisztériumban dolgozott, amikor a sportcélú TAO jogszabályt kidolgozták. Örömét fejezte ki amiatt, hogy végül ilyen szép eredményei vannak a törvénynek a gyakorlatban. Elmondta, hogy 2000 óta sportol Kőbányán, és úgy látja, hogy a kerület milyen sokat fejlődött az elmúlt négy évben.

Az avatóünnepségen részt vett Dr. György István kormánymegbízott, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke, valamint Hanczné Szmilkó Katalin, a Kada Mihály Általános Iskola igazgatója.


A Kőbányai Diákok Sportegyesülete 1997-ben alakult, hogy a kosárlabdázás utánpótlás bázisa lehessen. Olyan programot alkottak itt, amely egy általános és egy középiskola bevonásával, valamint a Kőbányai Önkormányzat finanszírozásával lehetővé tette a kosárlabda suli indítását. Mára már több kőbányai iskola csatlakozott a programhoz. Hagyományt teremtettek a Darázs Kupával, amelyet egy felkészülési tornának szánnak és évről évre magas színvonalú mérkőzéseket láthat a közönség. Bár a kosárlabda suliban elsősorban a kőbányai gyerekek sportolnak, természetesen máshonnan is fogadnak kosarazni vágyókat. Az egyesület filozófiája az, hogy edzők senkit sem küldenek el, minél több gyerekkel akarják megszerettetni ezt a sportágat.

Zsíros Tibor (1930. június 30.- 2013. február 13.): Az egykori kiemelkedő edző, szövetségi kapitány, játékvezető Zsíros Tibor, vagy ahogy mindenki hívta, Zsizsi bácsi. 1946-tól 1960-ig a BKV Előre-ben, a MÁVAG-ban és a Ganz-MÁVAG-ban játszott, háromszoros magyar bajnok, négyszeres ezüstérmes, kilencszeres bronzérmes. A válogatottban 116-szor szerepelt, 1953-ban Európa-bajnoki ezüstérmet, 1955-ban aranyérmet szerzett. 1954-ben főiskolai világbajnok lett, és három olimpián lépett pályára. Edzőként és kapitányként részt vett a nemzeti csapattal a tokiói olimpián, 1975-ben Magyar Kupát nyert a Ganz-MÁVAG-gal, továbbá mesteredzői címet kapott. Volt játékvezető, sportvezető, ellenőr, a Magyar Diáksport szövetség kosárlabda szakágának tiszteletbeli elnöke. 2005-ben beválasztották a magyar kosárlabda halhatatlanjai közé, 2011-ben Fair play életműdíjat kapott, 2012-ben pedig a Budapest díszpolgára címmel, 2013-ban Kőbánya posztumusz díszpolgára címmel tüntették ki.

1. oldal / 33

Édua Infomédia

Top Desktop version