Kőbányai Közösségi Hírlap

Underworld Kupa: föld alatti viadal augusztus 10-én Kőbányán

Rate this item
(2 votes)

A MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre 2013. augusztus 10-én, immáron negyedik alkalommal. A föld alatti verseny a 2013-as Mountainbike Challenge versenysorozat hatodik állomása.

A helyszín: A verseny helyszínéül a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpont szolgál (régen Dreher Sporttelep), amely infrastruktúrájával ideális helyszíne különböző sporteseményeknek. Többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó is, amely során a sportközpont alkalmanként tízezres tömeget is vendégül lát. A MOFÉM Underworld Kupa rajt-cél területe a füves labdarúgópályán kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is.

A pálya: A pálya a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A pálya végig tekerhető, komoly nehézséget nem jelentő, "szórakoztató" nyomvonalú. Nehézségként a pincebejárathoz vezető 10 méteres rámpát említhető, amely némi bringás rutint azért igényel. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és föld utak, a föld alatt helyenként csúszós beton és némi nedves föld.

A pincerendszer: Az Underworld Kupa nyomvonalát alkotó föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott körültekintéssel kell haladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, egy szakaszon viszont ettől szűkebb, kb. másfél méter szélességű, amely végén egy vasajtón kell áthaladni, amely kb. 80 cm széles.

A lebonyolítás módja: A nap folyamán 5 futamot rendeznek. Külön versenyeznek a próbafutam résztvevői, valamint a junior korúak (ők a női indulókkal tekernek egy futamban), továbbá 3 külön futamban, életkori felosztás alapján a férfi indulók. A futamok 60-70 percig tartanak.

A díjazás módja: Szakítva a korábbi hagyományokkal, ahol a futamok abszolút sorrendjét értékelték, idén a Mountainbike Challenge egységes kategóriái szerint kerül sor a díjazásra, így 9 kategóriában is dobogóra szólítják a legjobbakat. 

1. U19 férfi, 15-18 évesek (1998-1995)
2. U19 nő, 15-18 évesek (1998-1995)*
3. Felnőtt férfi, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1994-1984)
4. Felnőtt nő, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1994-1984)
5. Master1, férfi 30-39 évesek (1983-1974)
6. Master1, nő 30-39 évesek (1983-1974)
7. Master2, férfi 40-49 évesek (1973-1964)
8. Master2, nő 40 évesek és 40 év felettiek (1973-)*
9. Master3, férfi 50 évesek és 50 év felettiek (1963-)*

*Amennyiben a futamokon belül az egyes kategóriákban nincs legalább 4 induló, úgy az a kategória nem kerül díjazásra (ez a verseny előtti napon, az előnevezés lezárása után kihirdetésre kerül).

Mi az a próbafutam? A próbafutamot a nem versenyorientált bringásoknak, a verseny hangulatába belülről belekóstolni vágyóknak ajánlják. A próbafutam résztvevőire 30 perc tekerés vár, ahol hozzájuk hasonló, a mountain bike sporttal még csak ismerkedő „versenytársakra” lehet számítani. Az indulók idejét mérik, az eredménylistában szerepeltetik, de dobogós díjazásra, eredményhirdetésre ebben a futamban nem kerül sor. Mivel a pincéhez vezető rámpa nem veszélytelen, a teljesen amatőr, minimális hegyikerékpáros rutinnal sem rendelkezőknek a részvételt nem ajánlják.

Mi lesz az elit futammal? A MOFÉM Underworld Kupát érintő legjelentősebb változás, hogy szakítva az elmúlt három év hagyományaival, az önálló elit futamot nem írnak ki. Ettől függetlenül természetesen továbbra is várják a versenyzői licensszel rendelkező bringásokat, akik az életkoruknak megfelelő futamban tudnak rajthoz állni. 

Milyen a megfelelő bringa? A jól felkészített mountain bike kerékpár elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

Fontos tanácsok: Minden indulót arra kérnek, hogy a pályát biztosító rendezők utasításait tartsák be. Tekintettel az éles kanyarokra, a beszűkülő szakaszokra, a sötétebb részekre, a csúszós talajra, a pincerendszerben fokozott óvatossággal kell közlekedni. Mivel a föld alatt néhány 10 méteres szakasztól eltekintve előzési lehetőség nincs, így azt nem érdemes erőltetni, mert balesetveszélyes! Aki gyorsabb, az a pincéből felvezető mászáson, illetve a pálya föld feletti részein tud előzni. A lassabb és tapasztalatlanabb bringások figyelmét felhívják arra, hogy ne csak előre, de hátra is figyeljenek és az őket leköröző gyorsabb versenytársak haladását igyekezzenek elősegíteni. (Ez persze nem vonatkozik a meccsben lévőkre.)
A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a rajszámon található chipet a verseny végeztével eltávolítják (illetve az induló köteles azt leadni), azzal a sporttelep területét lehagyni nem szabd.

Kik indulhatnak? Bárki rajthoz állhat az életkorának megfelelő kategóriában, aki betöltötte a 14. életévét. (A rutinnal rendelkező fiatalabb versenyzők esetében egyedi elbírálás alapján kivételt tesznek.) 

Nevezési díj: A nevezési díj 2013. augusztus 7-ig 3500 Ft, helyszíni nevezés nincs! A nevezési díj fejében indulási jogot adnak a MOFÉM Underworld Kupára, valamint rajtcsomagot, amely tartalmazza a rajtszámot az időmérő chippel, egy pár egyedi kivitelű MOOSE kerékpáros zoknit, HIGH5 gélt, ebédjegyet stb. (a csomag tartalma folyamatosan bővül). Emellett minden induló számára biztosítanak egészségügyi felügyeletet, öltözőt, zuhanyzási lehetőséget, bringamosót, jó hangulatot és felejthetetlen élményeket.

Mikor kell átvennem a nevezést? A nevezési csomagok átvételére egész nap lehetőséget biztosítanak, tehát a 14.40-kor rajtoló futamok résztvevőinek, nem kell délelőtt felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítanak, hogy jöjjön ki minél korábban, minél hosszabb időre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló gondolkozású bringások körében tölthetnek el.

Hol lehet nevezni? Nevezni a hegyibringa.hu oldalán a Mountainbike Challenge sorozat közös nevezési felületén egy gyors és egyszerű regisztráció után lehet. A nevezési díj beérkezéséről és a nevezés elfogadásáról e-mailben értesítést küldenek. További nevezési információk, az elfogadott nevezések és a rajtlista az Underworldkupa honlapján található. 

További teendők? Irány a nevezési felület!

Forrás: Underworldkupa.hu

Last modified on Saturday, 10 August 2013 13:19

Édua Infomédia

Top Desktop version