Kőbányai Közösségi Hírlap

Sport

A kőbányai Makai Viktória és férje részt vett a Mária Maratonon, amely során egy hónap alatt - három országot érintve - Máriazelltől egészen Csíksomlyóig több mint kétezer kilométert futottak. A különleges zarándoklaton két kicsi gyerekük is velük tartott, akik egy lakókocsiban kísérték el őket

 

Makai Viktória személyes élménybeszámolója:

"Alapvetően Lacival házaspárként, váltóban vállaltuk a teljes távot. Nem sportteljesítményt, hanem családi élményt szerettünk volna átélni – és nagyszerű volt, hogy ez az edzettségi szintünknek is megfelelt.

Nem mi kerestük ezt az eseményt, hanem az esemény keresett minket – de a legjobbkor. Az elmúlt három évben minden edzésemmel a 2017-es 24 órás világbajnokságra készültem. Tavaly „A” szintű eredménnyel, a legjobb magyar női kvalifikációval hívtak meg az áhított versenyre. Viszont bennem valami megváltozott. A versenyekkel és az eredményekkel kapcsolatos elvárásaim megváltoztatták a futáshoz való viszonyomat, ami kicsit minden másra is kihatott. Olyan fontos dolgokra is pl., mint a személyiségem. Eleinte stresszeltek a versenyhelyzetek, s egyre inkább nem voltak kívánatosak. Életem legjobb formájában ledobta az agyam a láncot, s motiválatlanul őrlődtem azon, hogy a VB-n, pont a születésnapomon, lelépek a családtól egy hétre.

Ekkor keresett meg jelenlegi kollégám, mint keresztény ultrafutót, hogy nincs e kedvem egyéniben elfutni 30 nap alatt Mariazelltől Csíksomlyóig. Természetesen azonnal nemet mondtam, és kicsit sértett is, hogy azt hiszi, lelépek itthonról egy hónapra. Ráadásul GYES végén 4 órás munkakeresésben voltam, s a zarándoklat simán egy esetleges próbaidőre esett volna. Délután felhívott, hogy jó, akkor nem futóként, de szakmai segítőként szeretnének velem együtt működni. Ez az ötlet tetszett. Persze a „bolha” már a fülemben volt, s két nap múlva meg is született az ötlet, hogy családilag vállalnánk, ha úgy megfelel. A szervezők, vagyis a Mária Út Egyesületnek tetszett az ötlet, és a gyerekekre való tekintettek ez időre kaptunk egy lakóbuszt, hogy a költözés élményét nem kelljen naponta átélniük. Lacit, hála Istennek elengedték ennyi időre szabira. És mivel anyukám idén nyugdíjba ment, tudtunk tőle segítséget kérni. A munkahely kérdése pedig ugye megoldódott :-) 

Egyéni nevező a Mária Maraton futózarándoklatra nem volt. Több napra vagy rövidebb szakaszra jelentkezők is csupán kb. 250-en a 30 nap alatt, különböző helyeken, és távokon. 

 

Nem igazán tudtuk, mire számítsunk. Én úgy gondoltam, egy napot Laci fut, egyet pedig én, bár ő azt látta jobbnak, ha felezzük a napokat. A kezdeti lelkesedés persze mindkettőnket a teljes távok lefutására indított. Óriási volt az élmény! Gyönyörű, sosem látott tájakon, hegyek közt, kristály tiszta vizű patakok partján, legtöbbször csak hárman (Laci, a bringás kísérő, aki végig velünk tartott és én) voltunk. Azzal viccelődtünk, hogy olyan itt, mint egy második nászút bringás kísérővel. Mivel Ausztriában a szintkülönbség is jelentős volt, észnél kellett lennünk, és mérsékelni a napi 50 kilométereket. Elkezdtünk váltózni – pl. egy 50 km-s napon Laci is 35 km-t futott, én is és ebből 20 km-t így tudtunk együtt futni. Tehát így teltek a napok. A zarándoklásunkhoz nagyban hozzájárult, hogy Laci édesapja távollétünkben hunyt el. Bár itthon – mert egy háztelken laktunk – elköszöntünk tőle, ennek ellenére ez mégis nagyon nehéz volt.

Két hét elteltével azt tapasztaltuk, hogy nem elfáradtunk, hanem megerősödtünk ebben a két hétben. Ezért újra egyre több kilométert vállaltunk és egyre felszabadultabban, magabiztosabban és magától értetődőbben tettük ezt. Annyi nap és annyi kilométer volt előttünk és mögöttünk, hogy sokszor azt sem tudtuk, hol vagyunk, és milyen nap van. Élményeinket nem tördelték meg a napok és a kilométerek. Mintegy áramlatban éltük meg ezt az időszakot.

Naponként gazdagodtunk életre szóló élményekkel. Csetényben idős néni kórus fogadott minket énekszóval és süteményekkel, Celldömölkön harangot húztak nekünk, Csetényben óvodások vártak minket kis nemzeti zászlókat lengetve hideg limonádéval, Bátorligeten fociztunk a görög-katolikus gyülekezettel. Közösségben voltunk Ausztriában élő magyarokkal, és az itthoni elnéptelenedd falvak lakosaival, a Mátra-környéki hegyvidék szülte terepfutókkal, romániai nagyváros, és magyar szívű román kis településeken élő „testvéreinkkel”. 

 

A gyerekek a futóidőnk alatt édesanyámmal, valamint unokabátyámmal és Laci barátjával voltak: ők voltak segítségünkre, mint sofőrök, egymást váltva hetenként. És amelyikünk épp nem futott, a gyerekeknek biztosított megfelelő programot: fürdőhelyeken, játszótereken, állatkertben – de volt, hogy csatlakoztak hozzánk biciklizve. A lakókocsi végig iszonyatosan buli volt nekik. Őket aztán nem zavarta, ha egész éjjel 50 centire a fejünktől kopogott az eső, vagy amikor csak lejtős helyen tudtunk parkolni, ezért alvás közben állandóan egymásra gurultunk. Együtt voltunk, és habár pontosan nem értették, hogy mi történik körülöttük, de a minket körbevevő szeretetet, az élményeket, a naponkénti hálaadásokat és áldásokat, és azt hogy habár minden folyamatosan változik körülöttünk, mi együtt vagyunk, ezt érezték ők is.

 

Köszönjük, hogy érdekes magánszemélyek mellett, közismert emberek is adták magukat az eseményhez és az élményünkhöz. Pl. Kovács KOKÓ István, Bérczes Edit Európa-és világbajnok, világcsúcstartó ultramaratoni futó, Lendvai Zoltán atya a „gördeszkás pap”, Maráz Zsuzsi 2016. év ultrafutója…

A futózarándoklat, mint műfaj, tapasztalatom szerint hiánypótló. Sokan kezdik lelki gondozói szándékkal a kocogást, de a jelenlegi futórendezvények verseny keretek közé szorítják ezt az élményt. Az oka egyszerű: szervezett keretek közt futni ma, csak verseny keretek közt lehetséges. Lehet azt bárhogy megélni, de más motivációt és célkitűzést ad egy verseny, mint egy zarándoklat. 

Bár egészséges szervezet és testkép miatt kezdtük a futást Lacival 11 évvel ezelőtt, ma a jellemformáló erejéért tartjuk fenn az életünkben. Ebben benne van ugyanúgy a versenyzés, a természetjáró érték is, de nélkülözhetetlen a lelket gondozó hatása. Milyen érték lenne ezt tudatosítani, és tudatosabban csinálni.

Egy-egy gondolatot, „igét” vinni az útra lelki táplálékként a frissítőnk mellé, gondoskodva róla, hogy ne csak a testünket erősítsük és méregtelenítsük, hanem a lelkünket is! Így állítottuk a lábunkat a lelkünk szolgálatába, és így van a fejben a következő két futózarándoklat terve műfajt felépítő jelleggel, és kilátásban néhány motivációs előadás megszervezése a Mária Út Egyesület segítségével."

 

A számok tükrében: Laci 900 kilométert, azaz napi átlag 30 kilométert, én pedig 1141 kilométert, azaz napi átlag 38 kilométert teljesítettünk ezen a különleges „küldetésen”.

Makai Viktória

2017. augusztus 21., hétfő 12:32
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

Hazaért a Magyar Szervátültetett Válogatott a Szervátültetettek Világjátékáról, ahol 52 ország 2300 szervátültetett sportolója mérkőztek meg egymással. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 52 sportolóval vett részt a Szervátültetettek Világjátékán, ahol 10 sportágban versenyeztek a sportolók: 18 aranyérmet, 23 ezüstérmet és 35 bronzérmet szereztek asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, röplabda, squash, tenisz, tollaslabda és úszás sportágakban, ezzel az országos összesített versenyében a 9. helyen végzett a magyar csapat.

 

Hanyu Zsuzsanna – X. kerületi, 2010 óta vesetranszplantált versenyző - 2012 óta tollaslabdázik versenyszerűen, azóta hazai- és nemzetközi versenyeken is állhatott már a dobogón. Emellett elkezdett dartsozni is, ezen a világjátékon ezen a két versenyen indult: mindkettőn sikerrel! Az egyéni tollaslabda versenyben bejutott az első 8 közé, végül az ötödik helyen fejezte be a játékot, majd női párosban – a szintén veseátültetett budapesti versenyzővel, Tilhof Ingriddel – megszerezték az ezüstérmet.

 

Az egyéni darts versenyen a hosszú versenynap végén a dobogó harmadik fokára állhatott, majd másnap a tripla mix versenyén az ezüstéremig jutott a magyar darts csapat. Zsuzsa így a Szervátültetettek Világjátékáról 2 ezüstéremmel és 1 bronzéremmel térhetett haza.

Forrás: Feszt Tímea, Magyar Szervátültetettek Szövetsége

2017. július 16., vasárnap 17:50
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

A Kocsis Sándor Sportközpont Ihász utcai telephelyén teljesen megújult a műfüves burkolat, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel május 30-án. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a városvezetés a tavalyi évben 800 millió forintot szánt a sportra, sportcélú fejlesztésre. Minden iskola, óvoda kapott saját sportpályáját, több egyéb sportlétesítményt is működtet az önkormányzat Kőbányán és számos szabadtéri sportolási lehetőséget is biztosít ma már minden kerületrészben. Nem áll meg a fejlődés, újabb sportpályák épülnek azért, hogy az itt élők többet mozoghassanak, egészségesebben élhessenek.

 

A nemzeti színű szalagot Kovács Róbert polgármester, Radványi Gábor alpolgármester és dr. Mátrai Gábor, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke vágta át.

A felújítás a Sportágfejlesztési Koncepció keretében valósult meg, mintegy 52x44 méter felület újult meg. A munkálatok tartalmazták a régi műfű felszedését, homokgranulátumok eltávolítását, majd az aljzat kijavítása után elasztikus gumialapra került a műfű. A beruházás a Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Ifjúsági Sportegyesület (KISE) együttműködésében, az önkormányzat 7 000 000 forintos önrészével valósult meg. A beruházás összköltsége 25 887 456 forint volt. Az önkormányzat 5 évi ingyenes használatot biztosít a KISE számára.

 

A pályát az ünnepélyes avatás után a fiatalok azonnal birtokba vették és elkezdték lelkesen kergetni, illetve rúgni a labdát.

 

Forrás: Kőbányai Önkormányzat, Kőbánya.info

2017. június 16., péntek 12:16
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

Kőbányai Ifjúsági SE (KISE) nyári napközis tábort szervez, melyre 1-6. osztályos gyerekek jelentkezését várják. A sporttelepen füves és műfüves futballpálya áll a gyerekek rendelkezésére. További szabadidős lehetőségek: lábtenisz, asztalitenisz, tollaslabda, társasjáték. A gyerek részére öltöző és zuhanyozási lehetőség biztosítva van. A felügyeletet és edzéseket a KISE szakképzett edzői végzik.

Turnusok:
- 1. hét: június 19-23.;
- 2. hét: június 26-30.;
- 3. hét: július 03-07.;
- 4. hét: július 10-14.;
- 5. hét: július 17-21.;
- 6. hét: július 24-28.

 

A tábor díja: 16.500 Ft/hét, mely tartalmazza az egyszeri fő étkezést a Don Pepe étteremben, uzsonnát, ásványvizet, uszoda és mozi belépőt, valamint az egyéb felmerülő kiadásokat. A KISE igazolt labdarúgóinak a tábor díja: 16.500 Ft/hét. 

Napi program: Érkezés 8-9 óra között. Délelőtt edzés 9 órától (keddi és csütörtöki napokon uszoda). Étkezés a Don Pepe étteremben 12:00-től. Pihenő 14:00 óráig. Délutáni edzés és szabad foglalkozás 14:30-tól. Uzsonna 15:30-tól. Távozás: 16:00-tól.

Jelentkezési határidő az első hétre: június 16. (péntek), a tábor ideje alatt minden hét utolsó napjáig a következő hétre.

A jelentkezés módja: a honlapról (www.kise.hu) letölthető dokumentum hiánytalan kitöltése, valamint a tábor díjának befizetése.

Minden héten ajándék KISE pólót kapnak a résztvevő gyermekek. Aki 2 hétig részt vesz a táborban sportszárat, aki 3 hétig, rövid nadrágot, aki 4 hétig, sapkát, aki 5 hétig labdát, aki 6 hétig ajándék csomagot kap. 

Helyszín: 1106 Budapest, Gyakorló utca 25.

Érdeklődés, jelentkezés és egyéb felvilágosítás:
- KISE Iroda: 06-1/261-9837, 06-1/431-0146
- Edzők: Kovács József: +36-20-338-1422, Magyari András: +36-70-266-9885, Német György: +36-30-261-1635
- Honlap: www.kise.hu, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2017. június 02., péntek 11:57
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

Budapest nem marad sportágválasztó rendezvény nélkül, hiszen május 26-27-én igazán nagy volumenben, több mint 100 sportágat felvonultatva várja látogatóit a JUBILEUMI XX. Budapesti Nagy Sportágválasztó, a X. kerületi Merkapt Sportközpontban. 

A Nagy Sportágválasztó rendezvényeken a megjelenő sportágakba díjmentesen lehet „belekóstolni” szakemberek, edzők instruálása mellett. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a korának, testfelépítésének, szándékainak legmegfelelőbb sportágat.

A fővárosi rendezvényre kilátogatók sportikonokkal is találkozhatnak, sőt több esetben együtt is sportolhatnak példaképeikkel. A rendezvényen a olimpiai, Európa- és világbajnok sportolók is ott lesznek, hogy jelenlétükkel is népszerűsítsék saját sportágukat és inspirálják a gyerekeket nagy eredmények elérésére.

Május 26-27. (péntek, szombat) 9 és 17 óra között nyitva tartó rendezvény pénteki napja elsősorban az előre bejelentkezett, oktatási intézményekből érkező óvodai, iskolai csoportoknak van fenntartva, szombaton pedig a nagyközönséget a családokat várják a szervezők!

PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!

A RENDEZVÉNYRE A BELÉPÉS INGYENES DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!

További  információk és regisztráció: www.sportagvalaszto.hu
A Sportágválasztó Facebook oldala itt érhető el: www.facebook.com/sportagvalaszto

2017. április 12., szerda 13:48
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

Az országos Streetball Fesztivál nyitó rendezvényének évek óta Kőbánya ad otthont. Idén sem lesz ez másként, így május 27-én újra a Népligetbe várják az érdeklődőket. A jubileumi eseményre május elején elindult a nevezés, várják csapatok jelentkezését. 

Helyszín: Népliget, Építők Sporttelep előtti terület
Időpont: 2017. május 27., 9:00 óra

Jelentkezési határidő: 2017. május 25., csütörtök
Nevezés és további információ: Kocsis Sándor Sportközpont, 1107 Budapest, Bihari u. 23., tel.: (06-1) 262 3504, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , web: sportkozpont.kobanya.hu

Az esemény Facebook oldala EZEN a linken érhető el.

2017. április 12., szerda 13:48
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

A nemzetközi tornát rendeznek a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban és a Zrínyi Gimnáziumban május 12-14. között. A Zsíros Tibor Kupán kiváló U12-es csapatok vesznek részt. A teljes program megtekinthető EZEN a linken.

Időpont: 2017. május 12‐14., eredményhirdetés: május 14., 13.00 óra
HelyszínekZsíros Tibor Kosárlabda Csarnok (Kada utca 27-29.), és a Zrínyi Miklós Gimnázium (Mádi u. 173)
Az esemény Facebook oldala IDE kattintva érhető el, a szervező Kőbányai Darazsak honlapja: darazsak.hu

Résztvevő csapatok:
- Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia, Székesfehérvár
- Debreceni Kosárlabda Akadémia
- Inter Bratislava (SVK)
- Mercédesz Kecskemét Kosárlabda Akadémia
- NH Ostrava (CZE)
- Vasas Akadémia
- Zalakerámia ZTE KK
- Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia

Forrás: Kőbányai Darazsak

 

2017. április 08., szombat 08:43
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

Harmadik alkalommal rendeznek két órás futó-rekordkísérletet az Óhegy parkban május 13-án, szombaton 10-12:00 óra között. További részletek a plakáton! 

Az esemény Facebook oldala EZEN a linken érhető el.
Helyszín: Óhegy parki futókör, Óhegy park 
Időpont: 2017. május 13., szombat 10-12:00 óra

2017. április 04., kedd 11:19
Kategória: Sport
Írta:
Bővebben...

Édua Infomédia

Top Desktop version