Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Guinness-rekordra készülnek Kőbányán

Rate this item
(2 votes)

Makai Viktória, aki a Földet már keresztben - hosszában átfutotta, most Csécsei Zoltánnal együtt Guinness rekordra készül Kőbányán: december 17-én 12 órán át fog futópadon futni. 7-szeres magyar bajnok, 3-szoros Ultrabalaton dobogós, 2015-ös év Ultrafutója Makai Viki Kőbányán lakik, Kőbányán dolgozik, és most egy kőbányai sportcentrumban készül élete egyik legfontosabb eseményére. Lábaiban több mint 50 ezer kilométer, az otthonában száznál is több érme van. Férjével együtt 2 kisgyermeket nevel.

Honnan jött a futás szeretete?kérdeztük

Mindig is szerettem a sportot, sok mindent kipróbáltam. Gyerekkoromban volt egy súlyos balesetem, ami ezt felülírni látszott, de évek múltával balettozni kezdtem, és táncoktató képesítést szereztem. De a választásom legfőbb oka, a férjem. Amikor összeházasodtunk, elhatároztuk, hogy együtt akarunk sportolni, méghozzá valami olyasmit, ami olcsó, bármikor, bárhol lehet csinálni. Ebből lett a futás. …mert, ahogy mondani szokták, „a láb mindig kéznél van”. Nem kell hozzá semmi más, mint egy pár jó cipő és kitartás. ….Cipőről jut eszembe, nekem abból kicsit többre van szükségem, mivel évente átlagban 6 ezer kilométert futok, így évente 4 pár cipőt elhasználok.

Bárhol, bármikor lehet futni?...az időjárás biztos erősen befolyásoló tényező

Az időjárás sajnos nem mindig kellemes, de ez nem lehet kifogás. Ebben a kicsit fanatikus vagyok. Futottam már szakadó esőben, jeges szélben, 30 fokos hőségben, tűző napon. Mindez elhatározás, kitartás és önfegyelem kérdése. Ilyenkor az átlaghoz képest többször kell átöltözni, több folyadékot inni, és mentálisan is motiváltabbnak lenni. Tehát nem csak fizikailag, hanem lelkileg is fel kell készülni. Ezek kicsit nehezítik a teljesítést, de van egy bevált módszerem. Amikor a fizikai és mentális holtpontra érkezem, - mert ilyen mindig van - a családomra, a gyermekeimre gondolok, illetve arra, hogy megszerettessem az emberekkel a hosszú távú futást. Mert annak is van szépsége, amikor átérezzük, hogy az emberi képességeink túlmutatnak a legmerészebb elgondolásainkon.

Most nem kell az időjárással foglalkozni, mert a futás egy sportcentrumban lesz. Mit lehet erről tudni, hogyan képzeljük el a páros futást?

A szélsőséges időjárástól eltekintve, van annak előnye, amikor terepen futunk, mert mindig történik valami. Látjuk az előttünk futókat, a környezetet, a tájat, szóval több külső impulzus ér minket, mint egy zárt teremben.

Ilyen szempontból ez kicsit unalmasabb lesz. 12 órán keresztül egyhelyben, vagyis a padon 129 km-t futni. Viszont mindezt nem egyedül, hanem egy nagyszerű sportolóval, Csécseivel Zoltánnal, fogom csinálni. Biztonságot és erőt ad a közös küzdelem ahhoz a harchoz, amit tulajdonképpen egyedül vívunk, de legalább egymás mellett. Motivál a hozzám hasonló elszántsága, hozzáállása, kitartása. Örülünk egymásnak, bár ez a rekordkísérlet alkalmával – a sokadik kilométer után - valószínű, nem fog az arcunkon látszani. Ennek ellenére örömmel fogadjuk azokat, akik szeretnének minket megnézni, nekünk szurkolni, esetleg velünk együtt néhány kilométert futni, december 17-én 9-től 21 óráig, Megafitness KÖKI Cross Aréna termében. Az esemény a tervek szerint díjmentes és nyitott lesz, így a 12 óra bármely pillanatában megtekinthető.

Zoltán így fogalmazott a közös tervünkről: „…több oka van annak, hogy ketten egyszerre futunk. Együtt mindig könnyebb, egymás küzdelméből és kitartásából is tudunk erőt meríteni futás közben. Egyedül nem is tudnám megcsinálni. Nagyon szép pillanat lesz, amikor nem csak a női, hanem a férfi világcsúcs mellé is piros-fehér- zöld zászlócska lesz majd rajzolva.

Gyerekek, karácsonyi készülődés hogyan fér meg futás mellett….? 

Otthon elsősorban anya vagyok. A gyerekek nagyon várják a karácsony mesés ünnepét. Készül az adventi koszorú és hamarosan az adventi naptár is. Cseppet sem érdekli őket, hogy anya Guinness-rekordot szeretne felállítani.

Forrás és szerző: Pro-koord, képek: Makai Viktória Facebook oldala

Last modified on Tuesday, 16 October 2018 20:30

Hírek

Régi képek, emlékek

Részből egész
Már állnak a házak
Folyik az építkezés
Az iskola
A Mély tó
Épül a Mély tó
Építési terv
Dolgozik a daru
Régi újhegyi kép
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia