Kőbányai Közösségi Hírlap

Európai Diáksport Napjának kiemelt helyszíne a Szent László Gimnázium

Rate this item
(1 Vote)

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén szeptember 29-én rendezte meg az Európai Diáksport Napját, amelynek Magyarországon három kiemelt helyszíne volt, köztük a kőbányai Szent László Gimnázium. A kerületi intézményben megtartott rendezvényen részt vett Navracsics Tibor, uniós biztos, Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Cseh László, olimpiai ezüstérmes úszó, Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. Az Európai Sporthét eseménysorozat részeként zajló sportnap Európában összesen huszonhat országban zajlott, kétmillió iskolás részvételével, míg hazánkban ezer iskolát és háromszázezer gyereket mozgatott meg. 

 

A kőbányai gimiben a köszöntők és az ünnepélyes megnyitó után közös bemelegítésre került sor, majd megkezdődtek a sportprogramok, amelyek között 2017 méteres futás, labdarúgás, röplabda és gyeplabda szerepelt. A kőbányai gimnazisták Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval mérhették össze focitudásukat.

 

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) ebben az évben szeptember 29-én rendezte meg az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day−ESSD ® ) magyarországi programjait. Az Európai Diáksport Napja magyar kezdeményezésből közel tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott, 2016-ban már 20 európai ország mintegy 1,5 millió diákja vett részt a saját iskolájában sportprogramokon. Idén pedig 26 országban 7000 iskola és 2 millió diák részvételével zajlott az Európai Diáksport Nap.

A Magyar Diáksport Szövetség büszke arra, hogy olyan programot indított el, amely 11 éve kezdődött és ami ilyen népszerű ország- és Európaszerte - hangsúlyozta Balogh Gábor. Az MDSZ elnöke hozzátette: idén 1000 magyar iskola, 300 ezer diákja és testnevelő tanárja vesz rész az Európai Diáksport Nap eseményein. Balogh Gábor beszédében köszönetet mondott az eseményt támogató politikai vezetőknek és sportolóknak, majd egy labdákból és vitaminokból álló csomagot adott át a budapesti rendezvénynek otthont adó Szent László Gimnázium igazgatójának.

A kormány kiemelt figyelmet szentel a sport támogatásának, a fiatalok mozgásra nevelésének - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. Dr. Szabó Tünde hozzátette: cél , hogy sportnemzetből sportolók nemzetévé váljon Magyarország és, hogy minél több fiatal számára teremtsék meg a mindennapos sportolás lehetőségét. Az Európai Diáksport Nap lényege, hogy a regisztrált iskolákban két órát szervezett körülmények között sportoljanak, mozogjanak a gyerekek. Az egyetlen ajánlott programelem az adott évnek megfelelő, idén 2017 méter lefutása volt. A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás élményét. Az évek során folyamatosan növekvő érdeklődést jól mutatja, hogy 2009-ben még csak 68 iskola regisztrált, míg idén már 1000 intézmény vesz részt a kezdeményezésben.

Az Európai Diáksport Nap egy igazi magyar siker - hangsúlyozta Navracsics Tibor, uniós biztos. A brüsszeli politikus köszönetet mondott a Magyar Diáksport Szövetség elnöknek, Balogh Gábornak, hogy kitartóan és elkötelezetten dolgozik a fiatal generáció sportra nevelésén. Navracsics Tibor hozzátette: az immáron több, mint 10 éve tartó kezdeményezés a jövőben is folytatódik. Az uniós biztos minden részt vevő fiatalnak azt kívánta: élvezzék a sportot, a mozgást, hiszen nemcsak hasznos időtöltés, de jó barátságteremtési lehetőség is.


Az Európai Diáksport Napja

Az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®-ESSD) magyar kezdeményezésből közel tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió diákja vett részt a saját iskolájában a sportprogramon. A sportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, szeptember 23. és 30. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport) keretein belül valósul meg. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi a kontinens lakóit, hogy ezen a héten mozogjanak minél többet, és azután maradjanak is aktívak az egész évben, sőt, lehetőség szerint egész életükben. A 2017-ben résztvevő országok: Magyarország mellett Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Írország, Litvánia, Lettország, Olaszország, Szerbia, Franciaország, Skócia, Törökország, Görögország, Málta, Bulgária, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Ciprus, Portugália, Magyarország, Montenegró, Albánia, Moldova, Luxemburg, Észtország.

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és a legnagyobb magyarországi civil szervezet a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyaroroszágon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

Vloggerpályázat

Az MDSZ vloggerpályázatot hirdetett a program kapcsán: arra ösztönzik a résztvevő fiatalokat, hogy dokumentálják, hogyan zajlott az Európai Diáksport Napja az iskolájukban, és készítsenek róla videoblogot az #ESSD és #BeActive hashtagek feltüntetésével. Az MDSZ szakmai zsűrije által legjobbnak ítélt pályamunkák készítői értékes Decathlon nyereményekkel lesznek gazdagabbak. A részletes játékszabályzat itt olvasható.

Forrás: Magyar Diáksport Szövetség, Kőbánya.info

Last modified on Friday, 29 September 2017 16:32

Édua Infomédia

Top Desktop version