Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A Mély tó építése - 1. rész

Rate this item
(0 votes)

Akkor is megünnepeltettek mindent. Az idő tájt a nagygyűlések voltak divatban: emelvénnyel, katonazenekarral, tömeggel. Nem csoda, hogy a Mély tónak (alias Szocialista Brigádok Parkjának) az építése is ezzel kezdődött.
A tereprendezést célgépekkel végezték. Aztán jött a tél, a munkálatok leálltak. Tavasszal már jobban lehetett támaszkodni a kisebb közösségek tevékenységére, de bizonyos munkákat, példának okáért a Szabadtéri Téglamúzeum tárlóit, Varga Imre szobrának talapzatát csak szakemberek tudták felépíteni, a robosztus szobrot és a műtárgyakat csak ők tudták felállítani. A tereprendezéshez, faültetéshez a mi szakértelmünk is elég volt. A László Gimiből csapatostul mentünk, még örültünk is az elmaradt matekórának. Sokan és sokszor voltak ott más közösségek is.
A park gyorsan felépült, átadták. Természetesen nagygyűlés keretében. Csak a szakértő szemek tudták már akkor megállapítani, ha megnőnek a fák, a növények bebokrosodnak, milyen szép is lesz ez a hely. Ehhez néhány év elég volt. Ez idő alatt Budapest egyik legszebb kisparkja lett a hajdani gondozatlan bányatóból. Közben a szabadtéri színpad tönkre ment. Sajnálom, hogy rendbehozatalához, amikor még tehettem érte, nem kaptam elég támogatást. Többen úgy ítélték meg, ma már nincs is rá szükség. Lett viszont helyette egy gyönyörű szökőkutunk, ami a víz oxigénellátását is segíti. Szép, amikor működik. A víz felszínén úszkálnak a vadkacsák, ugranak a halak. Mindezt teszik a város egyik legnagyobb betontömege közvetlen szomszédságában.
Elismerésre méltó gondolat és tett volt elődeinktől a hely megtervezése és jelentős részben közösségi munkával történő kivitelezése. Szeressük és óvjuk ezt a parkot.


Ház a tóparton



Az építés indítása



Nagyobb földmunkák



Beköszönt a tél



Tavasszal újraindul a munka



A Szabadtéri Téglakiállítás építése

Az építési munkálatokat bemutató fotósorozat hamarosan folytatódik!

 

Last modified on Wednesday, 16 May 2012 15:06

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi újhegyi kép
Részből egész
Régi kép
Már állnak a házak
Elkészült a lakótelep
Zajlik a munka
Látkép
Folyik az építkezés
A Gergely-bánya
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia