Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Advent - szokások, szimbólumok, naptárkészítési ötletek

Rate this item
(1 Vote)

Most vasárnap, december 1-jén van advent első vasárnapja. Pár mondatban emlékezzünk meg az adventi időszak jelentéséről, az adventi koszorú, valamint az adventi naptár történetéről:

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 24-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Az adventi időszak

Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét és karácsonyig tart. VII. Gergely pápa volt az, aki négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.
Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja mindig november 27. és december 3. közé esik.
A december 24. előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja, az azt megelőző advent harmadik vasárnapja, és így tovább.

Az időszak neve

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot „kisböjtnek” is.

A színek szimbolikája

Mivel az első, a második, valamint a negyedik vasárnap ünnepi színe az egyházi liturgiában a bűnbánatot kifejező lila, hagyományosan a koszorún is ez dominál. Egyedül advent harmadik vasárnapja emelkedik ki a többi közül, ugyanis ekkor veszi kezdeték a „várakozás időszakának” második fele, és az efölött érzett öröm kifejezésére a rózsaszín használatos. A keresztények adventi koszorúja ennek megfelelően négy – három lila és egy rózsaszín – gyertyából áll, melyeket a karácsonyt megelőző vasárnapokon, a fenti sorrendben gyújtanak meg.

 

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Így nézhetett ki Wichern evangélikus lelkész adventi koszorúja: vasárnapokra fehér, hétköznapokra piros gyertyák jutottak

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

Forrás: wikipedia.hu

 

A "Hányat alszunk még Karácsonyig?" gyermeki kérdés megválaszolására alkalmas a kicsiknek készített adventi naptár. Ha érzünk magunkban némi erőt és kreativitást, vásárlás helyett elkészíthetjük saját magunk is gyerekeink számára. Az alábbi linkekre kattintva néhány érdekes ötletet találhatunk a naptárak elkészítésével és a "meglepetés zsebek" feltöltésével kapcsolatban:

http://www.tutitippek.hu/blog/adventi-naptar.php
http://ovisvilag.blog.hu/2008/11/21/adventi_keszulodes_ovisokkal
http://gyermekszoba.blog.hu/2009/11/04/otletparade_adventi_kalendariumok
http://www.barkacskucko.hu/article.php?article_id=139
http://www.blush.hu/olvasnivalo/186

Mézeskalács adventi naptár elkészítése:
http://www.desszert.eu/mezeskalacs_adventi_naptar

Last modified on Sunday, 01 December 2013 11:20

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Látkép
Lakótelep a világ végén
A Gergely-bánya
Zajlik az éptkezés
Az iskola
Dolgos kezek
Minden a helyére kerül
Épül a lego-ház
Árkok és házak

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia