Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A tanulás, mint élmény: új természettudományos bázis Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

Több mint 78 millió forintot költött pályázati pénzből a kőbányai önkormányzat a Szent László Gimnázium laboratóriumára. A felújított és a legkorszerűbb oktatástechnikai eszközökkel felszerelt kísérleti labor nem csak a gimnázium, hanem a kerületi általános iskolák diákjait, illetve tanárait is kiszolgálja, és külön munkafüzetet is kidolgoznak a kísérletekre. 

 

Mérföldkövéhez érkezett a természettudományos oktatás a X. kerületben: az uniós forrásból finanszírozott Öveges Program keretében teljesen megújult a Szent László Gimnázium laboratóriuma, amely a jövőben a kőbányai általános és középiskolás diákok jó részének tudományos bázisa lehet. Kovács Róbert polgármester és a kőbányai önkormányzat támogatásának köszönhetően 12 partneriskola diákjai vehetnek részt a megújult laboratóriumban tartott szakórákon: a Bem József Általános Iskola, a Fekete István Általános Iskola, a Harmat Általános Iskola, a Janikovszky Éva Általános Iskola, a Kada Mihály Általános Iskola, a Keresztury Dezső Általános Iskola, a Kertvárosi Általános Iskola, a Szent László Általános Iskola, a Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola, a Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

 

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere az Öveges projekt keretében adta át a kőbányai általános és középiskolások természettudományos oktatásának új tudományos bázisát, a Szent László Gimnáziumban felújított és modernizált laboratóriumot

Az Öveges Laboratóriumot Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere adta át május 13-án, Németh László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 10. tankerületének igazgatója részvételével. A „Kőbánya a kísérletező természettudományos oktatásért” című projektet, valamint a természettudományos labor működését Sárkány Péter, a Szent László Gimnázium igazgatója mutatta be a kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola diákjainak részvételével.

Mintegy 38 millió forintba került a laborfelújítás és a bútorok beszerzése, laboreszközökre (mikroszkópok, vegyszerek, projektor, laptopok, videokamera, digitális tábla, stb.) 35 millió, az informatikai eszközökre pedig 5,5 millió forintot költött el az önkormányzat és a KLIK.

A megújult laborban élménnyé válik a tananyag elsajátítása. A modern infrastruktúra, a megfelelés a biztonsági előírásoknak, a kísérleti eszközök nagy száma, és az, hogy a kísérletek munkamenete lefedi a teljes általános iskolai tananyagot, olyan többlet, amit minden egyes általános iskolában nehezen lehetett volna kialakítani. A vegyszeres kémiai kísérletek mellett biológiából az elegendő számú, modern mikroszkóp lehetővé teszi, hogy az általános iskolások párban tudják a metszeteket, apró organizmusokat (pl. papucsállatka) vizsgálni. 

 

Fizikából mechanikai, optikai, hőtani tanulókísérleti készletek állnak rendelkezésre, rengeteg kísérletet tudnak a tanulók elvégezni. Ennyi eszközt nehezen lehetne minden egyes általános iskolába telepíteni, így az eszközök kihasználtsága jobb. 

A tanárok speciális továbbképzést kaptak az informatikai és a web-es támogatású tananyag feldolgozásról, valamint a modern pedagógiai módszerek (projekt-módszer, integrált pedagógiai módszerek, stb.) alkalmazásáról a természettudományi laborban. A szakteremben kétszer 18 diák tud egyszerre dolgozni.

A projektben hangsúlyos elem a tanárok és a diákok munkáját is segítő, kísérleteket tartalmazó munkafüzetek és segédletek kifejlesztése, valamint az ezek alapján elvégzett tanórai kísérletek digitalizálása és internetes közzététele. A mérések, tanulókísérletek teljes mértékben a kerettantervhez igazodnak.

Különösen az általános iskolások számára – de a középiskolásoknak is – fontos, hogy a természettudományokkal olyan módon ismerkedjenek, ami vonzóvá teszi azokat. A Szent László Gimnáziumban olyan tanítási órákon vesznek részt az általános iskolások, melyek illeszkednek a tananyaghoz. A fenntartási időszakban és a későbbiekben szakkörök is szóba jöhetnek. Ezért nagy eredménye a pályázatnak, hogy összehozza az általános iskolai pedagógusokat középiskolai kollégáikkal.

Forrás: Kőbányai Önkormányzat

Last modified on Thursday, 15 May 2014 12:03

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lego-ház
Zajlik az éptkezés
Áll a szobor
Régi újhegyi kép
A Gergely-bánya
Látkép
Zajlik a munka
Részből egész
Dolgos kezek
Még nincs kész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia