Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

2016-ban fellendültek a kőbányai ingatlanárak

Rate this item
(1 Vote)

A 2014 óta tartó lakáspiac fellendülés középpontjában a főváros áll, az év utolsó hónapjaiban viszont itt is lassulás érvényesült. Az utóbbi félévhez viszonyítva ugyan enyhe emelkedés érzékelhető az árak tekintetében, viszont a vevők már nem hajlandóak megvásárolni a túlárazott ingatlanokat. Jelenleg az árszintet stagnálás jellemzi, vagyis a korábban tapasztalt magas árakon kínálják eladásra a lakásokat. A kínálat növekedésével a következő hónapokban akár 5-10%- os csökkenés is jelentkezhet. 

Idén bővült az újlakás-piac

A 2016-os év az újlakások piacának kedvezett, a fővárosban tucatjával jelentek meg a fejlesztők, az új projektek lakásai közül pedig több már a tervező asztalról gazdára talált. A legdrágább fővárosi kerületben 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterárak jellemzőek, ezzel szemben egyes budapesti városrészeken már 300 ezer Ft/m 2 áron is elérhető egy-egy új lakás. A legmagasabb árak az V., XII. kerületben mutatkoznak, ezt követi – 750-800 ezer Ft/m 2 átlagárral – az I, II., VI., VII. kerület. A lista végén a XXI. és XXIII. kerület foglal helyet – átlagosan 300-350 ezer forintos négyzetméterenkénti árral.

Forrás: Portfolio.hu

A hirtelen megindult keresletre csak lassan tudnak reagálni a fejlesztők, ezért az idén megindult fejlesztések eredményei legkorábban a 2017-es évben érnek be. A jelenleg zajló építkezések alapján jövőre a mostanihoz képest kétszer több lakás fog a vásárlók rendelkezésére állni, az igazán nagy áttörés azonban csak 2017 utolsó negyedévétől várható.

A következő években várhatóan enyhülni fog a jelentős túlkereslet, illetve az értékesítés várható ideje is hosszabbodhat. 2016-ban a becslések szerint nagyjából 5000 új lakás került értékesítésre a fővárosban, ebben azonban bizonytalanságot okoz, hogy nem tudni, a fejlesztők kivárnak az értékesítéssel vagy már a tervező asztal mellől eladták a lakásokat.

Kőbányán 2016-ban jött az áttörés

A X. kerületben eladó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai 2015-ben a budapesti szinthez képest visszafogottabb mértékben emelkedtek, idén viszont folyamatosan bővülő tendencia érvényesült, az átlagos Ft/m 2 árak több mint 25%-kal drágultak. Ehhez képest a fővárosban visszafogottabb tendencia érvényesült.

A területi differenciáltság nemcsak az ország régiói között mutatkozik meg, a főváros egyes kerületei között is jelentős különbségek tapasztalhatóak az ingatlanárak tekintetében- nemcsak az új lakások esetén. A kőbányán eladásra kínált ingatlanok alacsonyabb árakon érhetőek el a budapesti szinthez képest, családi házak 17%-kal, a téglalakások 35%-kal, a panelépítésű társaik pedig 15%-kal maradnak el a fővárosi átlaghoz képest. A X. kerület lakáspiaci szempontból a középmezőnyben helyezkedik el, egyes területekhez képest – VII., XII., XIV. kerület – 10-60%- kal olcsóbb négyzetméterenkénti árakra lehet számítani, akad viszont olyan kerület is – XXI. – melyhez képest 8-25%- kal magasabb árakkal lehet kalkulálni.

Átlagos ingatlanárak Budapest egyes kerületeiben (Ft/m 2 )

2016 – mérsékelt bővülés

A hazai ingatlanpiacon a forgalom idén megközelítőleg 8-10%- kal bővült, a 150 ezres nagyságrendet azonban nem biztos, hogy sikerült elérni. Megtorpantak az árak is, viszont ehhez a képhez hozzátartozik, hogy egyes területeken 2016 hozta meg az áttörést, más térségekben viszont kétszámjegyű csökkenés érvényesült. Ez a területi eltérés a következő években is fennmaradhat, sőt tovább mélyülhet.

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Friday, 06 January 2017 09:25

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Elkészült a lakótelep
Még nincs kész
Épül a lego-ház
Régi kép
Már állnak a házak
Lakótelep a világ végén
Folyik az építkezés
Épül a lakótelep
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia