Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Én nem értem... Featured

Rate this item
(0 votes)

Szeptemberben volt négy éve, hogy Kaszab Csaba szocialista alpolgármestert nyomozók kísérték ki a kőbányai polgármesteri hivatalból. Nem hétköznapi kép: a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester az ügyészség embereitől közrefogva hagyja el az önkormányzatot. Egy csomagtartónyi iratanyagot vittek el a nyomozók az MSZP-s politikussal együtt.

Tárgyalást sem kellett tartani az ügyben, ugyanis ő maga ismerte be: elkövette a vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetést. 2007-ben megszületett az elsőfokú ítélet: a szocialista alpolgármester bűnös, büntetése két év letöltendő börtön, négy év eltiltás a közügyektől és 4 millió forint pénzbüntetés. Kaszab fellebbezett az ítélet ellen. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem változtatta meg az ítéletet, helyben hagyta a büntetés mértékét is. Az ítélet ezzel jogerős, tehát végrehajtható, a szocialista politikusnak otthon kellett volna várni a ”behívót”, majd az abban szereplő időpontban megjelenni az abban megjelölt büntetés-végrehajtási intézetben pizsamával, papucscsal, fogkefével. Mindez 2008 márciusában volt. Ehhez képest a másodfokú ítélet óta a kőbányai MSZP zászlóshajója egyetlen napot nem élvezte semelyik büntetés-végrehajtási intézet vendégszeretetét.

Hogyan lehet ez? Kaszab Csaba ügyvédje a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, felülvizsgálati kérelmének pedig helyt adtak: az egész ügy indul elölről. Meg kell ismételni az elsőfokú, majd vélhetőleg a másodfokú tárgyalást is. Most küldik ki az idézéseket a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalására. Kezdődik elölről mindaz, amivel eddig elment négy év. Jogosan merül föl a kérdés: Kaszab Csaba második jogerős ítéletére ezek szerint még 4 évet kell várni? Nem. Lehet, hogy többet.

Távolról sem biztos ugyanis, hogy az első ”körben” bűnösségét beismerő szocialista ezúttal is megteszi azt a szívességet a nyomozó hatóságnak, hogy maga ellen vall. Gondolkodjunk csak egy kicsit! Az ügy kipattanása óta rengeteg idő telt el. Az esetlegesen még felderíthető bizonyítékok ki tudja, megvannak-e még? A kikérdezhető tanúkat vajon meg lehet még találni? Megfakult-e vajon azóta a memóriájuk, vagy emlékezni fognak még bármi használhatóra? Kaszab Csaba, a kőbányai önkormányzat hajdanvolt szocialista alpolgármestere előtt két döntés áll saját büntetőügyében. Vagy bevállalja még egyszer: igen, ő követte el amivel vádolják, és mégis megy a börtönbe, vagy pedig visszavonja korábban tett vallomását és elkezd konokul, következetesen tagadni. Ez utóbbi esetben a nyomozóhatóságok állhatnak neki annak a munkának, amit négy éve kellett volna elvégezni, és amit a beismerő vallomás miatt elképzelhető, hogy nem végeztek teljes vehemenciával. Vajon a derék szocialista politikus-vállalkozó mit fog választani?

Álljunk meg egy pillanatra magánál a bűncselekménynél. A vesztegetés, mint ”intézmény” az elmúlt évtizedek során – talán rosszindulat nélkül mondhatom – beépült a magyar köztudatba. Emlékezzünk vissza Majakovszkij – Hofi Géza által parodizált – Ivan Kozirev öntőmunkására, aki lakást kapott a dolgozók lakásszövetkezetében („háromezer ide, háromezer oda, háromezer amoda”). Magyarország a Transparency International korrupciós listáján 2006-ban a 39. helyen volt, és nemcsak a „fejlett Nyugat” előzött meg minket a közélet tisztasága szempontjából, de pl. Uruguay, Macau és Botswana is.

Az csak súlyosbítja a helyzetet, hogy a vesztegetés gyanúja – büntetőjogi kifejezésekkel élve – vezető beosztású hivatalos személyként, folytatólagosan és üzletszerűen merült fel. Vagyis az őt képviselőnek megválasztó kerületi választók bizalmával – és közpénzével élt vissza (ha visszaélt), ezt nem egyszer tette (ha tette), és nem passzióból vagy hozzá nem értésből, hanem pénzért, a saját hasznáért.

Nem győzöm hangsúlyozni: Kaszab Csaba – az ügy jelen szakaszában – nem bűnös, illetve nem tudjuk, hogy aze. Amíg a büntetőbíróság nem mondta
ki, hogy elkövetett bármilyen bűncselekményt, az ártatlanság vélelme Kőbánya hajdanvolt MSZP-s alpolgármesterét is megilleti. Még néhány év, és a
hatóságok (újra) eldöntik. Kaszab Csaba tehát ártatlan, csak már egyszer bevallotta. Én ezt nem értem…

Dr. Pap Sándor
önkormányzati képviselő

Last modified on Wednesday, 18 November 2009 23:33

Hírek

Régi képek, emlékek

Még nincs kész
Építik a tavat
Épül a Mély tó
A Gergely-bánya
Épül a lego-ház
Lakótelep a világ végén
Épül és szépül
Minden a helyére kerül
Elkészült a lakótelep
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia