Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Karácsonyi biztonsági tanácsok – legyen tudatos online vásárló!

Rate this item
(1 Vote)

Az MKB Bank a honlapján osztotta meg az internetes bankolással és az online vásárlással kapcsolatos biztonsági tanácsait, amelyet a karácsonyi időszakban fokozottan érdemes figyelembe venni és betartani. A bank megállapítása szerint az idei évben – a járványügyi helyzet miatt – eleve megnövekedett az online rendelés és kiszállítás jelentősége, a karácsonyi ünnepek miatt pedig várhatóan tovább fog növekedni a bankkártyahasználat, emelkedik az utalási tranzakciók száma, mint ahogy az ünnepi időszak rendszeres velejárója a vásárlási limitek megemelése is.

Csalók az interneten

Az egyre népszerűbbé váló online vásárlással párhuzamosan ugyanakkor növekszik azoknak az esetek száma, amikor csalók az internet adta lehetőségekkel visszaélve próbálják meg becsapni a vásárlókat! A sajnálatos jelenségből eredő kockázatok elkerülése érdekében az MKB szeretné felhívni a figyelmet az internetes bankolás és online vásárlás legfontosabb biztonsági teendőire, amelyek az alábbi pontokba foglalva olvashatóak el:

Internetes bankolás:
- Folyamatosan kövesse figyelemmel számlájának online egyenlegét, ellenőrizze, hogy az adott vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
- Csak az indokolt mértékű bankkártya-limitet állítsa be. Amennyiben a magasabbra állított limitre már nincs szüksége, ne felejtse el azt visszaállítani az alacsonyabb összegre. - Internetbanki műveletek előtt minden esetben győződjön meg arról, hogy valóban az adott bank oldalán jár!
- Ha internetes banki belépési adatok megváltoztatására vonatkozó üzenetet kap, annak semmilyen körülmények között ne tegyen eleget, hiszen a bankok sosem küldenek ilyen tartalmú üzenetet.

Online vásárlás:
- Megfontolva regisztráljon! Személyes vagy bankkártya adatokat interneten keresztül kizárólag indokolt esetben, és a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárva adjon meg!
- Vásároljon megbízható forrásból! Olyan vállalkozások online szolgáltatásait vegye igénybe, amelyeket ismer és megbízhatónak tart. Amennyiben korábban nem használt elektronikus szolgáltatást vesz igénybe, az adatok megadása előtt mindig ellenőrizze a weboldal valódiságát, fizetési biztonságát. Érdemes olyan felületeket választani, amelyek rendelkeznek a megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!
- Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről! Érdemes figyelembe venni a korábbi vásárlók rossz tapasztalatait, az interneten közzétett negatív tartalmú véleményeket is. Fokozott óvatossággal kell eljárni, ha egy oldalon a kapcsolatok menüpontjában nem adnak meg elérhetőséget, vagy az eladónak nincs székhelye, címe, vagy azok nem tűnnek valódinak.
- Gondolja át kétszer, mielőtt fizet! Érdemes kapcsolatba lépni az eladóval, egyeztetni vele a részleteket. Ha az eladó nem tud részleteket mondani az áruról, vagy siettetni próbálja fizetést, akkor inkább ne vásároljon tőle. Ha van, akkor el kell olvasni az adott ajánlat részletező leírását.
- Át kell olvasni az általános vásárlási feltételek apró betűs részeiben elrejtett költségeket, valamint a szállítási és visszatérítési információkat. Amennyiben egy weboldalt gyanúsnak talál, esetleg kétségei merülnek fel adatai biztonságát illetően, kérjük, ne adja meg adatait és hagyja el a weboldalt.
- Gondolja át, mielőtt kattint! Óvakodjon a kéretlen e-mailben, a felugró ablakokban, vagy hirdetésekben kapott linkektől, mert lehet, hogy hamis vagy megtévesztő webhelyre mutatnak. A különböző internetes honlapokon és közösségi oldalakon megjelenő – bankkártya adatokat kérő – nyereményjátékokkal kapcsolatban legyen a szükséges mértékben bizalmatlan.

Biztonság

Az MKB működésének alapeleme – a kényelmes és minőségi szolgáltatások  minél  egyszerűbb  biztosítása  mellett – a  biztonság  garantálása, ezért a bank a honlapján rendszeresen tájékoztatást nyújt az aktuális időszak kockázatainak jellegéről, tapasztalatairól. A figyelemfelhívó felület EZEN a linken, vagy a képre kattintva érhető el.

A kép illusztráció, forrása: upgradedpoints.com

Forrás: MKB.hu

Last modified on Tuesday, 08 December 2020 19:38

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Régi kép
Elkészült a lakótelep
Árkok és házak
Dolgos kezek
Minden a helyére kerül
Folyik az építkezés
Látkép
Még nincs kész
Föld út

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia