Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Véradás az ÁRKÁD-ban július 9-én

Rate this item
(1 Vote)

A Magyar Vöröskereszttel együttműködve véradást szervez az Árkád Bevásárlóközpont 2021. július 9-én 11-18 óra között.

Magyarországon évente 500 ezer egység vérre van szükség a műtétekhez, balesetekhez, terápiás felhasználáshoz. Ehhez a véradók önzetlen segítségére van szükség. Egy véradással - ami kb. 30-40 perc kivizsgálással együtt - 3 ember gyógyulását segíthetjük.

Aki egészséges, 18 és 65 év között személyi igazolvánnyal, lakcímigazolóval, TAJ kártyával tud jelentkezni az alábbi linken:
https://bit.ly/3jJYt1r

A véradás napján étkezni kell és gondoskodni a fokozottabb folyadékbevitelről. Segítségedre számítva, köszönjük! Gyere el Te is, ments meg 3 életet!

Fontos tudnivalók: Személyi igazolvány, TAJ kártya és lakcímkártya bemutatása minden véradáson szükséges!

FONTOS TUDNIVALÓK A VÉRADÁSSAL KAPCSOLATBAN:

Kiből lehet véradó?

Aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.

Évente hányszor lehet vért adni?

Nők háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Mivel az ÁRKÁD-ban havonta van véradás, épp ezért fontos, hogy új segítők is érkezzenek.

Mi történik egy véradás során?

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le. Egy véradás 30–45 percet vesz igénybe.

Fontos a véradás előtti folyadékfogyasztás, mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, emellett ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, így gyorsabb a vérvétel.

A levett vérből vörösvérsejtkoncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

Minden véradás egyben szűrővizsgálat is. A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

Hogyan zajlik egy véradás?

A nyilvántartáshoz meg kell adnod személyi adataid, és kitöltened egy kérdőívet az egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges.

Ezt követően elfogyasztasz egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótold szervezetedben, majd laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért, majd 5 perc pihenő következik.

Fontos: véradásra soha ne menj éhgyomorral!

Forrás és további információ: arkadbudapest.hu

Last modified on Friday, 16 July 2021 10:43

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Épül a lakótelep
Régi kép
Látkép
Épül a Mély tó
A Mély tó
Építik a tavat
A Gergely-bánya
Árkok és házak
Építési terv

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia