Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Indul a kerékpáros szezon - már el is gázoltak egy bringást a Liget téren

Rate this item
(1 Vote)

Ma nem sokkal 14:00 óra után kerékpáros-baleset történt a Liget téren: egy furgon ütközött egy elhaladó bringással. A történtek után pár perccel a Kőbányai Wolf Polgárőrség járőrautója érkezett a helyszínre. Miközben a polgárőrök a helyszínt biztosították és a forgalmat irányították, addig a mentők vették pártfogásukba a sérültet.

Eljött a tavasz és lassan előkerülnek a kerékpárok a garázsból, padlásról, pincéből. Ez az eset azonban felhívja a figyelmet arra, hogy szezon beindulása fokozottabb figyelmet igényel a közlekedőktől. Figyeljünk jobban oda egymásra!

Forrás: Kőbányai Wolf Polgárőrség


 

Tudnivalók a biztonságos kerékpározáshoz

A biciklizés olcsó, gyors, egészséges és környezetbarát módja a közlekedésnek, de biztonság érdekében fontos a szabályok betartása. Aki nem tartja be ezeket, akár 150 ezer forintos bírsággal is számolhat.

A KRESZ kimondja, hogy a kerékpározáshoz kötelezően rendelkezni kell:
1. Fehér színű első lámpával
2. Piros színű hátsó lámpával
3. Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel (prizmával)
4. Két, egymástól független fékkel
5. Csengővel
6. Borostyán sárga színű küllőprizmával legalább az első keréken
7. Fényvisszaverő ruházattal (kizárólag lakott területen kívül, éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között).

A szabályok értelmében ezek közül bármelyik hiánya szabálysértésnek minősül és büntetést von maga után. A szabálysértésért 30 ezer forint helyszíni bírságot szabhat ki a rendőrség, de szabálysértési eljárás körében ez az összeg elérheti akár a 150 ezer forintot is.

A KRESZ említést tesz még a nem kötelező, de erősen ajánlott felszerelésekről is mint:
- A pedálon és a küllők között borostyán sárga színű prizmák.
- Karos szélességjelző prizma.
- Visszapillantó tükör.
- Sárvédő

Nem csak a felszerelésre, de a kerékpáros közlekedés szabályairól is rendelkezik a KRESZ:
1. A Kerékpárút  tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelzi; a segédmotoros rokkant kocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos.
2. Egyirányú utcába kerékpárral csak akkor lehet mindkét irányból behajtani, ha ezt külön tábla jelzi.
3. A Gyalog- és kerékpárút a gyalogos, a kerekes szék és a kétkerekű kerékpár közlekedésére kijelölt út. Ha a gyalogos- és a kerékpáros-forgalmat burkolati jel választja el, a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak a részére kijelölt részén közlekedhet.
4. Az úttesten burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet.
5. A nyitott kerékpársávot – amely a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv – az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt ábrázoló burkolati jel is jelzi. A nyitott kerékpársávot – ha az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladása ezt szükségessé teszi – más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról kell végrehajtani. A kerékpáros balra bekanyarodásra történő felkészülés céljából, vagy ha a nyitott kerékpársáv megszűnik, a nyitott kerékpársávot elhagyhatja.
6. Az autóbuszöblöt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodó sávot, a gyorsító és lassító sávot, a nyitott kerékpársávot, valamint a kerékpársávot az említett jobbra tartási, vagy az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából figyelmen kívül kell hagyni. A kerékpársávon csak kerékpárral szabad közlekedni – az egyirányú forgalmú úton kijelölt kerékpársáv kivételével – az úttest menetirány szerinti jobb oldalának haladási irányával azonos irányban.
7. Lakott területen kerékpárral 40 km/óra sebességgel lehet haladni. Lakott területen kívül, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel, és utast nem szállít 50 km/óra sebességgel. Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel 40 km/óra sebességgel. A kerékpárúton közlekedő járművel 30 km/óra a megengedett sebesség. A gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel 20 km/óra legnagyobb megengedett sebességgel lehet haladni.
8. Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából –, kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.
9. Kerékpárral lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad.
10. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.
11. A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.
12. A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.
13. Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki a kétkerekű kerékpároknak, a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, és az úton kerékpárnyomot is kijelöltek – ha a közúti jelzésekből más nem következik – a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.

Szerző: Linszki Nikoletta, forrás: 13. kerületi Hírlap

Last modified on Tuesday, 19 March 2013 16:14

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Folyik az építkezés
Épül a lego-ház
Építési terv
Dolgozik a daru
A Gergely-bánya
Föld út
Zajlik a munka
Elkészült a lakótelep
Lakótelep a világ végén

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia