Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kezdődik a Gitár utcai járda felújítása

Rate this item
(1 Vote)

Járdafelújítás platánvédelemmel, két évtizedes probléma oldódik meg!

A Gitár utcáról a környéket ismerőknek elsőként valószínűleg a gyönyörű, fővárosi védettségű platánsor jut eszébe - olvasható a Kőbányai Hírek Facebook oldalán.  Ám miközben a platánok nőttek, mellettük a nagy gyalogosforgalmat bonyolító járda állapota romlott és e kettő fel is adta a leckét a felújítást tervezőknek. Az pedig csak bonyolította a helyzetet, hogy a járda alatt összesen 7 féle közművezeték húzódik, amit szintén óvni kell. 

A Kőbányai Önkormányzat így többes céllal vág neki június 7-én a Gitár utca Harmat utca és Mádi utca közti szakaszán a páratlan oldali járda felújításának. Biztosítani szeretnék a balesetmentes gyalogos közlekedést, illetve rendeznék a kocsibeállókat is, de mindezt úgy, hogy közben megvédik a faállományt és megóvják a vezetékeket.


Kép: Kőbányai Hírek Facebook oldala

A járdafelújítást okleveles táj- és kertépítészek bevonásával úgy végzik majd, hogy a fákat fa kalodákkal védik. A járda bontásánál is ott lesznek a szakemberek, az ő szakvéleményük alapján dől el, hogy mely fagyökereket lehet visszavágni, illetve hol szükséges speciális pályaszerkezet felettük. Ez a többi közt azt jelenti, hogy a gyökerek közelsége miatt a járda pályaszerkezetéből elhagyják a soványbeton réteget. Helyette a gyökeret kókuszpaplan rétegekkel, valamint finom szemcséjű zúzalékkal választják el az aszfalt burkolattól, esetenként pedig ahol azt a fák gyökerei megkívánják, szegélyelemek nélkül alakítják ki az új járdát. A fák életterének növelése érdekében 10 százalékkal csökken a járdafelület, amelynek szélességét a platánok környezetében szűkítik le. 

Azt is szeretnék megelőzni, hogy a jövőben a fák gyökerei a járda vagy a kapubejárók alatt törjenek fel: ezt úgynevezett Dörken lemezekkel érik majd el, amelyek elterelik a gyökereket, hogy azok inkább a mélyebb talajrétegek felé nőjjenek a járda helyett. 

A platánsor védelmében alkalmazott különleges eljárások mellett a szakfelügyelet végig jelen lesz a munkálatok ideje alatt, így a helyszínen tudnak dönteni a tervek esetleges kiigazításáról. 

A Gitár utcában mintegy 500 négyzetméternyi burkolat újul meg. A munkálatok várhatóan egy hónapig tartanak. Ez idő alatt a munkálatok oldalán megszűnik a parkolási lehetőség, az érintett ingatlanok megközelíthetőségét biztosítja a kivitelező.

Forrás: Kőbányai Hírek Facebook oldala

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi kép
Minden a helyére kerül
Épül és szépül
Árkok és házak
Átadó ünnepség
Épül a Mély tó
Dolgos kezek
Látkép
Lakótelep a világ végén
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia