Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Változás a BKK menetrendjében

Rate this item
(1 Vote)

Az átalakult utazási szokásokhoz igazítja menetrendjét a BKK - olvasható a társaság honlapján. Január 19-étől a hétfői és pénteki napokon csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje kis mértékben változik. Az így felszabaduló erőforrásokat a közlekedésszervező teljes mértékben hálózati fejlesztésre fordítja. Tavaly több szinten – többek között a szakmai civil szervezetek részvételével – zajló egyeztetések előzték meg az életbe lépő menetrendváltozást, annak tartalmát az érintettek megismerték és alapvetően egyetértettek vele.


Fotó: bkk.hu

A BKK a főváros közlekedésszervezőjeként folyamatosan gyűjt adatokat Budapest és környéke forgalmáról: sok más mellett méri az utasforgalmat, vizsgálja az utazási szokásokat, és ezekhez igazítva alakítja a menetrendet.

A forgalmi adatok rámutattak, hogy maradandónak bizonyult a koronavírus-járvány által okozott forgalomcsökkenés hatása a fővárosi közösségi közlekedésre: az utazásszám a 2019-ben mért adatok 80-85 százalékát éri el, miközben a BKK összességében 2024-ben is a 2023-as szinttel megegyező (sőt kis mértékben növelt) teljesítményt kívánja megrendelni a szolgáltatóktól. A járvány előtti időszakhoz képest azonban szembetűnő változás, hogy

- az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén (pénteken), illetve a hét elején (hétfőn) is kisebb, további mintegy 5 százalékkal alacsonyabb forgalom a jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel.

Az adatalapú mérés eredményei alapján a BKK úgy döntött, hogy január 19-étől, péntektől több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja. Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd. A pénteki menetrend nem számít újdonságnak, de a korábbinál több járatot érint majd.

A hétfői és pénteki menetrend bevezetése csak olyan járatokat, illetve járatcsoportokat érint, ahol sűrű az együttes követés, és a BKK nem mért eddig zsúfoltságot, valamint az új követésnek betudhatóan sem alakul majd ki zsúfoltság. Ezekre példa a 20E (4-5 perc helyett 5 perc), vagy a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként.

További részletekért kattintson IDE!

 

 

Last modified on Thursday, 14 March 2024 16:44

Hírek

Régi képek, emlékek

Már állnak a házak
Folyik az építkezés
Áll a szobor
Épül a lego-ház
Épül és szépül
Még nincs kész
Épül a lakótelep
Régi kép
Építik a tavat
Dolgos kezek

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia