Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Összekötik az M2 metrót és a Gödöllői HÉV-et

Rate this item
(0 votes)

Új közlekedésfejlesztési nagyberuházások előkészítése kezdődik meg Budapesten. A következő, 2014 és 2020 közötti uniós támogatási ciklusra való felkészülésként a Budapesti Közlekedési Központ négy fontos közlekedési nagyberuházás előkészítését kezdte meg: a kisföldalatti meghosszabbítására, a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötésére, a fővárosi villamos- és trolibuszhálózat fejlesztésére és az észak-déli regionális gyorsvasút déli szakaszának előkészítésére vonatkoznak. A 2014-től induló finanszírozási ciklusban a BKK által most előkészített projektek ütemezetten megvalósulhatnak, ezáltal olyan fejlesztések indulhatnak meg, melyek a BKV műszaki lemaradásának behozatalát szolgálhatják.

Metró az Örsön, a kép forrása: BKK

Közös sajtótájékoztatójukon Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondták: a Fővárosi Önkormányzat új vezetésének 2010 őszén történt hivatalba lépését követően 4 hónappal, 2011 januárjában már döntött a Fővárosi Közgyűlés azon közlekedésfejlesztési beruházások előkészítésének megindításáról, melyek a 4-es metró megépülte utáni, következő nagyprojektekként valósulhatnak meg Budapesten. Az akkori döntések nyomán európai uniós forrásokra vonatkozó pályázatokról megkötötték a támogatási szerződéseket, melyek értelmében a BKK összesen mintegy 3,1 milliárd forint vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású támogatásra vált jogosulttá. A Kormány ezzel a döntéssel teljesítette a Széll Kálmán tervben foglalt célkitűzését és a Fővárossal a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozására megkötött szerződésében szereplő egyik vállalását.

Tarlós István főpolgármester, a kép forrása: BKK

Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta: a most induló előkészítési munkák az Európai Unió következő, 2014-2020 közötti pénzügyi támogatási ciklusára való felkészülést, műszakilag és gazdaságilag kellőképp alátámasztott, előkészített beruházások mihamarabbi megindítását szolgálják. 2007-ben, az előző uniós ciklus kezdetén az akkori városvezetés nem rendelkezett indítható, előkészített projektekkel, helyette a már megindított 4-es metróval kötötték le a forrásokat, ezzel lekötve az erőforrásokat minden más fontos beruházás és a BKV műszaki állapotainak javítása elől. Budapestnek elemi érdeke, hogy ez 2014-ben ne ismétlődhessen meg és a Főváros előkészített programokkal váljon képessé az uniós források lekötésére, erre immár minden esély megvan.

Fontos azt is kihangsúlyozni, hogy a BKK által benyújtott programok szakítanak a korábbi városvezetés gyakorlatával: az uniós fejlesztések jelentős mértékben szolgálhatják majd a BKV hosszú évek óta megoldatlan, mintegy 800 milliárd forintos műszaki lemaradásának, belső adósságának ledolgozását is – hangsúlyozta a főpolgármester. Tarlós István kiemelte: a döntés értelmében a Főváros és a BKK mintegy 3,1 milliárd forint vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású európai uniós támogatásra jogosult, melyet az alábbi nagyprojektek megtervezésére, előkészítésére használhat fel.

Az M2 metró és a Gödöllői HÉV összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal, illetve a HÉV rekonstrukciójának, járműcseréjének előkészítése

A projekt során a 2-es metró és a gödöllői (illetve csömöri) HÉV Örs vezér terén történő összekötésének műszaki lehetőségeit, valamint ehhez kapcsolódóan egy új Rákosfalva – Rákoskeresztúr, városközpont szárnyvonal kialakítását vizsgálják és készítik elő. Fontos szempont a ráhordást segítő P+R parkolók létesítése, különös tekintettel az M0 keresztezésére. A munka végeredményeként 2014-re olyan új, indítható beruházás állhat készen, mellyel a HÉV mai szerelvényei lecserélhetők, a vonal akadálymentesíthető és felújítható, illetve megvalósulhat a 2-es metróval való összekötés és ha igazolható a leágazás szükségessége, a vonal Rákoskeresztúr felé második ütemben továbbvezethető.

Kattintson a képre a nagyobb méretért! A kép forrása: BKK

Forrás: BKK

Last modified on Sunday, 25 November 2012 17:28

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Épül a lego-ház
Minden a helyére kerül
A Gergely-bánya
Még nincs kész
Már állnak a házak
Régi újhegyi kép
Látkép
Dolgozik a daru
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia