Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Szelektív hulladékgyűjtés az óvodákban, iskolákban

Rate this item
(0 votes)

Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból csupán 14 kerül szelektív hulladékgyűjtőkbe. Az arány növeléséhez olyan szemléletváltásra van szükség, amely kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni.
Ennek érdekében óvodáknak és iskoláknak szóló italos kartondoboz-gyűjtő programot hirdet meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), az FKF Zrt. és a Fe-Group Invest Zrt. 6 városban és Budapest 2 kerületében.
A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok körében is népszerűsítsék a szelektív hulladékgyűjtést, emellett pedig plusz bevételi forráshoz juttassák az intézményeket. 
Budapesten a X. és a XVII. kerületekben jelentkezhetnek a programra az óvodák, amennyiben sikeres a kezdeményezés, jövőre az IKSZ az egész ország területére kiterjeszti a gyűjtést.

Katt a képre a nagyobb méretért!

A kartondoboz-gyűjtő programról szóló részletes közlemény:

Óvodáknak és iskoláknak szóló italos kartondoboz-gyűjtő programot hirdet meg az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), az FKF Zrt. és a Fe-Group Invest Zrt. 6 városban és Budapest 2 kerületében. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok körében is népszerűsítsék a szelektív hulladékgyűjtést, emellett pedig plusz bevételi forráshoz juttassák az intézményeket.
Az elmúlt évek iskolai és óvodai 1-2 napos akcióival ellentétben az idei gyűjtőprogram október 1-jétől december 15-ig tart. Az óvodák és iskolák minden kilogramm begyűjtött italos kartondoboz után 15 forint támogatást kapnak, az első helyezettekét pedig meg is duplázza az IKSZ.

A nagyszabású környezetvédelmi akció keretében Budapest X. és XVII. kerületében csak az óvodák, míg Szentendrén, Dunakeszin, Gyöngyösön, Miskolcon, Várpalotán és Szegeden az általános iskolák is jelentkezhetnek a programra. Az október 1-jétől december 15-ig tartó szakasz egyben tesztként is szolgál: amennyiben sikeres a kezdeményezés, jövőre az IKSZ a helyi kommunális szolgáltatók szakmai segítségén keresztül az egész ország területére kiterjeszti a gyűjtést.
Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból csupán 14 kerül szelektív hulladékgyűjtőkbe. Az arány növeléséhez olyan szemléletváltásra van szükség, amely kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Az elsősorban óvodásokat és rajtuk keresztül a szülőket, pedagógusokat célzó kezdeményezés keretén belül minden kilógramm szelektíven gyűjtött, 75 százalékban jó minőségű papírból készülő tejes és gyümölcsleves dobozért cserébe 15 forint támogatás jár az intézményeknek. „Az italos kartondoboz-gyűjtő program keretében a gyerekek megtanulhatják, hogy a hulladék érték, hiszen az üres tejes és gyümölcsös dobozokért cserébe játékokat, sportszereket vásárolhat az óvoda.
Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő óvodások felismerik és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát és reméljük, hogy nem csak a program ideje alatt, de azután sem fogja egy ilyen doboz sem a kukákban végezni.” - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. Az akció menetét és pontos mechanizmusát egy környezetvédelmi óra keretében mutatta be az Italos Karton Egyesülés, az FKF Zrt. és a Fe-Group Invest Zrt. szakemberekből álló előadó csoportja, ahol a szelektív hulladékgyűjtés helyes módszere mellett előtérbe került az újrahasznosítás folyamata is.
„Fontos, hogy már az óvodásoknak is megtanítsuk, környezetünk és lakóhelyünk tisztántartása nem csak mások, hanem a mi közös feladatunk is. Az óvodai akciókon keresztül úgy próbálunk szólni a gyermekekhez és szülőkhöz, hogy közvetlenül tapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit is. Innen, az intézményekből a munkatársaink a papírgyárba szállítják majd ezeket a dobozokat, ahol újrapapír készülhet belőlük, ez pedig akár füzet, vagy rajzlap formájában visszakerülhet a gyerekekhez.” – nyilatkozta Orendi Éva, az FKF Zrt. kommunikációs munkatársa.
Az óvodák és iskolák gyűjtőzsákokban tárolhatják az összelapított italos kartondobozokat, amelyeket a hely kommunális szolgáltatók, Budapesten az FKF Zrt. és a Fe-Group Invest Zrt. munkatársai szállítanak el.
Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!
További Információ kérhető: www.italoskarton.hu

 

Baka Éva
IKSZ Egyesülés
Tel: 20/9341-823
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tőrincsi Tímea / Piskóti Attila
Premier Kommunikációs Iroda
Tel: 1/483-1860; 30/490-44-44  
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Részből egész
Lakótelep a világ végén
Régi kép
Elkészült a lakótelep
Zajlik a munka
Építik a tavat
Minden a helyére kerül
Már állnak a házak
Még nincs kész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia