Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

"A tiszta Kőbányáért" - Szemetet gyűjtöttek a fiatalok Kőbányán

Rate this item
(0 votes)

A CIKK Egyesület, a KŐKERT KFT, a kőbányai iskolák, a Kőbányai Diáktanács, valamint a Kőbányai Önkormányzat közreműködésével október 4-8 között tisztasági akciót szervezett Kőbánya közterületein és a kőbányai iskolák udvarain, illetve környezetében. Az akció "A tiszta Kőbányáért" nevet viselte és a szervezők a kerület közterületeinek hulladékmentesítését és a fiatal korosztályok körében a környezettudatos gondolkodás erősítését tűzték ki célul.

A kőbányai általános iskolák közötti papírgyűjtő versenyt a Kertvárosi Általános Iskola nyerte 60,9 kg/fő eredménnyel, a második helyezett a Kada Mihály Általános Iskola (56,7 kg/fő) míg harmadik a Bem József Általános Iskola 35,02 kg/fő teljesítménnyel. Elismerésre méltó a Fekete István Általános Iskola teljesítménye is, akik versenyen kívül 52 kg papírt gyűjtöttek fejenként. A papírgyűjtő akcióhoz egyébként 13 intézmény csatlakozott, összesen 132 tonna papír került begyűjtésre és átlagosan minden tanuló 32 kg papírt gyűjtött. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest a néhány nap alatt 47 tonna papírral többet gyűjtöttek be a fiatalok.recyclebin

A győztes iskola a leadott papír átvételi értéke mellett 150.000, míg a második 100.000, a harmadik pedig 50.000 forint jutalomban részesült a Kőbányai Önkormányzat jóvoltából.

A papírgyűjtő versenyt követően október 8-án szemétszedési akciót szerveztek a rendezők. Elsősorban azoknak a közterületeknek a megtisztítására törekedtek, amelyek rendkívül szemetesek, illetve a Kőbányai Önkormányzat kezelésében állnak.

Az egyes körzetek megtakarítására 14 intézmény, illetve szervezet vállalkozott és csaknem ezer fiatal vett részt a szemétgyűjtésben. Az önkénteseket a KŐKERT KFT látta el eszközökkel, az összegyűjtött szemét elszállításában pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt nyújtott segítséget. A kőbányai közterületekről és az iskolák területéről összesen 80 m3 szemetet gyűjtöttek össze a csoportok.

Az előző évi eredmény - amikor egyébként  100m3 szemét gyűlt össze - mellett fontos kiemelni, hogy az idei évben jóval kevesebb szemetet találtak a közterületeken a fiatalok, illetve, hogy az akcióhoz csatlakozva több helyen iskolaszépítési munkálatokat is végeztek. Edényi László a CIKK Egyesület elnöke közvetítette lapunknak a szervezők meggyőződését, miszerint a következetes hatósági fellépés és az Önkormányzat tudatos környezeti politikája mellett fontos a lakossági szerepvállalás a környezeti kultúra fejlesztése és a rendezett kerületi viszonyok elérése érdekében.

A környezettudatos gondolkodás erősítése a fiatal korosztályok körében, illetve a tulajdonosi szemlélet kialakítása köztulajdon tekintetében csak konkrét, személyes részvétellel, a civil szervezetek szerepvállalásával, illetve az egyéni felelősség hangsúlyozásával valósítható meg. Az akció megszervezésével várhatóan további előrelépés történik a kerület környezeti kultúrájának területén.

Last modified on Thursday, 14 October 2010 16:49

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Föld út
Átadó ünnepség
Épül a Mély tó
Zajlik az éptkezés
A Gergely-bánya
Még nincs kész
Folyik az építkezés
A Mély tó
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia