Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Van-e létjogosultsága Újhegyen a közösségi kerteknek?

Rate this item
(0 votes)

Egyre népszerűbbek a világ nagyvárosaiban a közösségi kertek, amelyek - közösségteremtő erejük mellett - friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. Budapesten is egyre több ház aljában alakítanak ki kiskerteket az ott lakók, de a hivatalos közösségi kertészet is egyre gyakoribb. Kispesten például nemrégiben adták át az önkormányzat által létrehozott közösségi kerteket, melybe 26 család ültette el parcelláiba a növényeit, hogy a jövőben gondoskodhassanak a rájuk bízott kis résszel. Az urbanista.blog.hu pedig épp most számolt be arról, hogy a XVI. kerületi Jókai úti lakótelepen csinált valaki egy gerilla-kertet kirakott kis utakkal, barkács-madáretetővel és haszonnövénnyel.

A Jókai úti lakótelep kiskertje - a kép forrása: urbanista.blog.hu

Az év elején mi is eltöprengtünk azon, hogy vajon érdemes lenne-e Újhegyen is belevágni a közösségi kertek elnevezésű mozgalomba, de a tavalyi virágültetési akció tragikus következményei alapján letettünk róla. A tavaly 120 önkéntes által kiültetett 700 tő növénynek sajnos szinte semmi nyoma városrészünkban, azok jelentős részét kitaposták, kitépték vagy szimplán ellopták. Mindezek alapján letettünk arról, hogy ismét belevágjunk a szervezésbe. Egyszerűen nem látjuk biztosítottnak azt, hogy a házak aljában létrehozott kiskertekből ne lopják el az elültett krumplit, paradicsomot, paprikát vagy zellert.

Önöknek mi a véleményük? Van-e értelme felparcellázni a városrész kihasználatlan közterületeit, hogy az itt élők saját kertjükben termelhessék meg a zöldséget és a gyümölcsöt? Van-e látjogosultsága a közösségi kerteknek Újhegyen? Meg tudjuk-e védeni a kerteket az illetéktelenktől? Lenne-e olyan, aki szívesen gondozna egy kis kertecskét?

Last modified on Monday, 25 June 2012 18:21

Hírek

Régi képek, emlékek

A Mély tó
Föld út
Még nincs kész
A Gergely-bánya
Dolgos kezek
Folyik az építkezés
Átadó ünnepség
Építik a tavat
Árkok és házak
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia