Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Beszámoló az Üllői úti városrészi fórumról

Rate this item
(1 Vote)

Új helyszín, új problémák, és ismét rengeteg megoldási javaslat a könnyebb egymás mellett élés érdekében. Kőbánya Üllői út környéki kerületrészének lakosságát március 6-án Kovács Róbert polgármester és Marksteinné Molnár Julianna képviselő várta a városrészi fórumon. A vezetőkhöz, illetve szakértőkhöz a párbeszéd második részében dr. György István főpolgármester-helyettes, országgyűlési képviselő is csatlakozott.

Amiben az utolsó fórum hasonlított az előzőekhez, hogy a Janikovszky Éva Általános Iskola Üllői úti Tagintézményének nagy ebédlője tele volt érdeklődő, vagy segítséget kérő lakókkal. Ezen a területen, illetve egyes részein  jelentős problémát okoz a prostitúció, a szabályokat nem ismerő, vagy nem betartó kerékpárosok, valamint - a korábbi helyszínekhez hasonlóan - itt is ádáz küzdelem folyik az autósok és a gyalogosok között a területért, és nem egyszer az életben maradásért. 

A fórumnak otthont adó iskola előtti zöld, avagy hajdan zöld területet autócross pályává alakító autós szülők ellen kért védelmet néhány környékbeli lakó, ám még náluk is veszélyesebbek azok a biciklisek, akik az Üllői út mentén húzódó járdán hajtanak - gyakran életveszélyes sebességgel -, figyelmen kívül hagyva, hogy sok közintézmény, iskola kapuja nyílik erre a szakaszra. 

A probléma orvoslására a kerületi és fővárosi vezetők is ígéretet tettek, ám a kerékpáros probléma megoldása kicsit hosszabb időt és több pénzt igényel, mert jelentős forgalmi változásokat kell ehhez bevezetni - s ez többek között az Üllői út áteresztő képességét is befolyásolja. 

Több lakó is panaszkodott, hogy a házak közötti területeket, átjárókat soha nem takarítja senki. Erre Kovács Róbert egy javaslattal állt elő: az önkormányzat elkészít egy térképet, amelyen rajta van, melyik területért melyik önkormányzat, cég, vagy lakóközösség a felelős, s akkor egyértelmű, mit kinek kell takarítani. 

A legtöbb jelzést a Zágrábi utcában lakóktól kapták a fórum szervezői: az utca végi körforgalom építésekor lemaradt gyalogos átkelőhely hiánya szinte percenként teremt balesetveszélyes helyzeteket, s ez különösen azért kíván gyors megoldást, mert nagyon sok fiatal család, illetve kisgyermek lakik a közeli lakóparkban. Az csak súlyosbítja a helyzetet, hogy a Zágrábi utcán autózókat nem lassítja semmi, így gyakran találkoznak száguldó autósokkal, sőt, a súlykorlátozás ellenére kamionosokkal is. A rendszeres gyorshajtás a Somfa "sugárútra" is jellemző, ám - az ígéretek szerint - mindhárom területen rövid időn belül megkeresik a megoldást. Marksteinné Molnár Julianna tájékoztatása szerint már elkészültek a tervek a forgalomlassításra, s a hatóságok is jóváhagyták, így ebben az évben sor kerülhet a korlátozások bevezetésére. 

Az érdeklődők egy része a közbiztonság javításáért emelt szót: beszámoltak egy rendszeresen visszatérő gyújtogatóról, aki most éppen a rendőrség vendégszeretetét élvezi, valamint az örömlányok beljebb húzódásával együtt megjelenő "kigyúrt, kétes elemekről" is. A polgármester a lépcsőházi kamerák felszerelését javasolta (ezt pályázati pénzzel is támogatja a Kőbányai Önkormányzat), illetve azt, hogy a lakók mindig zárják a házak bejárati ajtajait. Ezt a városrészt egyébként hónapokon belül felszerelik térfigyelő kamerákkal és ettől a technikai segítségtől jelentős javulást várnak a közbiztonsági szakemberek is.

Az Üllői út környékiek fórumán rengeteg kérdés elhangzott a bevezetés alatt álló szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban is. Dr. György István részletesen tájékoztatta a várható változásokról a kérdezőket, s egyben segítséget is kért elmondta, hogy a zökkenőmentesebb bevezetés a lakókon is múlik; fontos, hogy fogadó- és segítőkészek legyenek a tisztább környezet megteremtése érdekében.

Forrás és képek: Kőbánya.hu

Last modified on Tuesday, 12 March 2013 12:50

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a Mély tó
Épül a lakótelep
Árkok és házak
Építési terv
A Mély tó
Már állnak a házak
Áll a szobor
Részből egész
Épül és szépül
Még nincs kész

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia