Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

November 4-én elkezdődik a 3-as villamos vágányfelújítása

Rate this item
(2 votes)

November 4-én, hétfőn megindul a 3-as, a 28-as, a 62-es és a 62A villamosok vágányának felújítása. Legelőször az Örs vezér tere és a Mázsa tér közötti szakasz kerül átépítésre. Ezért a 3-as villamos két szakaszra osztva közlekedik: a Mexikói út és az Örs vezér tere illetve a Kőbányai alsó vasútállomás (Mázsa tér) és a Gubacsi út között. Az érintett felújítási szakaszon villamospótló buszok fognak közlekedni, melyeknek végállomásai a következők: Örs vezér tere–Zugló, felszállóhely: a 32-es autóbusz Árpád híd irányú megállóhelye előtt kialakított megállóhely; Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér): a Bihari utcában a 3-as villamos végállomási peronján.

A forgalmi változásokról tájékoztató részletes összefoglaló EZEN a linken olvasható el!

A 3-as villamos, a kép forrása: BKK

Dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, az Éles saroknál megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy indokolt volt a pálya felújítása és köszöntet mondott a BKK-nak az együttműködésért. A 3-as villamos rekonstrukciója összesen 11 milliárd forintba került, amely 93,92% uniós támogatás felhasználásával valósulhat meg. A felújítást az A-Híd Építő Zrt végzi, át lesz építve a pályaszerkezet, akadálymentesítve lesznek a peronok, új áramellátói vezetékrendszer segíti a villamosközlekedést. Előre láthatólag 2014 tavaszán fognak befejeződni a munkálatok, ezért a kérik a lakosok türelmét. Jelenleg 10-30 km/h-sok a sebességkorlátozások, ezek a jövőben szintén meg fognak szűnni.

Dr. György István főpolgármester-helyettes, a kép forrása: BKK

Kőbánya polgármestere, Kovács Róbert az Újköztemető előtt körforgalomhoz hasonlította a mostani programot, mert ott is nagyon jól együtt tudott működni az önkormányzat a fővárossal és a BKK-val. Hozzátette, hogy nagyon sok panasz érkezett a nagy zajterhelésre és porra, ezért kísérleti projektként füvesített villamospályát hoznak létre az Ónodi utca és a Kápolna utca között. Ez a szakasz automatikus öntözőberendezést kap és több helyen cserje- és fatelepítéssel teszik barátságosabbá a környezetet.

Vitézy Dávid vezérigazgató, Radványi Gábor alpolgármester, Kovács Róbert polgármester, Kovács Róbert polgármester és Dr. György István főpolgármester-helyettes, a kép forrása: BKK

Vitézy Dávid, a BKK Zrt. vezérigazgatója még elmondta, hogy november 4-én  és 5-én, akik a Gubacsi út felé szeretnének közlekedni, azok számára még nem a Bihari utcától  indulnak a mentesítő buszjáratok, hanem ezen a két napon még a Szállás utcánál szállhatnak fel az utasok. Fontos információ, a villamospótló buszra való kényszerű átszállás miatt nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel tovább lehet utazni.

Taár László


Új Korszerű utasvárók, meghosszabbított akadálymentes peronok és új gyalogátkelőhelyek

A munkák végeztével öt korszerű áramátalakító állomás, 18 kilométernyi új felsővezeték-hálózat és 110 kilométernyi új áramellátói vezetékrendszer segíti a villamosközlekedést. Az energiaellátás korszerűsítésének köszönhetően növekszik az energiahatékonyság, a felújított hálózat pedig lehetővé teszi a fékező villamosok energiájának az elektromos rendszerbe történő visszatáplálását. A tervezett vonalszakaszon minden kitérő automatikus vezérlésű váltófűtéssel lesz ellátva a zavartalan téli közlekedés biztosítása érdekében.

A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti több mint 13.500 méteres pályájának helyreállítását követően megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10-30 km/órás sebességkorlátozások, így érezhetően csökken majd az utazási idő. Fontos forgalomtechnikai változás lesz majd, hogy a Bihari úton a jelenlegi egyvágányú villamospályát kétvágányúvá alakítjuk át, amely szintén nagyban hozzájárul a vonalon közlekedő villamosok menetidejének csökkentéséhez. A Kápolna utcában új visszafordítási lehetőség létesül, majd megújul a villamospálya a Mexikói úton is.

A rendkívül fontos és nagy forgalmat bonyolító Élessarok közlekedési csomópontnál is jól láthatók azok a pályahibák, amelyek halaszthatatlanná tették a felújítást. A peronok kényelmes és biztonságos megközelítését és használatát új gyalogátkelőhelyek létesítésével és minden megállóhely meghosszabbításával, valamint három – a Laky Adolf utca, a Szent László tér és a Kőbánya alsó vasútállomás – megállóban a megállóhely teljes átépítésével biztosítjuk. A vonalon az összes megállóhelyet akadálymenetesítjük (26 centiméter magasra), amely nem csupán a mozgásukban korlátozottak számára teszi egyszerűbbé a megállókban a le- és felszállást, hanem a babakocsival közlekedő kisgyermekes anyukák, valamint az idősek közlekedését is nagymértékben megkönnyíti.

A megállóhelyeken a felújítás során megújulnak a hangosítóberendezések, az utasvárók, a peronlefedések, a padok, a támaszkodók, a szemetesek és az utastájékoztató berendezések. A Mexikói úton, az Örs vezér tere zuglói oldalán, a Szent László téren és a Kőbánya alsó vasútállomásnál korszerű perontetőket, a többi megállóhelyen modern utasvárókat létesítünk.

A kivitelezés része az „1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztése I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” című projektnek, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv keretében támogat. A projekt 93,92% európai uniós támogatás felhasználásával valósul meg. A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti szakaszának helyreállítására és korszerűsítésére kötött kivitelezési szerződés értéke nettó 10 980 124 928 forint.

Forrás: BKK

Last modified on Sunday, 03 November 2013 10:53

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Dolgos kezek
Régi újhegyi kép
A Gergely-bánya
Épül a lakótelep
Zajlik a munka
Még nincs kész
Zajlik az éptkezés
Dolgozik a daru
Árkok és házak

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia