Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Megalakult a Fővárosi Közgyűlés

Rate this item
(2 votes)

Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, Tarlós István főpolgármester és a fővárosi képviselők letették az esküt a november 7-ei alakuló ülésen. A 33 tagú közgyűlésnek tagja Kovács Róbert polgármester is, aki Kőbányát fogja képviseli a testületben. Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ünnepi alakuló ülésén azt hangoztatta: a kormánypárti képviselőkkel soha nem volt akkora egyetértés, mint most, s valamennyi képviselővel együtt kíván működni pártállástól, érzelmektől, indulatoktól és hovatartozástól függetlenül. Kijelentette azt is: a városért akar tenni. A főpolgármester szólt arról, hogy számos eredménye van a kormány és a főváros együttműködésének, a továbbiakban is számít a kormányra, s az is számíthat az önkormányzatra. Mint fogalmazott, ennek jeleit a következő öt évben is ki lehet majd tapintani. A városvezető egyúttal arról is beszélt: Budapest szuverén és szabad város. "Volt már nekünk nagy kommunista barátunk, most van demokrata barátunk" - fogalmazott, kifejtve: akkor is meg akarták mondani, hogy "mit szeressünk és hogy szeressük", s úgy tűnik ez most is így van. Kijelentette: "magunktól is el tudjuk dönteni, milyen demokráciát szeretnénk és hogyan".

A közgyűlésen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a következő évek elhozzák majd a magyar fellendülés korszakát, amely magában foglalja a főváros felemelkedését is, hiszen Budapest sikere nemzeti érdek. Az eseményen részt vett dr. György István fővárosi kormánymegbízott is, mint a Fővárosi Önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó hivatal vezetője.

Módosították a szervezeti és működési szabályzatot

Fővárosi Közgyűlés több ponton módosította a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. Az szmsz-en egyebek mellett a választási törvényből eredő módosításokat vezették át. A közgyűlés összetételére vonatkozik az egyik változás: a testület tagja a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és a fővárosi kompenzációs listáról mandátumot szerző 9 képviselő. Pontosították a szavazásra vonatkozó előírásokat is, így például beemelték a főváros lakosságszámának együttesen több mint a felét képviselő kerületi polgármesterek igen szavazatának szükségességét.

Nem kapnak pluszjuttatást a polgármesterek

Megváltozott a képviselők javadalmazása: a kerületi polgármesterek pluszjuttatást nem kapnak közgyűlési munkájukért, a kompenzációs listán bejutottak alapdíját pedig csökkentették. A képviselők korábban a főpolgármesteri illetmény 25 százalékát kaphatták, ezt most 15 százalékra csökkentették.

Megszűnnek a frakciók

Az szmsz-ből kivették a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosított egyszeri alapellátásokat, egyebek mellett a költségvetési keretet, irodai eszközöket, napilapokat, reprezentációs költségeket. A határozatot a képviselők 23 igen, 7 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el. A bizottsági struktúrákról és a tagokról, tisztségviselőkről november 26-án döntenek majd.

Megválasztották a főpolgármester-helyetteseket

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén megválasztották a főpolgármester-helyetteseket is. A határozat értelmében Bagdy Gábor pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős, Szeneczey Balázs a fejlesztésekért, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig a humán területért felelős főpolgármester-helyettes. A személyi döntéseket titkos szavazással hozta meg a közgyűlés, a helyettesek letették hivatali esküjüket. A testület egyhangúlag megválasztotta Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak.

Forrás: MTI, Budapest Főváros Kormányhivatala, Hirado.hu

Last modified on Sunday, 09 November 2014 16:30

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Látkép
Lakótelep a világ végén
Régi újhegyi kép
Épül a Mély tó
Épül és szépül
Régi kép
Még nincs kész
Részből egész
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia