Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Időutazás a Keresztury Általános Iskolában

Rate this item
(1 Vote)

Kettős ünnep volt a Keresztury Dezső Általános Iskolában november 4-én. Az intézmény ezen a napon ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját, mint ahogy ebben az évben lett posztumusz Kőbánya Díszpolgára Horváth István, az iskola alapító igazgatója. A tanárok és diákok kiállítással és a múltba visszarepítő műsorral emlékeztek meg a legendás pedagógusról és az évtizedek forgatagáról. Az „Időutazás Horváth István nyomában” címet viselő ünnepet megtisztelte jelenlétével Dr. Pap Sándor, Radványi Gábor és Weeber Tibor alpolgármesterek, Gál Judit önkormányzati képviselő, valamint az iskola tanárai, diákjai és vendégei. Köszöntőt mondott Kovács Róbert polgármester és Kovács Ferenc, az iskola jelenlegi igazgatója. 

 

Kovács Ferenc a résztvevőkkel megosztotta az évfordulóval kapcsolatos gondolatait, valamint felidézte a díszpolgár igazgató emlékezetét. Elmondta, hogy Kőbánya történelme gazdag, ami igaz az iskolára is. Szimbolikusnak nevezte, hogy a 60 évvel ezelőtti Rákosfalva legfontosabb épülete az iskola volt, ahol a tanárok legelésző tehenek szomszédságában hozták ki magukból és diákjaikból a maximumot. Beszélt az épültben lévő emberek szerepének kiemelkedő fontosságáról, hiszen a tanárok tették a kultúra és a tudás bástyájává az iskolát, ami érték, és azok miatt érték, akik itt tanítanak és tanulnak.

 

Kovács Róbert polgármester köszöntőjében az iskola eredményeit és Horváth Istvánt méltatta. Elmondta, hogy egy iskolateremtő személy munkásságáról kell megemlékezni, akinek az élete üzenetet hordoz számunkra, példát állít elénk. Az igazgató nem csak az oktatás, hanem a tornasport területén is maradandót alkotott. A polgármester kijelentette, hogy 60 esztendő nem csak egy emberen, de egy iskolaépületen is meglátszik, ami kijelöli az önkormányzat következő lépését. Már meg is kezdődött az intézmény felújításának tervezése, a munkálatok pedig jövőre indulnak. Az iskolának van jövője, ehhez az önkormányzat egymilliárd forintos beruházással kíván hozzájárulni – tette hozzá. Beszéde végén megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak a 60 éves működés sikereihez.

 


Horváth István iskolaigazgató, mesteredző 2015-ben kapta meg posztomusz Kőbánya Díszpolgára címet. A Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola tanára, igazgatója volt. Ötven éven keresztül vett részt a kerületi oktatásban. Matematika-fizika tanárként kezdte pályáját, igazgatói tevékenysége során az iskolát kerület egyik legkiemelkedőbb intézményévé fejlesztette.  Munkatársai, tanítványai a legnagyobb megbecsüléssel, szeretettel gondolnak vissza rá, tisztelettel emlékeznek áldásos tevékenységére. Azon ritka pedagógusok egyike, aki a szó szoros értelmében iskolát teremtett. 1973-ban nyugállományba vonult.

Elévülhetetlen érdemet vívott ki a magyar tornasport területén. Edzőként, majd 1963-tól mesteredzőként készítette fel a tehetséges sportolókat a világversenyekre. A háborút követően részt vett a tornasport újjászervezésében. Legnagyobb sikerét az 1948-as londoni olimpián érte el, ahol tanítványa Pataki Ferenc olimpiai bajnok, Mogyorósi János ezüst érmes lett, és a magyar tornász válogatott harmadik helyezést ért el. Vezette a Budapesti Tornászszövetséget, melynek örökös, tiszteletbeli elnökévé választották 1989-ben. Életútja, teljesítménye, hazaszeretete, kiváló emberi tulajdonságai példaként állíthatók a ma embere elé.

Horváth István részére a kőbányai oktatásban valamint a magyar tornasport területén betöltött szerepe elismeréseként a Kőbányai Önkormányzat részére posztumusz Kőbánya Díszpolgára elismerést adományozott.

Last modified on Friday, 06 November 2015 00:20

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Régi kép
Árkok és házak
Látkép
Zajlik az éptkezés
Folyik az építkezés
Minden a helyére kerül
Lakótelep a világ végén
Átadó ünnepség
Részből egész

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia