Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbánya új aranykora

Rate this item
(5 votes)

Miközben kulturális városközpont alakul ki Kőbányán az egykori MÁV Északi Járműjavító helyén és itt lel új otthonra a Magyar Állami Operaház műhelyháza, valamint válik élményközponttá a Közlekedési Múzeum, addig az önkormányzati fejlesztések - az elmúlt évek során megtapasztalt tempóban haladva - gyökeresen alakítják át a kerület arculatát. Természetesen a nyári és az őszi hónapok sem teltek el tétlenül, folyamatosan zajlanak és zajlottak a kerületet megszépítő fejlesztések, amelyek során megújul a Pongrác úti orvosi rendelő, a Gyermeksziget Bölcsőde és Csodafa Óvoda, az Újhegyi sétány, az Újhegyi Uszoda tetőszerkezete és a Keresztury Általános Iskola.  Felújították a Szent László Gimnázium tornatermét, a Gyakorló utcai lakótelep belső útjait és parkolóit, elkészült az átrium a városházán és a kosárlabda csarnok a Harmat Általános Iskolában. Épül a Helytörténeti Gyűjtemény épülete és a Kápolna utcai parkoló, valamint készül a Mázsa és a Liget tér, mint ahogy 5,7 milliárd forintból valósul meg az új kőbányai szakrendelő megújítása. Ezen túlmenően a Kőbányai Önkormányzat településrendezési szerződést is kötött a Bosch-sal. A továbbiakban összefoglaltuk az elmúlt hónapok kerületi eredményeit.

Kép forrása: newtransportmuseum.hu

Zajlik a Pongrác úti orvosi rendelő felújítása

Újabb, immár kívülről is látványos részéhez érkezett a Pongrác úti orvosi rendelő felújítása: készül a külső és a belső burkolat, megtörtént a fűtőközpont beszerelése. Közben folyamatosan halad az áramellátáshoz szükséges vezetékek elhelyezése. A felújítás alatt folyamatosan biztosítják az épületben lévő gyógyszertár működését. További információ EZEN a linken.

 

A terveknek megfelelően halad a Helytörténeti Gyűjtemény épületének kialakítása

A Helytörténeti Gyűjtemény építése látványos szakaszhoz érkezett, hiszen megérkeztek az új ablakok, elkezdődött a kert kialakítása, valamint a lépcsőház lépcsőinek zsaluzása, betonozása. Elkészült a tető felújítása, és a belső felújítás is a terveknek megfelelően halad, a belső gépészet szerelése folyamatos, az új kazán is a helyére került. További információ EZEN a linken.

  

Új átrium a városházán

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal 122 éves, most megújított épületében elkészült az új átrium, amely révén különleges közösségi térrel, rendezvényhelyszínnel gazdagodott kerületünk. 

 

5,7 milliárd forint az új kőbányai szakrendelő megvalósítására és felszerelésére

Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója aláírta az új kőbányai szakorvosi rendelőintézet tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződést. A kőbányai beruházás megvalósítására több mint 5 milliárd forintot, az új szakrendelő felszerelésére pedig csaknem 780 millió forintot irányoz elő kormányhatározat. További információ EZEN a linken.

 

Kizöldül a Liget tér

Az Önkormányzat új parkot épít a Liget téren, a volt szolgáltatóház helyén, ahol hamarosan park zöldell. Az egykori aluljáró lépcsőit lefedő betonszarkofágokat elbontják, de a valamikori aluljárórendszert meg kell őrizni a mélyben a közművek miatt. A szökőkút alapjai már elkészültek, a teret sok zöld növénnyel és látványos fákkal ülteti be a kivitelező, s év végére befejeződhet az építkezés. Az újonnan létesülő parkban lesz kőkockákból álló Kőbánya felirat, hűsítő vízjáték, párásító és a parkban lévők, valamint a környéken lakók biztonsága érdekében térfigyelő kamera is. További információ EZEN a linken.

 

Új kosárlabda csarnok a Harmat Általános Iskolában

Készül a Darázsfészek! Új kosárlabda csarnokot épít az Önkormányzat a Harmat Általános Iskolában, a Kőbányai Diákok Sportegyesületével együttműködésben. Amint a külső munkálatok befejeződnek kezdődik a gépészet, a kiszolgáló helyiségek kialakítása és a sporttechnológia. További információ EZEN a linken.

 

Felújították a Szent László Gimnázium tornatermét

A Kőbányai Önkormányzat és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ összefogásával, valamint a Kőbányai Diákok Sportegyesülete segítségével újulhatott meg a Szent László Gimnázium tornaterme. A közel 80 millió forintos beruházást a tankerület és az önkormányzat 12-12 millió forinttal támogatta. A fennmaradó összeget az egyesület a kedvező törvényi szabályozásnak köszönhetően TAO-forrásból biztosíthatta. További információ EZEN a linken.

 

Megújul a Gyermeksziget Bölcsőde és Csodafa Óvoda

A Kőbányai Önkormányzat felújítja a Gyermeksziget Bölcsőde és Csodafa Óvoda épületét. A bölcsődések már birtokba vehették a megszépült intézményt, míg az óvodában készül az épület külső burkolata és festése, a konyhába pedig megérkeztek az új berendezések. További információ EZEN a linken.

 

Szépen halad az Újhegyi sétány felújítása

Szépen halad az Újhegyi sétány felújításának második üteme: megérkeztek a játszótér új játékai, elemei. A támfalak külső burkolata folyamatosan készül és hamarosan az új lámpaoszlopok is a helyükre kerülnek. További információ EZEN a linken.

 

Készül az Újhegyi Uszoda új tetőszerkezete

Az Újhegyi Uszodában hamarosan elkészül az új tető faszerkezetének rögzítése, majd a szigetelő, párazáró fóliázása és hőzáró réteggel bevonása. Október elején a fém trapéz felszerelése következik, amely felülről zárja a tetőt.

 

Megújul a Keresztury Dezső Általános Iskola

Megújult épülettel várta vissza a diákokat és a pedagógusokat az új tanévre a Keresztury Dezső Általános Iskola. A nyílászárók cseréje elkészült, míg az épület nyugati részén még most is tart a külső szigetelés és festés, de a kivitelező igyekszik az iskolában folyó munkát a lehető legkevésbé zavarni. További információ EZEN a linken.

 

Felújították a Gyakorló utcai lakótelep belső útjait és parkolóit

A Kőbányai Önkormányzat felújította a Gyakorló utcai lakótelep belső útjait és parkolóit. További információ EZEN a linken.

 

Megújul a Mázsa tér

A Kőbányai Önkormányzat 2016-ban visszavásárolta a Mázsa teret, így hosszú évek után végre rendeződhet a kerület kapujának sorsa. A tervek szerint állami beruházásban egy ötszáz férőhelyes uszodakomplexum és egy háromezer néző befogadására alkalmas multifunkcionális sportcsarnok épül a területen. Nemcsak egy ultramodern sportcentrummal bővülhet a kerület; a fejlesztés hozzájárul az évtizedek óta elhanyagolt környék megújításához is. További információ EZEN a linken.

 

Folytatódik a Kápolna utcai parkolók felújítása

A Kőbányai Önkormányzat felújítja a Kápolna utca 3-23. számú lakóépületek közvetlen környezetében lévő belső közlekedési utakat és parkolókat. A 2017-ben elindult tervezés után a testület februárban döntött a munka megkezdéséről. Az előkészületeket, a pályáztatásokat a Kőbányai Vagyonkezelő nyáron lefolytatta és az általa megbízott kivitelező cég a felújítást két ütemben végzi. További információk EZEN a linken.

 

Településrendezési szerződés a Bosch-sal

Településrendezési szerződést kötött a Kőbányai Önkormányzat és a Robert Bosch Kft., a megállapodás értelmében a világcég önvezető autókkal és az elektromos mobilitással kapcsolatos kutató-fejlesztő központot épít Bosch Campus2 néven. A cég öt esztendőn át évi 250 ezer eurót (összesen 1,25 millió eurót, azaz több mint 400 millió forintot) fizet a kerületnek. Ezen kívül a Bosch közlekedési fejlesztések mellett egy innovációs központ építésére és üzemeltetésére is kötelezettséget vállalt. Utóbbi egyrészt élmény- és tudásközpontú virtuális „játszóház” lesz, illetve kutatás-fejlesztési központként is működik majd egyetemek, oktatási intézmények és start-up cégek számára. További információ EZEN a linken.

 

Forrás: Kőbánya.hu, D. Kovács Róbert Antal polgármester Facebook oldala, Kőbánya.info, Pro-Koord, Kőbányai Hírek, newtransportmuseum.hu, MTI

Last modified on Monday, 19 November 2018 22:46

Hírek

Régi képek, emlékek

Még nincs kész
Föld út
Az iskola
Épül a lego-ház
Épül a lakótelep
A Gergely-bánya
Áll a szobor
Épül a Mély tó
Régi újhegyi kép
Lakótelep a világ végén

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia