Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Épül az Eiffel Műhelyház Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

Kőbánya arculata jelentősen megújul azoknak a beruházásoknak köszönhetően, amelyek során ipari műemlékből kulturális városközpontot alakítanak ki az egykori MÁV Északi Járműjavító helyén, olyan intézményeknek adva otthont, mint a Magyar Állami Operaház új műhelyháza és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A kilenc éve bezárt MÁV Északi Járműjavító rozsdaövezete helyén, az ott lévő ipari műemlék csarnokok felújításával és átalakításával az Opera háttérbázisa mellett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kap helyet a kerületben.

A kőbányai csarnokban alakítják ki a Magyar Állami Operaház logisztikai központját, az Eiffel Műhelyházat. A műhelyház legalább tíz funkciót tud majd betölteni: lesz benne egy 400 fős kamarajátszóhely és próbacentrum, valamint képzőközpont, látogatóközpont, jelmezkölcsönző és rekreációs központ is, továbbá korszerű gyártóüzemet és raktárbázist alakítanak ki, így nyolc, különböző helyszíneken bérelt raktárat vált majd ki a 20 milliárd forint értékű díszletet őrző, új létesítmény. 

Kiállításra szánt 327-es gőzmozdony és favázas étkezőkocsi az átépítés alatt álló Eiffel-csarnokban
MTI fotó: Máthé Zoltán

Világszinten is egyedülálló az Eiffel Műhelyház, amelyet január végén, Wolfgang Amadeus Mozart születésnapján egy Mozart-opera bemutatójával szeretnének átadni - közölte a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatója.

Kocsár Balázs azt mondta, hogy a csarnok nagyobb lesz, mint négy focipálya, lesz benne egy színházépület, két próbaterem, valamint a produkciók előkészületeit - díszlet, jelmez - is itt végzik majd. Nagy előrelépés, hogy minden egy helyszínen lesz elérhető - emelte ki.

Beszélt arról is, hogy az idei évadban annak ellenére is sok előadást tartottak, hogy az Andrássy úti épületet felújítás miatt nélkülözni kellett. Reméli, hogy májusban az évadzáró ünnepet már ott tudják tartani - tette hozzá.

Idén a Kárpát-Haza OperaTúra keretében a történelmi Magyarország területén is tartottak előadássorozatot, amely pozitív élmény volt, ezért a jövő évadban egy kisebb formátumú vígoperával szeretnék bejárni ugyanazt az utat - hangoztatta Kocsár Balázs.

Kiállításra szánt 327-es gőzmozdonyt emelnek be az átépítés alatt álló Eiffel-csarnokba
MTI Fotó: Máthé Zoltán
 

Az épülő színházterem zenekari árka az átépítés alatt álló Eiffel-csarnokban 
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI, Kobanya.info

 

Last modified on Thursday, 19 July 2018 08:41

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Lakótelep a világ végén
Épül a Mély tó
Épül a lakótelep
Folyik az építkezés
Áll a szobor
Az iskola
Már állnak a házak
Építik a tavat
Építési terv

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia