Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Konferencia Budapest városfejlesztési stratégiájáról

Rate this item
(0 votes)

Dr. György István honlapján olvashatók szerint Budapest vezetői konferenciát tartottak a főváros fejlesztéséről, városépítészeti koncepciójáról és a Duna-Stratégia összefüggéseiről. Az egyeztetésen részt vett Dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és a londoni Urban Land Institute (ULI) Europe elnökségi tagjai is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy minél előbb el kell készíteni az évtizedek óta elmaradt Budapest Városépítészeti Koncepció kidolgozását.

A konferencián jelenlevők szerint ez civil összefogással az elmúlt évtizedek szakmai gyakorlatától eltérő módszertannal megvalósítható. Az ULI Európai Stratégiai Programigazgatója úgy fogalmazott: Budapest sikere attól függ: a város vezetői felismerik-e a lehetőséget, hogy a városformálás élére álljanak.

A város építészeti koncepcióterve számos fejlesztési programhoz kapcsolódik, amelyek közül kiemelkedik a Duna-Stratégia EU programja. A vendégek egyetértettek abban, hogy a városépítészeti koncepcióterv elkészítését vezető építésztervezők irányításával lehet sikeresen elkészíteni hasonlóan London, Párizs vagy Milánó terveihez.

A konferencián Zoboki Gábor építész a Budapest Stratégia gyakorlati kérdéseit szemléltette a szakmai grémium előtt, melyben kiemelt szerepet kap a Duna-Stratégia és egy másik cél: az exporeál megvalósítása, amellyel egy érthető és egy élhető Budapest alakítható ki. Ez azért fontos, mert Budapest egy 3,5 milliós metropolisz lett, és meg kell határozni, hol van a terjeszkedési határa.

Az építész kitért arra, szükség van városmodellre, infoboxokra, fel kell lendíteni a kulturális turizmust és létre kell hozni szociális bérlakás programot. Kerekes György a városépítészeti főosztály vezetője elmondta: az új városfejlesztési stratégia megvalósításához felmérik a város mai helyzetét, mik az adottságai, az előnyei és hátrányai.

Kerekes György házigazda a Duna Stratégiával kapcsolatban beszélt arról, hogy Budapest felismeri a Duna lehetőségeit és a Duna felé fordulás a város átstrukturálását is jelenti.

Forrás: Dr. György István honlapja

Last modified on Wednesday, 20 April 2011 14:02

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lego-ház
A Mély tó
Dolgos kezek
Az iskola
Dolgozik a daru
Régi újhegyi kép
Folyik az építkezés
Minden a helyére kerül
Áll a szobor
Régi kép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia