Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Nem lesz Újhegyen részönkormányzat

Rate this item
(0 votes)

Tokody Marcell Gergely önkormányzati képviselő legutóbbi beszámolójában tájékoztatta a Kőbánya.info olvasóit az újhegyi részönkormányzattal kapcsolatos javaslatáról. A képviselő a következő módon foglalta össze a testületi ülésen történteket:

Az újhegyi részönkormányzat létrehozására irányuló indítványomat nem szavazták meg. A részönkormányzatra való igény pedig hosszú ideje megvan, az újhegyi lakosság részéről is többször felmerült eddig, sőt, választások alkalmával is megjelent ígéretként. Most végre nemcsak ígéret volt, hanem konkrét cselekvés is, napirendre vetettem a kérdést, azonban a többség nem adta hozzá a támogatását. A napirendhez elsőként szóltam hozzá, és előre kértem, hogy mindenki tegye félre a pártoskodást, mert a helyi önkormányzás lehetőségének kiszélesítése, az autonóm cselekvés kereteinek tágítása, és a helyi lakosság bevonása a tényleges döntéshozatalba nem pártpolitikai kérdés. Egy cél legyen előttünk: hogy minél jobban haladjon az a bizonyos szekér. Ennek ellenére az egyik fideszes képviselő odáig fajult, hogy egyenesen értelmetlennek és feleslegesnek nevezte a javaslatomat, amely szerinte kizárólag arra jó, hogy én kitehessem a magam fényezése érdekében. Fölényesen, a fideszes politikusoktól már-már megszokott lekezelő pökhendiséggel azt a valótlanságot állította, hogy a részönkormányzat számára nem lehet feladatot delegálni. Válaszomban elmondtam, hogy a képviselői indítványom indoklásában, ahol részletesen kitértem a részönkormányzatokról szóló szabályokra, idéztem a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 28. § (2) bekezdését, mely szerint „a képviselő-testület a településrészt érintő ügyekben egyes hatásköreit átruházhatja a településrészi önkormányzatra, anyagi eszközöket adhat számára.” Hatáskör telepítésére tehát számos esetben van lehetőség, és forrás is rendelhető mellé. Ez azonban nem feltétlenül jelent többletfeladatot vagy többletköltséget, sokkal inkább egy többszintű, kifinomultabb döntéshozatal valósulhat meg általa.

A szavazáson Tóth Balázs támogatta az indítványomat, aki hozzám képest egészen más ideológia szerint gondolkodik ugyan, de mégis képes volt arra, hogy felülemelkedjen a pártoskodáson és a javaslatot, annak előnyeit tartotta szem előtt. A szavazás érdekessége, hogy 3 igen született az ügyben, melyből a harmadik a fentiekben említett, pökhendi, arrogáns módon megnyilatkozó, az előterjesztést a jelek szerint el sem olvasó fideszes képviselő volt. Úgy tűnik, nem sikerült a megfelelő gombot eltalálnia a kollégának. Mindenki hangos nevetésben tört ki az események láttán, még saját párttársai is. Nem hiába mondják, hogy Isten nem ver bottal…

Több jobbikos párttársammal karöltve részt vettünk az Újhegyre tervezett Széchenyi-szobor gipszből készült másának bemutatóján, amely Buda István szobrászművész munkája. Az eseményen köszönthettük többek között Krausz Margit festőművésznőt és Dénes Jánost, az 1956-os forradalom és szabadságharc kőbányai alakját is. 1791. szeptember 21-én, 220 évvel ezelőtt született gr. Széchenyi István. A helyszínen elmondott beszédemben említést tettem a legnagyobb magyarként ismert gondolkodó nagyságáról, egyes gondolatainak aktualitásáról. A beszéd végén főhajtással emlékeztünk rá, egyúttal kértem, hogy tisztelegjünk Dr. Képíró Sándor csendőrtiszt emléke előtt is, akinek éppen akkor zajlott a temetése Sarkadon.

Tokody Marcell Gergely

Last modified on Sunday, 23 October 2011 16:44

Hírek

Régi képek, emlékek

Átadó ünnepség
Régi kép
Épül a lego-ház
Árkok és házak
Részből egész
Építik a tavat
Föld út
Elkészült a lakótelep
Épül és szépül
Régi újhegyi kép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia