Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Elindult a Mintamenza Kőbányán

Rate this item
(2 votes)

Kőbánya, Kispest és Pesterzsébet, valamint PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. csatlakoznak elsőként a Mintamenza Programhoz Budapesten. A kerületek polgármesterei, a közétkeztető társaság vezetői, valamint Prohászka Béla, a Program szakmai koordinátora a mai napon aláírták a belépésről, illetve az együttműködésről szóló megállapodást. Kispesten minden óvodában és általános iskolában elindul a Mintamenza, Kőbánya és Pesterzsébet pedig kísérleti jelleggel összesen hat közintézményben vezetik be a Programot.

A Mintamenza Program legfőbb célja, hogy a csatlakozók bővítsék a közétkeztetésbe bevont nyersanyagok körét, új ételsorokat alakítsanak ki, valamint egészséges, lehetőleg helyi kistermelők és vállalkozók által előállított alapanyagokat használjanak.

A Békés megyéből 2010-ben indult programhoz Budapesten elsőként Kőbánya, Kispest és Pesterzsébet Önkormányzata, valamint az önkormányzati intézményekben a közétkeztetést biztosító PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft. csatlakozik. Az erről szóló megállapodást a három kerület polgármestere, Gajda Péter, Kovács Róbert és Szabados Ákos, a társaság ügyvezetője, Süllős Gyuláné, valamint Prohászka Béla, a Program szakmai koordinátora írták alá. A szerződés értelmében a Mintamenza szakmai vezetése konzultációs lehetőséget kap az érintett óvodák és iskolák menüsorainak összeállításában, amely tanácsadás kiterjed az ételek és étlapok értékelésére, a felhasznált alapanyagok ellenőrzésére is.

 

Kovács Róbert polgármester beszél az eseményen

Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács szerint hatalmas az igény a Mintamenza iránt. „A közétkeztetési reform szükségességét jelzi, hogy alig néhány héttel a Mintamenza budapesti meghirdetését követően egyszerre három kerület lép be a Programba. Túlzó elvárásokat azonban nem szabad támasztani ebben a fázisban” – figyelmeztet Prohászka. „A most induló szakmai együttműködés első eredményeit április végén, május elején érzékelhetik majd először a most csatlakozó közintézményekben, de akár egy év is eltelhet majd, mire az önkormányzatok, az óvodák és iskolák vezetőivel, a közétkeztetést biztosító társasággal, valamint a szülőkkel közösen kialakítjuk a Mintamenza kereteit és feltételeit” – mondta a program szakmai koordinátora.

A megállapodás aláírásának pillanatai

A megkötött megállapodással a közétkeztetés megújítása a három kerületben összesen több mint 5200 általános iskolás és óvodás korú gyermeket érint. A felek az együttműködés során azt is megvizsgálják majd, hogy a közétkeztetésre fordított normatív támogatás mennyiben elégséges az egészséges étrend kialakítására, és ennek tükrében változtatásokat is javasolnak majd a döntéshozók számára.

Az érintett kerületekben elsőként csatlakozó intézmények listája: Kispest: minden általános iskolája és óvodája. Kőbánya: Kada Mihály Általános Iskola; Kőbányai Komplex Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola; Kőbányai Gyermekek Háza Óvoda; Kőbányai Gézengúz Óvoda. Pesterzsébet: Gézengúz Óvoda (Zalán u. 11. intézmény); József Attila Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Last modified on Wednesday, 20 February 2013 21:41

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Árkok és házak
Még nincs kész
Látkép
Dolgozik a daru
Régi újhegyi kép
Átadó ünnepség
Az iskola
Részből egész
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia