Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Elsősegélynyújtó verseny a Bercsényiben

Rate this item
(0 votes)

A Magyar Vöröskereszt minden évben meghirdeti felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét, hogy ezzel is elősegítse a témára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek minél szélesebb körben történő megtanítását és a humanitárius szemléletmód terjesztését.

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is iskolánk adott otthont a Kelet-pest régió Területi Elsősegélynyújtó Versenynek. A megmérettetésen 5 fős csapatok indulhatnak, akik két elméleti és négy elsősegélynyújtási helyzetet szimuláló állomáson teszik próbára tudásukat. Az április 3-án megtartott versenyre összesen 8 csapat nevezett a terület iskoláiból, gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban.

Az iskolai csapatok kora délután gyülekeztek aulánkban, ahol az iskola főigazgatója, Gál Ferenc és a Vöröskereszt ifjúsági szervezője, Hámori Balázs Ferenc köszöntötte a résztvevőket. A versenyt lázas készülődés előzte meg, ugyanis az iskola tantermei ilyenkor átalakulnak egy-egy baleseti, pihenő vagy éppen az elméleti ismereteket tesztelő helyszínné.

 

Az elméleti állomásokon a Magyar Vöröskereszt történetével és az elsősegélynyújtás elméleti ismereteivel kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk a csapatoknak. Az igazi próbatétel azonban a gyakorlati tudást ellenőrző szituációs állomásokon vár a versenyzőkre, hiszen az itteni feladatok megoldásához nagy odafigyelésre és gyors helyzetfelismerésre van szükségük. Ebből következik, hogy ezek az állomások tartogatják a legtöbb izgalmat is. A Vöröskereszt önkéntesei olyan élethű helyzeteket teremtenek, ahol általában 2-3 személy szorul ellátásra. Az állomásra érkező csapatnak őket kell megfelelő ellátásban részesítenie, s közben meg kell birkóznia az adott szituáció sok esetben hátráltató körülményeivel is. Ezek a feladatok a verseny csúcspontjai, melyek során a csapattagoknak szinte tökéletes összhangban kell dolgozniuk, hogy a „sérültek” helyesen és időben kapják meg a megfelelő ellátást. Idén – talán a legkülönlegesebb helyszín -, az egyik tanulói mosdóban volt. Az önkéntesek színészi tehetségének köszönhetően, valódi féltékenységi jelenetbe csöppentek az ide belépő versenyzők, ahol elsőként a felfokozott indulatokat kellett lecsillapítaniuk, hogy a „sérültek” orrvérzését, ájulását el tudják látni. A csapatok egy-egy pihenőállomáson játékkal oldhatták a versenyzéssel járó feszültségeket, s így fölkészülhettek a következő gyakorlati vagy elméleti állomásra. Az egyes helyszíneken az ellátás milyenségét az állomásvezetők értékelik, így a résztvevők rögtön megtudhatják, hogy miben voltak jók, és miben kell még fejlődniük. A csapatokat iskolánk önkéntes csapatkísérői vezették vissza az állomások feladatainak teljesítése után az aulánkba, ahol az eredményhirdetésig pihenhettek. A végeredmény kihirdetése előtt a szakmai zsűri elnöke, Kántor R. Levente összegezte a délután tanulságait. A versenyt az oklevelek és ajándékok átadása zárta, amiből nem maradtak ki a csapatok felkészítő tanárai, az önkéntesek, s a csapatkísérők sem.

A végeredményt illetően az általános iskolások korcsoportjában a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a középiskolások csoportjában a Szent László Gimnázium, és a felnőtt kategóriában a Bercsényi szerezte meg a kvótát a budapesti fordulóban való részvételre.

A csapatoknak és felkészítőiknek, ezúton is gratulálunk és további eredményes versenyzést kívánunk!

Beszámolónk végén köszönetünket szeretnénk kifejezetni a verseny előkészítésében és a délután zökkenőmentessé tételében segítő területi képviselőnek, Kalocsai Dórának, és az ifjúsági szervezőnek, Hámori Balázs Ferencnek!

 

Illés Zsuzsanna
Bercsényi Iskola felkészítő, szervező tanára

Last modified on Monday, 15 April 2013 13:03

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi kép
Átadó ünnepség
Dolgos kezek
Föld út
Építik a tavat
Épül a lakótelep
Épül és szépül
Az iskola
A Mély tó
Lakótelep a világ végén

Óhegy

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia