Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Építési munkálatok miatt nem látogatható a Gergely bánya területe

Rate this item
(0 votes)

Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. közleménye:

A néhai Gergely bánya – Harmat, Sibrik és Noszlopy utcák által határolt – területét az elmúlt évek során sokan közparkként, illetve kutyafuttatóként használták. Ez a gyakorlat egyelőre felfüggesztésre került, mivel olyan környezetvédelmi munkálatok kezdődtek a feltöltött bányában, amelyek miatt építési területté lett nyilvánítva. A korlátozás másik oka, hogy a látogatók nem kímélték a terület laborvizsgálatát végző víz- és gázfigyelőkutakat, rendszeresen megrongálták azokat.

A környezetvédelmi munkálatokra a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. tényfeltáró vizsgálatai alapján került sor. A vizsgálatokat a Vagyonkezelő végezte, mert a cégbe – az Önkormányzat döntése értelmében – beolvadt a bánya kezelését ellátó Kőbánya Gergely Utcai Ingatlanfejlesztő Kft. A beolvadást követően a Vagyonkezelő szakemberei felmérték a Gergely bánya általános és környezetvédelmi helyzetét, így megvizsgálták a meglévő gázártalmatlanító rendszer, a rendszerbe kötött 16 gázkút, az elszívó berendezés és a gázártalmatlanító fáklya állapotát és működését. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy a mentesítő rendszer – bár az biztosítja az alapvető biztonságot – nem működik megfelelően és bővítése is szükséges.

Mint köztudott, a 25 hektáros területen lévő agyagbányát az 1960-as évek végétől egészen 1989-ig – az akkori gyakorlatnak és előírásoknak megfelelően – túlnyomórészt kommunális hulladékkal töltötték fel. A terület rekultivációjának megkezdéséig, a 2000-es évek elejéig mintegy 2 millió köbméter hulladék került a földbe, amelynek később megindult a természetes bomlási folyamata. A bomlás melléktermékeként – metánt, széndioxidot és kis mértékben kénhidrogént tartalmazó – biogáz keletkezik, mely jelenség a területen is megfigyelhető a '90-es évektől kezdve. A képződött gázok eltávozása érdekében építették ki a jelenlegi 16 kutas gázlecsapoló rendszert. A rendszer bővítése azonban – az ismert tények ellenére – nem történt meg, mint ahogy az elmúlt években elmaradt a szakszerű karbantartása is.

A működő Gergely-bánya, mögötte Újhegy
A kép forrása: "Kőbányai utcák, terek - képekben" című fórum

A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. a képviselő-testület november 17-i ülésén javaslatot tett a meglévő gázártalmatlanító rendszer felújítására és kiterjesztésére. A javaslatot a képviselők elfogadták, és határoztak a Gergely bánya környezetvédelmi helyzetének rendezéséről. A döntés értelmében a jövőben megtörténik a meglévő gázkutak felújítása, bővítése, valamint rekultiválásra kerül a „szánkódombnak” nevezett terület, amelyre szabályellenesen hordtak építési hulladékot. A feladatok elvégzésére az Önkormányzat fedezetet is biztosított, így a megvalósítási munkálatok elkezdődtek.

A döntés alapján megkezdett, alapvetően a gázkutak felújítását és a rendszer bővítését célzó környezetvédelmi munkálatokkal biztosítható, hogy az érintett területen a biogáz szabályozott módon és felügyelet mellett, biztonságosan távozhasson. A munka ideje alatt a Gergely bánya zárt építési terület, nem látogatható!

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Épül a lakótelep
Dolgos kezek
Elkészült a lakótelep
Részből egész
Építési terv
Áll a szobor
Látkép
A Mély tó
Épül a lego-ház

Óhegy

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia