Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kislány küzdött az óvónőkkel

Rate this item
(0 votes)

Egy kőbányai óvodás kislány különleges feladatra vállalkozott. Szimultánt adott egy csapat pedagógusnak, akik 2011 októbere óta vesznek részt a Kőbányai Pedagógiai Szolgáltató Központ és a Kőbánya SC sakkszakosztálya által szervezett sakktanfolyamon. A 2012. január 25-én megrendezett eseménnyel az ötletgazdának, Révész Máriusz képviselőnek az volt a célja, hogy az elméleti órák után a gyakorlatban is megmutassa az érdeklődőknek, milyen rendkívüli képességfejlesztő hatása van a sakknak a gyerekekre.

Kata lépés előtt

Karácsonyi Kata hatéves, a Kőbánya SC sakkszakosztályába jár, és óvodásként már iskolásokkal versenyez. Érdemes tudni róla azt is, hogy bátyja szintén sakkozik, az országos versenyeken dobogós helyezéseket ér el.

Az óvónők, az óvóbácsi és a tanítónők, akik közül néhányan még a lépéseket sem ismerték a kurzus kezdetekor, mostanra már rendelkeznek azzal a tudással, amivel sakktáblás játékokat irányíthatnak, segíteni tudnak a sakkozó gyerekeknek, és képesek végigjátszani egy partit. Amikor a kislányt meglátták, először meglepődtek, de bátran a táblákhoz ültek. Az elmélyült küzdelemben Kata végül fölényesen, 15-1 arányban győzött.

Az eredetileg egyórásra tervezett szimultán több mint két órán át tartott - ritka alkalom az óvónőknek, hogy ennyit ülhetnek egy helyben egy óvodás mellett, de talán nem így képzelték. Az mindenesetre jól látszott, hogy a felnőtt játékosok kiválóan elsajátították a sakkozás alapjait, nem kis feladatot adva ezzel Katának. A szimultán végén elismerően gratuláltak a kislánynak, és természetesen az ő teljesítményüket is dicséret illeti.

Krizsány László nemzetközi mester, a Kőbánya SC sakkszakosztályának vezetője, aki a program egyik oktatója is, elégedett volt versenyzőivel: "A szimultánon a felnőttek jól tartották magukat, hosszú játékra rendezkedtek be, miután a megtanultak alapján sáncolással biztonságba vitték királyaikat. A jól védett királyok védőfalát Kata nehezen tudta feltörni, az első mattra csaknem egy órát kellett várni. Az első elvérzett játszma után felpörögtek az események, sorra keveredtek matthálóba a „végzősök”, és gratuláltak a pici lány ellen. A végére 14 mattot adott Karácsonyi Kata, a maradék két játszmát értékeléssel döntötték el a szervezők. Az egyikben rosszul állt, a másikban nyerésre a fiatal versenyző, így a végeredmény 15 – 1!" (bagirasport.hu)

Igen szemléletes példa volt ez arra, hogy a sakk iránt már az óvodás korosztály érdeklődését is fel lehet kelteni, sőt a gyerekeknek előnyükre válik minden, ami az elméjüket megmozgatja. Meggyőzte a pedagógusokat arról, amit a jól felépített interaktív foglalkozásokon már eddig is hallottak: a gyerekek teljesítményét, képességeik fejlődését előnyösen befolyásolja a sakk, és emellett remek szórakozás is. Érdemes tehát figyelmet, energiát fordítani rá, elővenni az óvodai munka részeként, szabad játék idején, az iskolai szünetekben, sőt tanórákon is.

Kőbányán az idei tanévben már majdnem az összes óvodában van sakkoktatás. A sakkozó gyerekekre gondolva, a sakk népszerűsítésére született meg a pedagógusoknak tartandó tanfolyam ötlete, és a Kőbányai PSZK tervei között szerepel, hogy a sikerre való tekintettel pedagógus-továbbképzésként akkreditáltatja a kurzust.

Last modified on Friday, 27 January 2012 10:59

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi újhegyi kép
Épül a lakótelep
Építési terv
Régi kép
Még nincs kész
Épül a Mély tó
Már állnak a házak
Dolgos kezek
Folyik az építkezés
Zajlik a munka

Óhegy

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia