Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Havazik a nyárfa - prüszkölnek az emberek

Rate this item
(0 votes)

Többen kérték szerkesztőségünket arra, hogy próbáljunk "csinálni valamit" a nyárfák ellen, mivel lehulló szöszmöszeikkel elárasztják a kerületet, és rengeteg embernek okoznak allergiás rohamokat. Vannak, akik egyenesen a fák kivágását követelik az önkormányzattól. Utánanéztünk a dolognak, és megtaláltuk a kispesti önkormányzat témában készült közleményét.

Kőbányai nyárfa "hómező"

A kispesti Zöldprogram Iroda nyárfák védelmében készült írása szerint az áprilisi - májusi időszakban mindig sok panasz érkezik a „nyárfa - vatta” okozta kellemetlenségek miatt. Sokan jelzik a „vattával” kapcsolatban allergiás - asztmatikus megbetegedésüket. Sokszor azt is kérik a környéken élők, hogy az Önkormányzat adott körzetekben vágassa ki a nyárfákat.

A Zöldprogram Iroda ezzel kapcsolatban kijelenti, hogy a nyárfa vattája több más kellemetlenség mellett nem okoz, nem okozhat allergiás tüneteket! Mint az közismert, az allergiás tüneteket egyes növények virágpora vagyis pollenje válthatja ki. Ezzel szemben a nyárfa „vattája” nem más, mint különböző nyárfa változatok egyes egyedeinek a termése repítő szőrökkel, vagyis a „vattával” ellátott magvai. Az, hogy sokan azt hiszik, hogy a nyárfa vattája, vagyis termése allergiás tüneteket válthat ki, azzal van összefüggésben, hogy a fák termésének érése, azaz a szórása a pázsitfűfélék virágzásával szokott egybe esni. Egyes fűfélék, például az angol perje, csomós ebír, stb. pollenje viszont valóban igen gyakran válthat ki allergiás tüneteket. Pont ezért ebben az időszakban sokan, nem véletlenül szénanáthának is nevezik az allergiás jellegű betegségeket.

A nyárfákkal kapcsolatos állásfoglalásában mind az Országos Környezet-egészségügyi Intézet, mind az Országos Aerobiológiai Hálózat kifejezetten arra hívja fel az érintettek, így az önkormányzatok, intézmények, telektulajdonosok figyelmét, hogy önmagában a fa termése miatt ne vágjanak ki, vagy vissza nyárfákat! Az egészségügyi és a kertészeti szempontok ebben az esetben teljesen egybe esnek a nyárfák környezet-, illetve mikroklíma javító szerepe miatt!

Természetesen ez a termés is sok problémát okozhat - mint ahogy sok más díszfa termése, levélzete is - az esztétikum a köztisztaság vagy a lakások szellőztetése szempontjából. A termés szórás maximum egy hónapos időszakában gyakoribb takarítással bőven lehet ellensúlyozni a kellemetlenségeket, szemben azzal, amit egy kifejlett nagy lombozatú nyárfa javít közvetlen környezetén például az oxigéntermelő képességével.

Forrás: Kispesti Zöldprogram Iroda, Kispesti Önkormányzat, Magazinlapok

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi újhegyi kép
Árkok és házak
Lakótelep a világ végén
Látkép
A Mély tó
Elkészült a lakótelep
Még nincs kész
Dolgos kezek
A Gergely-bánya
Épül a lego-ház

Óhegy

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia